Odp: Canon RP - pare pytań
Cytat:
Zamieszczone przez
sliwa240
Może i tak jest, tak się składa, że kupowałem niedawno TV i obok siebie stał Oled i nie oled, wybrałem zwykły ze względu na to, że obraz był zbyt przesycony, ostry i dokładny. I tu jest podobnie mam wrażenie, że te obrazy z sonych są takie jak w porównaniu oled, a mi po prostu coś takiego nie leży(dlaczego? nie wiem.)
Co do profili przejrzałem pół youtuba - z rozwiązaniami "how to make canon colors on sony" i nikt nie osiągnął podobnego efektu najbliżej był płaty EOSHD, ale to nadal nie to. Nie zraziłem się, dalej szukałem usprawiedliwienia dla sony. Obejrzałem masę galerie sampli na dpreview i z puszek i po obiektywach, później kopałem w porfilach na insta fotografów w S. później to samo zrobiłem dla C i N i 90% bardziej leży mi C i N
Niekoniecznie z tymi JPGami - zdjęcia robiłem zawsze w rawach + JPG - i 80% i tak obrabiałem w LR. I też myślałem, że nie powinno być różnicy ale pobrałem darmowe sample RAWY z S. C. i N. i wynik taki jak wcześniej wole konkurentów S.
@sliwa240 - nie zamierzam Cię do niczego przekonywać. U mnie A7 III to najlepszy aparat , jakiego do tej pory używałem (przede wszystkim genialna matryca i AF). Cała otoczka typu ergonomia mi nie przeszkadza, podobnie jak logo.
Po wielu latach znalazłem też następcę Canona 5D III , którego zamieniłem na używanego Nikona Z6, którego kupiłem za 5k zł. Mam do niego adaptery, przez które podpinam pod niego szkła Sony I Canona. Kupiłem też grip Meike polepszający uchwyt, zreorganizowałem menu i ustawienia pod siebie i powiem, że jestem zachwycony tym Nikonem. Proponuję, abyś z czystej ciekawości porównał na żywo wypożyczając Canona RP i Nikona Z6 - co potrafią oba aparaty (bo są w podobnej cenie). Z5 sobie daruj - praktycznie płacisz tą samą cenę za wykastrowany korpus - tu dawałem porównanie możliwości: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1416076
Cytat:
Zamieszczone przez
sliwa240
Może też napiszę, że głownie skupiałem się na zdjęciach portretowych w plenerze - gdzie przesadna ostrość nie jest, aż tak ważna? I to jakby ukształtowało moje postrzeganie.
Po tym wpisie pomyśleć, że zadowoli Cię dowolny aparat z dopiętym słoikiem po ogórkach ;) Niestety tak nie jest. Pisząc bardzo dobry "ostry obiektyw" dostajemy: znakomity mikrokontekst, brak CA, doskonałą pracę pod światło (podstawa w portrecie) , referencyjną rozdzielczość w środku kadru i na brzegach. Każdy kto pisze, że portrecie "przesadna ostrość nie jest, aż tak ważna" daje znak, że nie chce, lub nie używa w ogóle edycji w postprodukcji zdjęć i zapewniam, że nie tędy droga w fotografii portretowej (co bardzo szybko zweryfikują docelowi klienci po otrzymaniu zdjęć).
ps.
"kopanie w porfilach na insta fotografów" - to bardzo słaby pomysł , bo 90% fot na insta przechodzi postprodukcję w samym insta przed wrzuceniem foty ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sliwa240
Brzmi bardzo sensownie i logicznie! w skrócie co proponujesz R czy jaki inny model ?
Dodam swoje 3 grosze ;).
Uważam, że przy obecnym poziomie cen RP i R każde trochę wnikliwsze porównanie prowadzi do konkluzji, że warto dołożyć do R.
Jeżeli już masz za sobą zabawę RAWami z R to na pewno widzisz oczywiste walory tej matrycy. Dla samej różnicy matryc warto dołożyć. A resztę zalet R (budowa, bateria, AF, różne drobniejsze udogodnienia) dostajesz w bonusie.
Ja kupiłem R właśnie dla matrycy. Później wyszło na jaw, że mnóstwo innych rzeczy działa zaskakująco sprawnie i stwarza komfort jak to w ML.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sliwa240
Może i tak jest, tak się składa, że kupowałem niedawno TV i obok siebie stał Oled i nie oled, wybrałem zwykły ze względu na to, że obraz był zbyt przesycony, ostry i dokładny. I tu jest podobnie mam wrażenie, że te obrazy z sonych są takie jak w porównaniu oled, a mi po prostu coś takiego nie leży(dlaczego? nie wiem.)
Co do profili przejrzałem pół youtuba - z rozwiązaniami "how to make canon colors on sony" i nikt nie osiągnął podobnego efektu najbliżej był płaty EOSHD, ale to nadal nie to. Nie zraziłem się, dalej szukałem usprawiedliwienia dla sony. Obejrzałem masę galerie sampli na dpreview i z puszek i po obiektywach, później kopałem w porfilach na insta fotografów w S. później to samo zrobiłem dla C i N i 90% bardziej leży mi C i N
Niekoniecznie z tymi JPGami - zdjęcia robiłem zawsze w rawach + JPG - i 80% i tak obrabiałem w LR. I też myślałem, że nie powinno być różnicy ale pobrałem darmowe sample RAWY z S. C. i N. i wynik taki jak wcześniej wole konkurentów S.
Może też napiszę, że głownie skupiałem się na zdjęciach portretowych w plenerze - gdzie przesadna ostrość nie jest, aż tak ważna? I to jakby ukształtowało moje postrzeganie.
Brzmi bardzo sensownie i logicznie! w skrócie co proponujesz R czy jaki inny model ?
Niesamowite to co piszesz, bo cały świat jednogłośnie stwierdził, że matryca i obrazek z sony a7III jest obecnie najlepszy w stosunku jakość/detal/DR/cena i ja się w tym pełni zgadzam. Jeśli jednak twierdzisz że nie leżą Ci Rawy z sony, wolisz i chcesz canona to jedynym rozsądnym zakupem będzie eos R lub canon 5dIV. Z tym że ja bym kupował tylko i wyłącznie używane aparaty. Za poł roku, jak się sytuacja z covidem ustabilizuje i wszyscy rzucą się na r6 to R i 5dIV będzie można kupić za grosze lub sprzedać z ogromną stratą.
Mam dwa eosy R pracuję nimi w plenerze i na ślubach, praktycznie od momentu premiery aparatu. Moja żona katuje je w studio. To fajny aparat z plastyczną matrycą. Do ISO 3200 daje fajny obrazek. Później Sony a7III rozkłada go na łopatki, pod względem szumu, ale da się z tym żyć. Genialny wyświetlacz dzięki któremu praktycznie przestałem używać dobrego EVF ( tu sony kuleje względem R) W portrecie sprawdza się świetnie Af trzyma się oka, a na niskich ISO da się wyciągnąć bardzo dużo. Kolor pomiar światła i balans bieli git. Obrabiam w C1.
Załącznik 5317
Znam wiele osób które robią tylko i wyłącznie w RAW, twierdząc że inaczej się nie da, ale. . . . . .
byłem na warsztatach prowadził je niejaki Jacek Bonecki
(można sprawdzić w necie kto to jest) i ów prowadzący stwierdził, że nie używa RAW,
świadomie i celowo robi tylko JPEG.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Niesamowite to co piszesz, bo cały świat jednogłośnie stwierdził, że matryca i obrazek z sony a7III jest obecnie najlepszy w stosunku jakość/detal/DR/cena i ja się w tym pełni zgadzam. Jeśli jednak twierdzisz że nie leżą Ci Rawy z sony, wolisz i chcesz canona to jedynym rozsądnym zakupem będzie eos R lub canon 5dIV. Z tym że ja bym kupował tylko i wyłącznie używane aparaty. Za poł roku, jak się sytuacja z covidem ustabilizuje i wszyscy rzucą się na r6 to R i 5dIV będzie można kupić za grosze lub sprzedać z ogromną stratą.
Mam dwa eosy R pracuję nimi w plenerze i na ślubach, praktycznie od momentu premiery aparatu. Moja żona katuje je w studio. To fajny aparat z plastyczną matrycą. Do ISO 3200 daje fajny obrazek. Później Sony a7III rozkłada go na łopatki, pod względem szumu, ale da się z tym żyć. Genialny wyświetlacz dzięki któremu praktycznie przestałem używać dobrego EVF ( tu sony kuleje względem R) W portrecie sprawdza się świetnie Af trzyma się oka, a na niskich ISO da się wyciągnąć bardzo dużo. Kolor pomiar światła i balans bieli git. Obrabiam w C1.
Załącznik 5317
Dziękuje za ten wpis @robertskc7 oraz materiał zdjęciowy
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek
Znam wiele osób które robią tylko i wyłącznie w RAW, twierdząc że inaczej się nie da, ale. . . . . .
byłem na warsztatach prowadził je niejaki Jacek Bonecki
(można sprawdzić w necie kto to jest) i ów prowadzący stwierdził, że nie używa RAW,
świadomie i celowo robi tylko JPEG.
Bo najlepiej to wierzyć we wszystko to, co twierdzą ambasadorzy firm foto ;)
Jacek Bonecki jest ambasadorem Fujifilm, ale tu się akurat zgodzę, że JPGi Z Fuji (używałem profilu Astia na kilku korpusach) są obłędnie dobre pod względem barwnym. Zresztą pisałem o tym już wyżej ;)
Jest tylko jedno ale. Fotograf poważnie myślący o fotografii w przypadku scen o większej rozpiętości tonalnej fotografując wyłącznie w JPG-ach będzie mógł je po sesji od razu wrzucić do kosza ze względu na brak szczegółów w światłach i cieniach ;)
Jest ambasadorem firmy na F ale rajdy Dakar robi Canonami serii 1
2 załącznik(ów)
Dla zainteresowanych, pomniejszony jpg zrzucony z Nikona Z6 (zrobiony wczoraj).
Załącznik 5318
i RAW z A7 III po obróbce w C1
Załącznik 5319
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
... Mam do niego adaptery, przez które podpinam pod niego szkła Sony I Canona...
Cześć mam prośbę, nie dotyczy ona RP więc może wiadomość prywatną napisz; jakiego używasz adapteru do Nikona Z6 i szkieł Canon Ef, i jak on się sprawdza, czy przenosi cały exif, jak działa af - one shot, al servo, stabilizacja ze szkłami Ef, czy są jakieś ograniczenia, itp.? Chodzi mi po głowie taki układ... Dzięki za informację.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Cześć mam prośbę, nie dotyczy ona RP więc może wiadomość prywatną napisz; jakiego używasz adapteru do Nikona Z6 i szkieł Canon Ef, i jak on się sprawdza, czy przenosi cały exif, jak działa af - one shot, al servo, stabilizacja ze szkłami Ef, czy są jakieś ograniczenia, itp.? Chodzi mi po głowie taki układ... Dzięki za informację.
Tutaj napiszę :) Do nikona Z6 używam szkieł Sigmy Art i Canona z mocowaniem EF poprzez adapter Sigma MC-11 podpiętych do Nikona Z6 przez kolejny adapter Techart adapter bagnetowy TZE-01 - Sony E do Nikon Z. Trochę to karkołomne, ale działa :) Przy takiej kombinacji nie działa w Nikonie jedynie mikro pole AF, cała reszta łącznie z Eye AF (wykrywanie oczu i twarzy) działa. Nikon Z6 ma stabilizację w korpusie i jest bardzo wydajna oraz działa z podpiętymi obiektywami. Czy działa IS w podpiętych szkłach ? tego nie wiem, bo nie sprawdzałem. AF - one shot, al servo oczywiście działa i również działa Eye AF w trybie ciągłym ustawiania ostrości.
Przenoszony jest cały EXIF z parametrami zdjęcia oraz użytego obiektywu.
Sigma Art 35 1.4 EF + MC11 + Techart adapter bagnetowy TZE-01
Załącznik 5320
Sony FE 70-200 mm f/4 G Oss + Techart adapter bagnetowy TZE-01
Załącznik 5321