Odp: Jaki bezlusterkowiec do mojego zestawy obiektywów.
Ale lepiej ten proces kontrolować, a nie zdawać się na łaskę kawałka materii nieożywionej.
A można w Canonie włączyć tryb APS-C mając podpięty obiektyw FF do body FF aby np. z 200mm uzyskać odpowiednik 300mm?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A można w Canonie włączyć tryb APS-C mając podpięty obiektyw FF do body FF aby np. z 200mm uzyskać odpowiednik 300mm?
Ano można. Już sobie zrobiłem takiego psikusa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
tak - dpp pozwoli nawet właczyć tryb m4/3, 1" (to dopiero jest influencerska nazwa) czy iphone - ma wszystkie możliwości
Widać nie ogarniasz o co chodzi i podśmiechujki robisz. Wytłumaczę więc o co chodzi powoli i z przykładami tak abyś zrozumiał. Aparat może służyć do filmowania, ogarniasz? Filmując body FF z obiektywem 200mm w trybie FF uzyskujemy film w pełnej rozdzielczości fullhd czy 4k czaisz? Tu najtrudniejsza rzecz do zrozumienia, wyobraź sobie co się stanie kiedy włączymy tryb APS-C. Skup się. Zawęzimy pole widzenia obiektywu 200mm o współczynnik wynikający z cropa danego systemu a mimo to uzyskamy na wyjściu film w pełnej rozdzielczości fullhd czy 4k, trybisz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Serio w Canonach nie ma ręcznego wyboru rodzaju szkła? U konkurencji owszem szkła cropowe są wykrywane ale jest wybór (w menu) czy automatycznie włączy się tryb APS-C czy nie a do tego przełączanie między trybami można zaprogramować pod dowolny przycisk funkcyjny.
W Canonie jest FF.
Apsc to raczej wypadek przy pracy i format nikomu w Canonie niepotrzebny za wyjątkiem @atsf :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Widać nie ogarniasz o co chodzi i podśmiechujki robisz. Wytłumaczę więc o co chodzi powoli i z przykładami tak abyś zrozumiał. Aparat może służyć do filmowania, ogarniasz? Filmując body FF z obiektywem 200mm w trybie FF uzyskujemy film w pełnej rozdzielczości fullhd czy 4k czaisz? Tu najtrudniejsza rzecz do zrozumienia, wyobraź sobie co się stanie kiedy włączymy tryb APS-C. Skup się. Zawęzimy pole widzenia obiektywu 200mm o współczynnik wynikający z cropa danego systemu a mimo to uzyskamy na wyjściu film w pełnej rozdzielczości fullhd czy 4k, trybisz?
Niby tak, ale takie R8 oversampluje obraz 4K z matrycy 6K - stosując crop tracisz ta funkcje bo rejestrujesz tylko ułamkiem matrycy. Ergo jakość obrazka (choć przybliżoną) jest o wiele gorsza.
Nie ma niestety nic za darmo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
tak trybię - to wspaniałe możliwości - znaczy że jak podepnę do mojego R5 400mm i będę filmował na 8k w trybie aps-c to dostanę 8k w pełnej rozdzielczości z ekwiwalentem 640mm - trybię - fajnie muszę kiedyś sprobować :mrgreen: - doskonale to wytłumaczyłeś, R5 4k robi w takim trybie high quality to downsamplimg z 8k i takie fiki miki że masz pełną informację o kolorze na każdym piskselu pewne jak przełącze na apsc to dostanę HQ z ekwiwalentem 640mm - tez muszę spróbować :mrgreen: nigdy bym tego nie wymyślił gdyby nie forum, forum jednak jest przydatne
obawiam się jednak że te wspaniałe możliwości są najlepsze w aparatach konkurencji które 4k kręcą cropując bo z całej matrycy ff niestety nie wyrabiają, więc trzeba zrobić z tego zaletę
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
obawiam się jednak że te wspaniałe możliwości są najlepsze w aparatach konkurencji które 4k kręcą cropując bo z całej matrycy ff niestety nie wyrabiają
Znam takie dość drogie FF, że 4K50 FPS ma crop 40% xD
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Znam takie dość drogie FF, że 4K50 FPS ma crop 40% xD
nie jestem przeciwnikiem konkurencyjnych systemów, uważam że konkurencja pomiędzy producentami zwiększa możliwości, aparat to tylko narzędzie, ale na forum normalnie strach powiedzieć że się używa canona - używasz canonia widać że nie ogarniasz :mrgreen: cholernie nużące to jest
powoli zaczynają ogarniać 4K/120 z całego ff ale jeszcze się nie da kupić :mrgreen: