Odp: WIELKI TEST EOS R edycja 2023
Powtórzę raz jeszcze napisałem wczoraj swoje pierwsze wrażenia, wyraziłem opinię, moją własną. Ja wiem jakie to szkło ma opinie, jak wypada w testach, itd. Spodziewałem się WOW, ale to nie nastąpiło jeszcze, może nastąpi;). Tyle.
Kaucja zgodnie z regulaminem tej akcji to 10% (poprzednio wynosiła 30%), wyszło 2700 PLN.
aaa to o WOW chodziło :) ok nie doczytałem sorry :)
no w 50mm nic magicznego raczej nie ma, chyba że to jakieś stare 0.95
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Powtórzę raz jeszcze napisałem wczoraj swoje pierwsze wrażenia, wyraziłem opinię, moją własną. Ja wiem jakie to szkło ma opinie, jak wypada w testach, itd. Spodziewałem się WOW, ale to nie nastąpiło jeszcze, może nastąpi;). Tyle.
Kaucja zgodnie z regulaminem tej akcji to 10% (poprzednio wynosiła 30%), wyszło 2700 PLN.
@Bangi - mam identyczne zdanie co do ww. efektu "WOW" szkieł 50mm z f/1.2 co Ty bo przerobiłem kilka w rożnych systemach i ta ogniskowa jest nieco przezroczysta. Koniec końców zakończyłem na malutkim pełnoklatkowym Zeissie 55 f1.8, który rozwala system pod względem mikro-kontrastu, pracy pod światło. osławionej "plastyki" oraz kolorów.
Efekt "WOW" jest dobrze widoczny powyżej ogniskowych powyżej 85mm (kompresja tła) i zaznaczę też od razu, że np. Canon EF 35mm f/1.4 L II USM również potrafi pokazać swój "pazur" przy odpowiednim zastosowaniu.
ja też nie miałem WOW przy 50tce, a 14 lat temu miałem na 2-3msce EF 50 1.4 i naprawdę super egzemplarz, ale szybko się okazało, że to nie moja ogniskowa - ani to szerokie, ani długie... ale sam obrazek był jak najbardziej spoko :)
Jak wymieniłem tamrona 45 1.8 ( rewelacyjne szkiełko ) na EF 50 1.2L i zrobiłem nim pierwsze wesele w stodole pełnej świecidełek to był dla mnie efekt WOW do dziś. Albo 35L na 5dmarkII - pierwsza eLka. Jezusiu jakie to piękne obrazki dawało. 24L. połączenie 24 z 1.4 wgniatało w fotel. Na deser, 85L nówka sztuka w połączeniu z nowiutkim 5dmkIII to było WOOOOOWWW przez kilka miesięcy. Generalnie to każde szkiełko mnie cieszyło. Ale te wymienione szczególnie.
Panowie jesteście pewni że "jaracie się" fotografią ? :D
EF 50 1.4 to szkło bez efektu wow, używałem kilka miesięcy, do 50tek jestem przyzwyczajony i lubię ta ogniskową, jak kupiłem S50A to efekt wow miałem
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Nie każdy umie w 50mm i nie każdy w 85 :)
Tu bym się nie zgodził.
50mm to dość trudna ogniskowa - oglądam wiele fajnych fotek ale sam nie umiem nic zrobić co by było niebanalne.
85mm to idealna ogniskowa dla zwykłego amatora portrecisty.
Elka, srelka to nieistotne. Istotne żeby być we właściwym miejscu i właściwym czasie i wypatrzeć właściwy kadr.
to samo można napisać wszędzie w tematach foto
Jak już piszemy o WOW, to dla mnie:
1 WOW jak kupiłem swoją pierwszą "jasną" stałkę
2 WOW - jak przesiadłem się z 60D na 6D
3 WOW - jak kupiłem EF 135/2 L
4 WOW - jak wymieniłem 6d2 na R (WOW pod kątem tego, że AF w Canon nareszcie trafia, to może nawet był bardziej szok niż WOW)
5 WOW - jak testowałem RF 85/1.2 L
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Elka, srelka to nieistotne. Istotne żeby być we właściwym miejscu i właściwym czasie i wypatrzeć właściwy kadr.
Absolutnie się zgadzam, wtedy nawet czasami smartfon wystarczy :lol: