-
Odp: Gtj #2060
Dürnstein to jest region Wachau - czyli nie ten
Zdjecie jest zrobione w dosyc znanym regionie. jest obficie opisane rowniez w sieci , ale oczywiscie na panoramie nie jest go latwo rozpoznac. Tym razem w panoramie nie ma napisow , wiec trudniej o identyfikacje.
Jedynym elemntem identyfikacyjnym jest maszt radiowy widoczny w oddali , ale ilez takich jest na swiecie ?
Ale rozumiem, ze nie kazdy jest koneserem wina i nie musi wiedziec. Ja na pewno nie rozpoznalbym lanow zyta , gdyz nie jestem smakoszem zytniej ;-)
-
-
ciagle w poblizu ale nie.
jeszcze troche i zostaniesz znawca regionow winnych w tej czesci europy.
jestesmy niedeleko.
-
Dobra, ostatnia próba: Traisental. Jak nie to składam szpadę i próbuję następnym razem ;)
-
Jestes b. blisko , ale nie skladaj broni , bo ktoz odganie jesli nie Ty ?
dodam , ze w nazwie regionu uzywane jest okreslenie zwiazane z cieplem , od wystpujacych tutaj cieplych wod o wlasnosciach leczniczych. Istnieje tez aquedukt z czasow rzymskich - do dzisiaj czynny.
-
Słowo się rzekło: składam broń. Nie mam już pomysłów jak i gdzie szukać :)
-
czekamy wiec jak wrocisz.
thermal..... ?
-
Zeby zabawa biegla dalej wiec podaje rozwiazanie : Thermenregion , wiec na poludnie od wiednia , tutaj okolice Bade- Soos . Inaczej mowiac jest to czesc Waldviertel. "weinviertel" byl juz blisko.
jest takze dokladnie opisane w wiki.
poniewaz Tringa byly najaktywniejsza , proponuje , zeby zadala nastepna zagadke.
tylko nie lan zyta prosze gdyz zytniej nie pije i sie nie znam ;-)
-
Hmn... no dobra, coś wyszperam. Łan żyta nie będzie na pewno, bo nie piję alko. Prędzej jakaś gałązka herbaty ;)
-
trawe tez nie bo nie pije mleka ;-) i nie poznam gdzie to.