Duża przesłona = duże zasłonięcie = mały otwór
Mała przesłona = małe zasłonięcie = duży otwór
Nie zabrało mi to wiele czasu.
A na marginesie: przEsłona czy przYsłona? ja mam taki problem, bo i tak i tak w literaturze wyczytałem.
Wersja do druku
Duża przesłona = duże zasłonięcie = mały otwór
Mała przesłona = małe zasłonięcie = duży otwór
Nie zabrało mi to wiele czasu.
A na marginesie: przEsłona czy przYsłona? ja mam taki problem, bo i tak i tak w literaturze wyczytałem.
Znajac elastycznosc naszego jezka, w ktorym "pisze" jest rownoznacze "jest napisane" :roll: to obie formy sa poprawne ;) Ja wychowalem sie na przyslona i tej wersji bede sie trzymal :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez A610
Tu, dla odmiany, nie będę polemizował.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Moja babcia w grobie sie przewraca!Cytat:
Podobnie: rysuje - jest narysowane, wisi - jest powieszone, śmierdzi - jest nasmrodzone. :PCytat:
Ja też używam przysłony, nie przesłony (choć niektózy udowadniali, że przesłona bo przesłania. Według mnie jednak ona przysłania).
W fotografii wiele jest wyrażeń oznaczających odwrotnie niż coś odwrotnego niż po odwróceniu miało by to na odwrót znaczyć.
Przykład to dyskutowana pzysłona i wartość większa czy mniejsza (większa wartość, mniejsza dziura, większa głąbia).
Inny przykład to temperatura światła - wyższa temperatura barwowa daje chłodniejsze światło. I na odwrót (-: Ciepłe światło to te o niskiej temperaturze barwowej.
nawet sam obraz rzucany jest na blone/matryce.. odwrotnie ;) :mrgreen:
minek, ten cytat to chyba sobie w stopke wkleje ;) moge, moge? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez minek
tak, tylko tam wkradł się błąd, zamiast drugiego ,,niż'' powinno być ,,co''.Cytat: