Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Prawda jest taka, że 95% ludzi wymieni go po jakimś czasie nie dlatego, że się zniszczył, czy zużył, ale są już nowsze i lepsze technologicznie rozwiązania. 40% osób go wymieni już przy premierze kolejnego modelu. Równie dobrze mógłby być cały z plastiku. Wiadomo, że miło jest posiadać, używać coś co jest pięknie i dokładnie wykonane, ale mam wrażenie, że to bardziej siedzi w naszej głowie niż jest realnie potrzebne.
2 załącznik(ów)
Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
:mrgreen:
Serio? Dajesz zdjęcie obudowy R5 twierdząc, że to R6:confused: Prosty chwyt, ale niestety bardzo łatwo sprawdzić od jakiego aparatu ta obudowa pochodzi ;)
Załącznik 5397
ps.
musisz postarać się bardziej ;) Powtórzę się , ale co tam ;) Nie wierz we wszystko co piszą i pokazują w testach :mrgreen:
Już nawet na dpreview o tym pisali https://www.dpreview.com/forums/post/64396594 ;)
"that image is from the Canon R5, as it's only published under the R5's canon page. The R6 has magnesium parts but doesn't have a complete magnesium body frame like the R5."
Powtórzę: R6 ma identyczną budowę jak RP.
Załącznik 5398
Tak właśnie oszukuje się konsumenta. O ile ktoś da sobą manipulować.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Prawda jest taka, że 95% ludzi wymieni go po jakimś czasie nie dlatego, że się zniszczył, czy zużył, ale są już nowsze i lepsze technologicznie rozwiązania. 40% osób go wymieni już przy premierze kolejnego modelu. Równie dobrze mógłby być cały z plastiku. Wiadomo, że miło jest posiadać, używać coś co jest pięknie i dokładnie wykonane, ale mam wrażenie, że to bardziej siedzi w naszej głowie niż jest realnie potrzebne.
Dokładnie. Od dłuższego czasu cała ta dyskusja o trwałości obudowy to zawracanie głowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Czy waszym zdaniem jest sens kupować „stary” korpus gdy na rynku jest już r6????
Kup sony A III, lepsza matryca, stabilizacja obrazu w matrycy , lepszy AF,Eye AF w tryb AF-C, ma 4k - skalowane z 6k(Canon we wszystkich puszkach nie ma 4k, bo to jest cropowane, w sony możesz wybrać czy chcesz cropa czy FF w video), profile CLOG, nowoczesny kodek video, focus peeking, timelapse, Dwa gniazda obsługujące UHS-II, i można by tak wymieniać w nieskończoność. Teraz tanio dostaniesz, bo jest cash back od sony, używanych też pełno na allegro.
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Kup sony A III, lepsza matryca, stabilizacja obrazu w matrycy , lepszy AF,Eye AF w tryb AF-C, ma 4k - skalowane z 6k(Canon we wszystkich puszkach nie ma 4k, bo to jest cropowane, w sony możesz wybrać czy chcesz cropa czy FF w video), profile CLOG, nowoczesny kodek video, focus peeking, timelapse, Dwa gniazda obsługujące UHS-II, i można by tak wymieniać w nieskończoność. Teraz tanio dostaniesz, bo jest cash back od sony, używanych też pełno na allegro.
Zapomniałeś wspomnieć o wybitnej trwałości migawki, niezrównanej "dynamic range" i perfekcyjnej ergonomii. Aż dziw bierze skąd tyle używek na rynku, jak można chcieć to sprzedać!!!??
Jest duzo uzywek, bo to stary model jest już długo na rynku,w lutym stuknie mu 3 lata, wyszło już kilka nowszych Sony np Sony A IV jak się możesz domyślić.
Stabilizacja, dwa sloty, najlepszy af,bezkonkurencyjne video skalowane z 6k, a cena identyczna jak oes r
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Jest duzo uzywek, bo to stary model jest już długo na rynku,w lutym stuknie mu 3 lata, wyszło już kilka nowszych Sony np Sony A IV jak się możesz domyślić.
Stabilizacja, dwa sloty, najlepszy af,bezkonkurencyjne video skalowane z 6k, a cena identyczna jak oes r
I tym "optymistycznym" wpisem kończymy te krucjaty na forum Canon-board.
No to ja jeszcze dorzucę... Wystarczy posiedzieć na forach użytkowników Sony i się przekonać jak, np. w trakcie reportażu aparat potrafi odmówić posłuszeństwa, zawieszki które potrzebują restartu do ustawień fabrycznych... Zaskakująca praca z innymi szkłami niż Sony... No i lądują na Allegro,Olx...
Czy warto? Ja kupiłem. Miałem brać R6, ale przeanalizowałem fakt, iż większość moich zdjęć to portrety, foto reklamowa... Teraz z różnicy w cenie kupię szkło, albo dwa używane :)A czekać aż coś stanieje... I zaraz wyjdzie nowszy modele i znowu czekać? :D Kupuj, fotografuj.
Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
stanley76rsko
No to ja jeszcze dorzucę... Wystarczy posiedzieć na forach użytkowników Sony i się przekonać jak, np. w trakcie reportażu aparat potrafi odmówić posłuszeństwa, zawieszki które potrzebują restartu do ustawień fabrycznych... Zaskakująca praca z innymi szkłami niż Sony... No i lądują na Allegro,Olx...
Proszę Cię...
Niedawno przez dwa dni non stop robiłem A7 III sesje modową/produktową po 2.000 zdjęć dziennie , bez zwiechy. Na żadnym A7 (miałem trzy) nigdy żadnej zwiechy. Nie powtarzaj czegoś , co nie ma miejsca. Od dawna używam szkieł Sigmy , Tamrona i Canona przez MC-11.
Nigdy nie zdarzyło mi się restartować żadnego używanego przez mnie aparatu do ustawień fabrycznych (Canonie, Sony, Nikonie), tyle w temacie.
ps.
bądźmy obiektywni, proszę
ps1
A Canona R jak najbardziej warto kupić w obecnej cenie!