A jaką wartością należy ładować?
Wersja do druku
Rzadko pada cały komplet, wystarczy że jedna padnie. Trzeba sprawdzić przed wywaleniem dziecka z kąpielą. Trzeba użyć ładowarki traktującej każde ogniwo indywidualnie. I najpierw je rozładować w ładowarce potem naładować i sprawdzić przed odłączeniem w ładowarce ile każde ogniwo wessało mAh.
Powinna być 1900mAh +/- 100mAh jeśli to tylko 200-400mAh do do wywalenia jeśli zaś ok 1000 to przy systematycznym prawidłowym używaniu pojemność może jeszcze wzrosnąć ale już do lampy się nie nada, może do jakichś wyzwalaczy itp.
Zawsze mając kilka kompletów do lampy trzeba wybierać te najmocniejsze.
--- Kolejny post ---
Najlepiej 500-700mA . jak dasz więcej to zaczną się grzać i ładowarka zrobi przerwę na ostygnięcie. Jak dasz mniej to nie naładują się do końca
Najczęściej ładuję wartościami domyślnymi, nie pamiętam teraz na pewno, ale on sugeruje DISCHARGE 100 mA i CHARGE 200 mA, lub na odwrót.
Oczywiście im niższy prąd ładowania/rozładowania tym lepiej i jak masz czas, to warto tak robić.
Gdy zależy mi na szybkim naładowaniu, to zwiększam te parametry, ale zawsze stosuję metodę DISCHARGE/CHARGE.
--- Kolejny post ---
Ładowarka, o której pisze jamto traktuje ogniwa indywidualnie.
Tak, masz rację, tyle to trwa. Puszczam to najczęściej w nocy. Dlatego też piszę, że gdy mi się spieszy, to podnoszę parametry do mniej więcej takich, jakie podałeś.
NiMH zabija temperatura. Powyżej bodajże 43st.C zachodzą w nich nieodwracalne procesy chemiczne. Lampy potrafią dać mocny wycisk akumulatorom bo raz że duży prąd a dwa całkowity brak wentylacji.
Na "Elektrodzie" mi piszą że 700 to zdecydowanie za dużo. Kiedyś jakiś elektronik powiedział mi że nie mam się co bać 700 i bądź tu mądry.....
Przy dwóch ogniwach daję spokojnie 1000mA ale przy czterech upakowanych blisko siebie nie ma dobrego chłodzenia i czujnik temperatury ładowarki robi przerwy przez co całe ładowanie trwa dłużej niż na 700.
Żadne ogniwo nie padło mi jeszcze od intensywnego ładowania i rozładowywania przez kilkanaście już lat. Za to z powodu nieładowania i nieużywania kilka szt. mam już "sprawnych inaczej"
Ja ładuję zazwyczaj max 500, jak mam czas to mniejszym prądem.