Odp: Siemka mam problem z szumami
Dobrze będę pisać jak by co a co do tego 100-400 to fajny do ptaszków ale kurde też drogo ??
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo8855
sprawa wyglada tak przy iso 100 i
We wspólcesnych aparatach ISO 100 nie daje żadnego dającego się stwierdzić zysku szumowego nad 200, które najczęściej (prawie zawsze) jest natywną, wyjściową czułością
Śmiało używaj 200 w takich sytuacjach na rzecz bardziej korzystnego czasu albo przesłony.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Problemem tego zdjęcia jest brak kontrastu i niedoświetlenie głównego motywu z powodu fotografowania pod światło, duży udział nieostrości, w których najbardziej odczuwa się szum, oraz nieostrość postaci, która też potęguje odczucie szumu.
Gdybyś nie napisał, napisałbym ja.
Kolega wprowadził w zasadzie wszystkie możliwe czynniki aby zwiększyć subiektywny odbiór szumu.
Właściwie jeszcze co mógł pogorszyć, to wyciagać ekspozycję w obróbce - przeciwieństwem jest naświetlenie "do sytości", "na prawą stronę" w sensie histogramu - a opanowanie klimatu (np nocnego) zdjecia przez przyciemnienie w obróbce
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
We wspólcesnych aparatach ISO 100 nie daje żadnego dającego się stwierdzić zysku szumowego nad 200, które najczęściej (prawie zawsze) jest natywną, wyjściową czułością
Śmiało używaj 200 w takich sytuacjach na rzecz bardziej korzystnego czasu albo przesłony.
--- Kolejny post ---
Kolega wprowadził w zasadzie wszystkie możliwe czynniki aby zwiększyć subiektywny odbiór szumu.
Właściwie jeszcze co mógł pogorszyć, to wyciagać ekspozycję w obróbce - przeciwieństwem jest naświetlenie "do sytości", "na prawą stronę" w sensie histogramu - a opanowanie klimatu (np nocnego) zdjecia przez przyciemnienie w obróbce
Tam nic nie było robione przy tym zdjęciu takie wyszło z aparatu?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
--- Kolejny post ---
Dobrze będę pamiętać dzieki