Pewnie są, za jakiś tydzień lub dwa będę jechał do nich najprawdopodobniej po SpeedLite 430 EX to się dowiem :) Albo nawet przykręce do aparatu i zobacze jak leży :)
Kurcze fotografia jak nie przynosi zysków to staję się strasznie kosztowna :)
Wersja do druku
Pewnie są, za jakiś tydzień lub dwa będę jechał do nich najprawdopodobniej po SpeedLite 430 EX to się dowiem :) Albo nawet przykręce do aparatu i zobacze jak leży :)
Kurcze fotografia jak nie przynosi zysków to staję się strasznie kosztowna :)
to zalezy w jakim wydaniu.. z kompaktem tych problemow raczej nie ma ale fakt jest faktem - samo kupno body dslr'a jest tylko preludium wydatkow jakie czekaja w przyszlosci ;-) .. za to hobby jest piekne :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Baal, z całym szacunkiem, ale ile masz lat? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Baal
oki, odpowiadając, to fakt - osłona do kita za 100,- to ciut dużo. ja za swoją oryginalną EW-60C dałem 40,- i to wg mnie była rozsądna cena (za 100,- bym nie kupił). generalnie jestem zadowolony, osłonka jest niewielka*, ale jest, obiektyw ciut lepiej wygląda :wink:, ciut mniej flar daje na szerokim kącie, ciut lepsza jest też ochrona obiektywu. 8-)
*osłona jest tak mała, że nie trzeba jej składać/zdejmować wkładając aparat lub obiektyw do torby.
o osłonach wkręcanych raczej można zapomnieć (choć sam mam taką w 50/1.8.), a w przypadku kita to już w ogóle (winetowanie przy 18mm).
z filtrami UV nie będzie problemu, z polarkiem oczywiście zawsze jest problem: generalnie albo osłona, albo polar. na szczęście polaru nie używa się tak często.
poczytaj jeszcze te dwa wątki o osłonach: (o wyszukiwarce nie wspomnę)
http://canon-board.info/showthread.php?t=9464
http://canon-board.info/showthread.php?t=5701
aa, i jeszcze jedno: w przypadku większości obiektywów serii "L" osłona jest dołączana gratis.
mxw - nie istotne ile mam lat, poprostu pytam bo chce dokonać dobrego zakupu. Nie rozumiem Twojej głupiej ironii, odnośnie wieku. Pytam bo widzę jakie są ceny osłon na obiektywy i zapytałem czy się opłaca.
EW-60C - tę osłonę mogę mieć za 60zł, kwestia tylko czy się opłaca? Czy nie lepiej jest poprostu unikać flar a 60zł przeznaczyć na coś innego?
Co do serii L to nie zawsze jest dołączana gratis.
eee, moze byc i oslonka i polar - trzeba tylko umiejetnie palucham zza osłonki krecic filtrem.. najpier mnie to wkurzalo, potem sie przyzwyczailem i jest ok :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mxw
pewnie sobie wliczyli koszt oslonki w te pare tysiecy zl. ktore trzeba zaplacic za szklo ;-)Cytat:
Zamieszczone przez mxw
jesli kit bedzie prez dluzszy czas czesto uzywanym szklem to kup ta oslone.. jesli natomiast planujesz zakup innego a kit ma byc uzupelnieniem szerkiego kata to jeszcze zastanow sie nad jakims rekodzielem ktore bedziesz zakladal w okolicznosciach przyrody w ktorych osłonka sie przyda :-)Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Ironia nie sarkazm, nie gryzie! :mrgreen: Ile masz lat, bo myślisz jak 6-latek ;) :twisted: Pomyśl jak można dobrze wykonać tulipana, żeby przy kręceniu nie winietował. Chyba, ze będzie równie krótki jak prosta tuba. Jedynie miejscami mniej skuteczny będzie. Ale wygląd zawodowy :D Dodam od razu, że dla mnie wygląd sprzętu też ma znaczenie. Dlatego np. kupiłem Stofena, a nie przykleiłem kawałek plastiku na lampę :) Wg mnie warto mieć EW-60C. Nie tylko o flary chodzi, ale i o kontrast przy bocznym świetle. Powłoki w kicie nie najlepsze.Cytat:
Zamieszczone przez Baal
A jak przynosi to się staje mniej kosztowna! :> Chyba, że się ma upusty przy zakupie, hehe! Ludzie wkoło mają lepsze sprzety niż ja, a ja z fotografii żyję (jak [w sensie kasowym] to inna sprawa :p).Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Ależ ja jestem upierdliwy :mrgreen:
Witam. Mam pytanie do was fachowcy.
Uzywam 350D z kitem 18-55 mm i chciałem sobie kupić osłonę przeciwsłoneczną tulipana o np: taką http://www.allegro.pl/item114093211_...rszawa_cz.html powiedzcie czy moge taką kupić , czy w ogóle mogę taką zastosować do kita bez obawy ze bedzie cos przeszadzac itp.. jezeli nie to czy macie jakies inne osłony zeby mi pokazać.... prosze o opinie... z góry wielkie dzieki ...
pozdrawiam :smile:
a przeczytales w ogole ten watek :shock: :?: bo tu wlasnie o takiej oslonie byla mowa :roll: .. wklejac linki do poprzednich postow to chyba przesada :evil: ..
A ja kupiłem dzisiaj wkręcaną gumową osłonę szerokokątną. I nie winietuje na 18 mm. Troszke średnio ładna jest ale swoją funkcje spełnia. Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez kami74
moja oslona tez wyglada.. ok, wcale nie wyglada ;) ale przynajmniej robi to co do niej nalezy czyli poprawia kontrast a nie psuje zdjecia winieta..Cytat:
Zamieszczone przez kami74
pewnie i wygladam mniej "profesjonalnie" bez tulipana na kic'ie (do momentu gdy nie zacznie szalec prawa/lewa :lol: ) ale prawde powiedziawszy to mnie to malo obchodzi :mrgreen:
pozdr.