Rzeczywiście w Polsce kiepsko się dzieje: http://wiadomosci.onet.pl/1338367,11,item.html Ciekawe, kiedy NYT o tym napisze...
Wersja do druku
Rzeczywiście w Polsce kiepsko się dzieje: http://wiadomosci.onet.pl/1338367,11,item.html Ciekawe, kiedy NYT o tym napisze...
Kubaman... Sami sobie jestesmy winni tym, ze takie rzeczy sie pisze. Niezaleznie od tego kto komu co zlecil powody sa i nic nie wyssali tego kompletnie z palca jak newsy w pewnych brukowcach.
O problemach w chinach tez napewno pisza. Tyle, ze geje w chinach w przeciwientstwie do tych w Polsce nas niewiele obchodza i calkiem inne jest wrazenie po artykule krytykujacym Polske a calkiem inaczej sie podchodzi do problemow w chrl.
Mnie geje w Chinach i Polsce obchodzą tyle samo.
no ale sam powiedz dokładnie jakie sa te powody. Mówię serio - żyję w tym kraju, pracuję zarabiam, mam rodzinę, fotografuję. Ze względu na małą zamożność kraju, 50 lat komunizmu, nomenklaturę itd. itp. nic nie jest tu takie proste jak w USA. Ale równiez we Francji, gdzie pracuje mój bezpośredni przełożony i gdzie bywam bardzo często nie jest tak jak w USA. Gdzie w takim razie jest granica. która wywołuje takie, a nie inne reakcje konkretnych mediów? Moim skromnym zdaniem ta granica to różnica światopoglądowa tych, którzy mają dostęp i wpływ na takie media, jak NYT czy FT (UK). Rosja na przykład morduje od kilkunastu lat Czeczenów i do tej pory nikt, absolutnie nikt im tego nie wypomniał z szanownych zachodnich stróżów prawożądności i tolerancji. Bo dla Europy Rosja to zasoby energetyczne, które wyłączone spowodują katastrofę gospodarczo-ekonomiczno-polityczną w calusieńkiej europie, no może poza Norwegią i Turcją na niespotykaną skalę. A dla USA konkurent w imperialistycznych dążeniach do domiancji na świecie, którego lepiej nie rozdrażniać.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Niemcy piszą o nas jako o ultrakatolikach, bo nie chcemy zrobić parady homoseksualistów w ich stylu, ale zapominają, że np. w Bawarii ludzie zamiast dzień dobry mówią Gruss Got i generalnie są ostenatcyjnie katoliccy.
Gdybym tu na forum witał się z Wami Szczęść Boże to jak myślisz jakbyście mnie trakowali? Tolerancyjnie? Naluzie? No a w Bawarii tak się właśnie witają.
no własnie nie. A dlaczego? Bo tam się robi interesy. Jak Chiny na olimpiadę zaczęły masowo na niespotykaną skalę kupować stal, moja firrma ( i nie tylko ) ma już trzeci rok strat i poważnych problemów z kosztami. A to tylko olimpiada, nie wyścig zbrojeń. Wszyscy się Chin boją, i kalkulują jak zrobić srogą minę i pogrozić prawą ręką, a lewą podają sobie kontrakty do podpisania. Wszystkie firmy amerykańskie deklarują, że na tego typu rynkach nie korzystają z pracy niewolniczej i wyzysku. Brzmi pięknie, tylko jakim cudem wyprodukowanie adidasów w Chinach kosztuje dolara :rolleyes: W Szanghaju inżynier Chińczyk dostaje więcej ode mnie, a ja naprawdę nie narzekam.Cytat:
O problemach w chinach tez napewno pisza.
Podsumowując - jest średnio, pewnie gorzej niż w krajach Europy zachodniej i przede wszystkim biedniej. A z biedą idą korupcja, ukłądy, afery i nieuczciwość. Ale nie jest to jakiś trzeci świat, jest w miarę normalnie i nie widzę powodu do takiego zamiłowania niektórych do kalania własnego państwa, narodu itd. Przykładów można mnożyć na pęczki.
Widzisz... Mysle ze sam sobie odpowiedziales. Nasz kraj sie poprostu przestal liczyc. Unie olewamy (niedawny artykul o tym jak to sie nie udzielamy), LPR i samoobrona sa jawnie anty, nic nie mamy, nic nie produkujemy... Mozna po nas jechac.
Ostatnio rząd zagroził, że wstrzyma płacenie składki do UE. Pomysł dobry, ale ze złych powodów. Otóż Unia kazała rządowi oddac trochę pieniędzy, które rząd zagrabił obywatelom.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
No to w takim razie wypada tylko zyczyc powodzenia w dalszym liczeniu sie na arenie miedzynarodowej z takimi osiagnieciami.
No ale to się nie zmieniło od rządów SLD. Za to, co się zmieniło, to to że przestałem kupować codziennie gazety, żeby się dowiedzieć kogo dzisiaj z partii rządzącej, albo i lepiej z sejmu czy wręcz rządu wsadzili do pierdla. Teraz nuda panie :) Wracając do liczenia się - liczymy się, tylko nie w mediach. Świadczy o tym poziom inwestycji zagranicznych, rozwój zachodniego biznesu w naszym kraju, silna pozycja partnera dla Europy dalej na wschód. Tylko, że francuzi dalej na wschód to znają tylko rosję, taki ubogi intelektualnie naród ;)
Dla jasności - nie podobają mi się obecne rządy, nie Lepper ani Giertych. Ale to nie ma nic do rzeczy, bo to co się wypiosuje w zachodniej prasie jest zupełnie oderwane od stanu faktycznego. Jak dla mnie, to poza ideologiczną propagandą zmieniło się na lepsze. Partyjniacy mniej kradną, afer mniej, gospodarka się kręci. Staram się robić swoje, jak zwykle.
Co do "mniej kradna" i "mniej afer" to raczej tylko dlatego, ze jeszcze mieli malo czasu sie rozkrecic. Lepper teraz w rzadzie, samabrona juz cos wywinie. Maja tam cala kolekcje "gwiazd" z wyrokami i komornikami na karku i napewno nie beda sie za bardzo powstrzymywac przed wykorzystaniem wladzy w niecnych celach pomocy sobie i kolegom...
zupełnie szczerze mówiąc - wydaje mi się, że PIS im na to nie pozwoli. Dlatego tak zdecydowanie próbują odsunąć Samoobronę od stołków w firmach skarbu państwa. Rząd to jedno, biznes co innego.