Odp: Turystyka 7D Mark II czy 5D Mark IV
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Można jeszcze kupić w ratach 30 x 0%, co mniej boli, chociaż nieco dłużej ;)
Czy R jest gorszy od 5d4 czy lepszy tego nie wiem, ale dla laika takiego jak np. ja, test choćby z Optyczne.pl i porównanie wyników pokazuje, że R-ka nie ma się czego wstydzić przy droższym bracie (zakres tonalny, jakość jpg i raw, af, pomiar światła - są na podobnym poziomie). Są to moim zdaniem aparaty podobnej klasy, chociaż całkiem różne. Tak jak różnica w ogniskowej obiektywu pomiędzy dwoma obiektywami klasy L, np. 24 a 35 mm, dla jednego ma kolosalne znaczenie, to inny jej nie dostrzega, a czy to oznacza że 35 jest lepsze lub gorsze od 24?
Załącznik 5861
lubię czytać takie porównania szczegolnie fajne są w gazetkach (typu wszystkie obiektywy na 4.5 - 5 w skali szkolnej - czyli wszystko jest doskonałe może nie wybitne ale doskonałe - nawet takie które miałem i ja dałbym im 2.5 w skali szkolnej - znaczy "da się zrobić zdjęcie") i tutaj też sobie czytam skupiłem sie na R i R5 i wychodzi że R jest lepszy praktycznie we wszystkim od R5 :mrgreen: nawet wizjer czy wyświetlacz ma lepszy nie mówiąc juz o takiej prozie jak przyciski czy menu, o zakresie tonalnym nie chyba już nie warto wspominać - cieszyć się trzeba że testujący właściwie wytypował aparat z większą rozdzielczością
jeśli ktoś nie dostrzega różnicy w ogniskowej pomiędzy 24 a 35 to ja nie mam pytań - i w takim razie oceniam że odpowiedź użytkownika becek która padła na poczatku wątku jest jak zwykle trafiona w punkt
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Umiejętność wmówienia użytkownikom, że aparat znacząco tańszy w produkcji jest droższy i lepszy. Podobnie jak podziwiam producentów samochodów, którzy skutecznie przekonali nabywców, że auto z silnikiem 1,1 jest zdecydowanie lepsze od tego z 1,8.
Lepsze/gorsze to rzecz preferencji, jedni mają takie drudzy inne, ciężko z tym dyskutować. Natomiast twierdzenie, że coś co kosztuje 7k z hakiem jest droższe niż coś co kosztuje 10k z hakiem naprawdę ciężko jest obronić.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Lepsze/gorsze to rzecz preferencji, jedni mają takie drudzy inne, ciężko z tym dyskutować. Natomiast twierdzenie, że coś co kosztuje 7k z hakiem jest droższe niż coś co kosztuje 10k z hakiem naprawdę ciężko jest obronić.
Ale mam nadzieję, że pamiętasz po ile R i RP chodziły przed premierami R6 i R5? I nie piszę tu o cenie wyjściowej po ukazaniu się r-ki, ale o fakcie że zwyczajnie przez długi czas kosztowała przynajmniej tyle samo, co 5dIV. A w produkcji jest tańsza niewątpliwie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale mam nadzieję, że pamiętasz po ile R i RP chodziły przed premierami R6 i R5? I nie piszę tu o cenie wyjściowej po ukazaniu się r-ki, ale o fakcie że zwyczajnie przez długi czas kosztowała przynajmniej tyle samo, co 5dIV. A w produkcji jest tańsza niewątpliwie.
R-kę kupiłem w grudniu 2018, taniej o 3,5k PLN od 5DIV. Chciałem mieć tą matrycę a do bezlustra wcale mnie nie ciągnęło ze względu na nachalny i wulgarny marketing jednego z producentów.
R-ka jest z pewnością prostsza mechanicznie i pewnie tańsza w produkcji. Ma też mniej wymagającego adresata niż 5DIV.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
R-kę kupiłem w grudniu 2018, taniej o 3,5k PLN od 5DIV. Chciałem mieć tą matrycę a do bezlustra wcale mnie nie ciągnęło ze względu na nachalny i wulgarny marketing jednego z producentów.
R-ka jest z pewnością prostsza mechanicznie i pewnie tańsza w produkcji. Ma też mniej wymagającego adresata niż 5DIV.
W grudniu 2018 5dIV można było kupić za 10.500-11.000 pln. Kupiłeś wtedy R za mniej niż 8.000? Jeżeli tak, to myliłem się. Generalnie absolutnie nie mam nic do R, bo mimo wszystko to canon :-) To, że mi ML nie odpowiada jest kompletnie nieistotne. Niemniej uważam, że ceny bezlusterkowców versus dslr i versus domniemany znacząco niższy koszt produkcji, są absurdalne i mają zwyczajnie pokryć straty na spadającym rynku. Można też oczywiście podejść do tego od drugiej strony -> aktualnie wysokie ceny ML determinowane są niższą sprzedażą aparatów w ogóle i przy zakładanym niskim poziomie sprzedaży cena jednostkowa ma pokrywać większy % kosztów. Tyle, że generalnie zjadające aparaty telefony też do taniejących nie należą. Wniosek zaś, że elektronika wraz z rozwojem technologicznym drożej jakby przeczy zdrowemu rozsądkowi. To samo z cenami dzieje się przecież na rynku komputerów. Dla mnie wniosek jest jednak jasny -> producenci nas rżną :-)
W każdym podręczniku ekonomii, nawet tym dla liceum ekonomicznego (jeśli jeszcze takie są), jest jak byk napisane, że w gospodarce wolnorynkowej cena nie ma nic wspólnego z kosztami produkcji.
Z tych dwóch wybrałbym 7dII, którego zresztą sam używam. Plusy to dostępne tańsze szkła (przy okazji też lżejsze i mniejsze jeśli to istotne dla kogoś). Z innej beczki, istnieje cała klasa aparatów nie-lustrzanek, zaprojektowanych jako turystyczne, mianowicie seria TZ (TZ jak TravelZOoom) Lumixa, A900/A1000 Nikona. Oczywiście mają one swoje minusy, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie aby mieć i lustrzankę i kompakt.
A wracając do tematu - przy amatorskim użytkowaniu nie ma sensu dopłacać do 5DIV.
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Można jeszcze kupić w ratach 30 x 0%, co mniej boli, chociaż nieco dłużej ;)
Czy R jest gorszy od 5d4 czy lepszy tego nie wiem, ale dla laika takiego jak np. ja, test choćby z Optyczne.pl i porównanie wyników pokazuje, że R-ka nie ma się czego wstydzić przy droższym bracie (zakres tonalny, jakość jpg i raw, af, pomiar światła - są na podobnym poziomie). Są to moim zdaniem aparaty podobnej klasy, chociaż całkiem różne. Tak jak różnica w ogniskowej obiektywu pomiędzy dwoma obiektywami klasy L, np. 24 a 35 mm, dla jednego ma kolosalne znaczenie, to inny jej nie dostrzega, a czy to oznacza że 35 jest lepsze lub gorsze od 24?
Załącznik 5861
Najkrócej mówiąc - nie kieruj się takimi bzdurnymi tabelkami przy wyborze tego typu sprzętu - to może spowodować grubą pomyłkę w zakupie.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
kompakty nie dają lansu
Heh, chyba Cie zahibernowali przez ostatnie 10 lat. Teraz z dowolną lustrzanką wyglądasz za granicą jak niemiecki rencista. Lansu to możesz zadać jakimś topowym smartfonem a nie aparatem ;-)
Dzięki za wskazanie tych R-ek, wygląda, że to może być niezły pomysł dla mojego zastosowania.
Hmm używane z niewielkim przebiegiem 5DIV czy R ( „zapominając o optyce jaką mam) ?