Odp: Canon RF 100-300mm f2.8L IS USM
Wlasnie pojawila sie informacja, ze szklo sprzedaje sie tak dobrze, ze najprawdopodobniej w tym roku nie uda sie wyslac wszystkich zamowionych egzemplarzy i realizacje zamowien zostana przesuniete na 2024 rok. To musze przyznac jestem mocno zaskoczony.
ciekawe jaki jest profil klienta, podejrzewam że po prostu agencje reporterskie sportowe itp, a dużo mniej klienci indywidualni
No niestety raczej sie nie dowiemy, tak samo tego ile to de facto duzo. Ale slyszalem, ze tuz po premierze bylo to szklo wystawione na targach foto w Polsce (chyba w Lodzi) i od ludzi Canona na stoisku slyszalem, ze praktycznie nie bylo zadnego zainteresowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Wlasnie pojawila sie informacja, ze szklo sprzedaje sie tak dobrze, ze najprawdopodobniej w tym roku nie uda sie wyslac wszystkich zamowionych egzemplarzy i realizacje zamowien zostana przesuniete na 2024 rok. To musze przyznac jestem mocno zaskoczony.
No patrz a ja zamówiłem i teraz tyle muszę czekać a to takie fajne lekkie i tanie szkło :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ciekawe jaki jest profil klienta, podejrzewam że po prostu agencje reporterskie sportowe itp, a dużo mniej klienci indywidualni
Wcale nie byłbym tego taki pewien. Jest masa bogatych pasjonatów którzy sobie nie odmawiają takich zabawek.
Zawsze warto mieć z tyłu głowy fakt że nasz rynek to jednak co innego niż najbogatszych krajów zachodu.
nawet nie mówię o naszym rynku
pasjonatów fotografii jest mniej niż 10 lat temu nie tylko u nas, ale w ogóle na świecie, a z tych co zostali nie każdy ma potrzebę i chęć wydania kupy kasy na 100-300
anyway, dla nas to tylko sygnał, że cena tego szkła nie spadnie
Jesli kursy walutowe sie utrzymaja to moze troche spadnie. Ale to raczej bedzie wynikalo z przelicznikow niz realnej obnizki.
Wszystko zależy od tego kto na co chce wydać kasę.
Jeden wyda na 200 metrowe mieszkanie.
Drugi wyda na lamborghini.
Trzeci wyda na latanie po europie/świecie co weekend.
A czwarty ma mieszkanie 50m, fiata w gazie za 5000, jeździ po polsce i z ZAOSZCZĘDZONEJ kasy kupi sobie obiektyw za 70k.
Fiatem też sie dojedzie do celu. Nie tylko lamborghini potrafi jeździć. W 50 metrach też da się żyć.
Szczerze? Totalnie bez szału ten obiektyw, a kosztuje jak dobry samochód. Śmiech.
https://www.youtube.com/watch?v=j-Zk...ristopherFrost
razem z RF 500 f4 TC 1.4 built in to byłoby super combo na zwierza :)