Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN
@jan pawlak - nie zabraniam i nie "cierpię" z powodu wyborów zakupowych innych osób, bo nie o to chodzi. Bardzo dobrze doradza jaki obiektyw wybrać Marek Arcimowicz, fotograf National Geographic https://blog.cyfrowe.pl/jaki-obiekty...-geographic-2/ - "Gdy analizujesz jaki obiektyw wybrać, w kolejnym etapie powinieneś poważnie zastanowić się nad przeważającym tematem Twojej fotografii, ulubioną perspektywą, sposobem pracy – i do tego dopasować niezbędne obiektywy". To nasze zainteresowania i preferowany rodzaj fotografii determinują wybór aparatu i obiektywów. Na podobnej zasadzie, jak wybór obiektywu dobrze jest wybrać kilka tych najlepszych zdjęć z kilkuset wykonanych zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
jan pawlak -
(...) To nasze zainteresowania i preferowany rodzaj fotografii determinują wybór aparatu i obiektywów. Na podobnej zasadzie, jak wybór obiektywu dobrze jest wybrać kilka tych najlepszych zdjęć z kilkuset wykonanych zdjęć.
O tak :-) Po prostu tak
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
Jasne obiektywy wybiera się w określonym celu, jeszcze raz przykłady: @
candar i @
Cichy - jeśli chodzi o ten konkretnie obiektyw, ale nie tylko ten z ogniskową 85mm :-). W latach 90-tych i następnych sporo jeździłem po Sahelu, Grecji i Turcji. I właściwie wtedy tam wystarczył 35mm, tylko ta jedyna ogniskowa, a tak wiele dawała przyjemności z pamiątek po podróżach.
Robię sporo zdjęć przy słabym oświetleniu i często zależy mi na "szybkim" AF.
Z tego powodu im jaśniejsze szkło tym lepiej
"Portreciarze" mają inne potrzeby w stosunku do obiektywów, ja mam inne.
Na większości zdjęć oczekuję dużej ostrości i dużej rozdzielczości na całym kadrze a bywa też że również dużej GO
Stąd wychodzą na ogół przesłony f/4 - f/8 i tutaj Sigma 85/1.4 DG DN ma bardzo dobre własności, jest idealna.
Ma też (w porównaniu z Samyangiem) przycisk na obiektywie.
Przy trzymaniu aparatu/obiektywu przycisk znajduje pod kciukiem i mogę łatwo sprawdzić przed naciśnięciem spustu gdzie i jaka ustawiła się ostrość, to dla mnie istotne
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
jan pawlak - nie zabraniam i nie "cierpię" z powodu wyborów zakupowych innych osób, bo nie o to chodzi. Bardzo dobrze doradza jaki obiektyw wybrać Marek Arcimowicz, fotograf National Geographic
https://blog.cyfrowe.pl/jaki-obiekty...-geographic-2/ -
"Gdy analizujesz jaki obiektyw wybrać, w kolejnym etapie powinieneś poważnie zastanowić się nad przeważającym tematem Twojej fotografii, ulubioną perspektywą, sposobem pracy – i do tego dopasować niezbędne obiektywy". To nasze zainteresowania i preferowany rodzaj fotografii determinują wybór aparatu i obiektywów. Na podobnej zasadzie, jak wybór obiektywu dobrze jest wybrać kilka tych najlepszych zdjęć z kilkuset wykonanych zdjęć.
Cieszę się że nie "cierpisz"
Nawiązując (jako żart/gałązka pokoju) do Twojego porównania to dla mnie używanie tej Sigmy (tylko) na dużych "dziurach" to jak jazda Ferrari po niemieckich autostradach tylko z prędkością (no niech już będzie) 80km/h
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W wyniku polityki Canona też nie spodziewam się że szybko pojawią się obiektywy RF Sigmy i Tamrona
Czy Mógłbyś rozwinąć o jaką politykę chodzi I dlaczego nie pojawiają się szybko takie obiektywy?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Czy Mógłbyś rozwinąć o jaką politykę chodzi I dlaczego nie pojawiają się szybko takie obiektywy?
1.
Sony "otworzył" bagnet E (EF), udostępnia wszystkie niezbędne dane (oraz darmowa licencja) potrzebne do projektowania przez firmy niezależne obiektywów tak aby współpracowały teraz i w przyszłości z aparatami Sony tak jak obiektywy firmy Sony.
Nie wiem czy w przekroju wielu lat to będzie dobry biznes gdy pojawią się równie dobre (transmisja, AF, stabilizacja, ....) albo lepsze obiektywy E inne niż obiektywy Sony.
Sigma 85/1.4 DG DN jest tu dobrym przykładem.
Wygląda na to że Sony jako firma z gruntu elektroniczna nie zakłada dużych dochodów/zysków z produkcji optyki.
2.
Canon postąpił inaczej, nie udziela otwartej licencji na bagnet RF.
Każda firma może oczywiście produkować obiektywy RF ale "na własną odpowiedzialność" za ich współpracą z wszystkimi systemami (teraz i w przyszłości) w aparatach Canona.
Nie wiem może są też jakieś zastrzeżenia patentowe które można/trzeba "obchodzić"
Wygląda na to że jeśli chce się wykorzystywać wszystkie zalety technologii aparatów ML Canona to trzeba podpinać obiektywy Canona projektowane dla ML
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nie usłyszysz pewnie nic ponad to, że S opublikowało protokoły bagnetu E a C i N nie opublikowały.
Moim zdaniem sytuacja jest bardziej złożona.
Trzeba zaprojektować nowe szkła pod nowe możliwości optyczne dużych bagnetów RF i Z, trzeba zrobić reverse engeneering nowych bagnetów (Tamron oświadczył, że już zrobił Sigma milczy).
Współpraca IBIS ze stabilizacją w szkle jest w obu nowych systemach (RF i Z ) w powijakach. Po wypuszczeniu R5 i R6 Canon upgradował firmware w obiektywach RF z IS.
Puszek ML FF od C i N jest na rynku tyle co kot napłakał. Na domiar złego dobrze współpracują ze starymi szkłami przez adaptery. Sigmy, zwłaszcza nowe z linii A, C i S, cudownie wyleczyły się z bolączek AF w DSLR i działają znakomicie z R.
Ukazują się natywne szkła RF i Z w sporym asortymencie ale pomysły C i N na nowe szkła kompletnie się nie pokrywają. Canon wali stałki f/1.2 i ambitne zoomy f/2.8. Nikon podszedł mniej ambitnie cenowo i optycznie ciemniej. Zarówno Tamron jak i Sigma mają pewnie problem z czym się wbić w ten układ zakładając, że to samo szkło ma być dla RF i Z.
Ja nie mam watpliowsci ze bagnet R stanie sie za kilka lat najpopularniejszym wsrod FF.
na razie sprzedano zbyt malo aparatow R aby uzasadnialo to aktualnie wysoka produkcje obiektywow R przez sigme , co jest warunkiem nizszej ceny.
To kwestia czasu kiedy Sigma wypusci obiektywy R , nawet z protokolem EF, logicznym wydaje sie ze musi odczekac az Canon sprzeda wiecej aparatow , tym bardziej ze Sigma w tej chwili rozwija FE i ma co robic - moce produkcjyne sa wykorzystane.
mimo otwartego bagnetu FE Sigma nie od razu wypuscila obiektywy , czekala az ten bagnet sie upowszechni pare lat.
oczekuje podobnej filozofii w przypadku R.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
bo tak mu pasuje ani że autor nie ma nic przeciw temu że ktoś jeździ Ferrari na zakupy do sklepu obok uliczkami osiedlowymi z prędkością 30 km/h skoro sprawia mu to radochę
jp
ale jednoczesnie drazni wszystkich tych, ktorzy jada na zakupy skladakiem golfem III na filtrowanym oleji i 3 razy bieznikowanych stomilach.
To uswiadamia wiekszosci ich nieudolnosc zyciowa , mozna latwo popasc w kompleks. nic dziwnego wracja do domu i swoja frustracje wyladowuja na rodzinie. Przemoc domowa , zona z pobitymi oczami , przypadki pedofilii a nawet kanibalizmu.
nie , to jest bardzo niedobrze - nie powinnno sie jezdzic ferrari nba zakupy.
pownienes kupic na allegro za 30 zl heliosa po serwisie ( tzn rozkrecony scyzorykiem i wyczyszczone husteczka do nosa szkla ) a wowczas pewnie nikt nie miaby nic przeciwko , ze uzywasz przyslony 5,6.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Aha
Czyli kupujesz drogi najnowszy obiektyw portretowy o dużej jasności f/1.4 po to tylko, aby używać go wyłącznie na przysłonach "f/4 - f/5.6" .
ale co w tym dziwnego , czy niezwyklego ?
JP napisal przeciez, ze chce robic zdjecia w mozliwie najwyzszej rozdzielczosci.
przeciez ten obiektyw na 5,6 osiaga wyzsza rozdzielcszoc niz na 1,4 , wiec nielogicznym byloby , gdyby uzywal tego obiektywu na 1,4
jako ze ta Sigma nalezy do grupy obiektywow o aktualnie najwyzszej rozdzielczosci , wiec stosujac 4 - 5,6 uzyskuje zdjecia o mozliwie najwyzszej rozdzielczosci . Dalszy postep da matryca o wiekszej rozdzielczosci.
wszystko sie zgadza i jest logiczne.
Sigma potrzebowała czasu by zaprojektować obiektywy FE "od nowa" pod ML a do tego czasy produkowała z "dospawaną" przejściówką
Ale nie dałbym głowy że Sigma (za jakiś czas) wypuści obiektywy RF.
W sytuacji że np. Canon w nowych puszkach może dać jakąś nową mocno promowaną funkcję którą obiektywy Sigmy nie są w stanie w pełni obsłużyć.
Nie wiem
jp
wg mnie jest to kwestia czasu że Sigma/Tamron wypuszczą RF
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
wg mnie jest to kwestia czasu że Sigma/Tamron wypuszczą RF
Każda firma ze względu na zysk ma jakąś optymalną "pojemność" (R&D, produkcja, serwis, ...)
Myślę że jeśli Sigma będzie "na głodzie" to pewno wypuści obiektywy RF ale jeśli będzie kolejka do "pojemności" to przełoży.
W sumie obiektywów będzie się sprzedawało coraz mniej
jp