Odp: Laptop do obróbki zdjeć, monitor zewnętrzny
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
To może je też podepnę się pod ten wątek. CO bycie polecili żeby sprawnie obrabiać pliki 50 MB w LR i PS, dotychczasowy sprzęt to na 32 GB RAM, I7 4770K, płyta na Z87, dyski SSD S-ATA i słabiutko to wygląda, raczej nie można mówić o komforcie pracy.
Pisałem ostatnio w innym wątku, na moim MBP Pro z 8 rdzeniowym i9 2,3GHz przy 32GB RAM i dysku NVMe przy takich plikach w dalszym ciągu jest średnio komfortowo.
Niecieprliwie czekam na nowego MBP 16" z M1 Max'em - no ale to pewnie nie ten wątek.
p,paw
Serio? A ktora to wersja i9? Bo ten i7 kolegi to jest prawie to co sam mam. Wlasnie liczę na to że i7-12700 plus grafika plus nvme będzie działać wyraźnie szybciej przy renderowaniu i płynniej przy LR /PS.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Serio? A ktora to wersja i9? Bo ten i7 kolegi to jest prawie to co sam mam. Wlasnie liczę na to że i7-12700 plus grafika plus nvme będzie działać wyraźnie szybciej przy renderowaniu i płynniej przy LR /PS.
Zdaje się, że to jest I9-9880H
Przy czym u mnie w ostanich wersjach LR zdecydowanie więcej do roboty ma GPU a nie CPU.
P,paw
Ja mam LR Classic 10.3 i GPU cały czas wyłączone. Działa bardzo dobrze. Coś się zmieniło ostatnio z naciskiem na kartę graficzna?
1 załącznik(ów)
Informacyjnie od jakiś dwóch tygodni mam MBP 16 Pro Max z 32GB RAM.
Różnica w wydajności a przede wszystkim praca na baterii to w stosunku do modeli Intelowych to jest już nawet nie przepaść.
Jak dobrze napisali na DPReview nie ma obecnie na rynku komputera, który były w stanie z nowym MBP konkurować.
No i jeszcze te tryby "kalibrowane" ekranu.
Tak wygląda fabryczna kalibracja Display P3, D65, 160nitów:
Załącznik 7134
p,paw
kupiłem (właściwie zamówiłem) nowy komp, po 7 latach przerwy wracam do PCta :P mam nadzieję, że trochę posłuży i nie będzie mnie wk***
https://www.vist.pl/produkt/7091/.html
Sensowny blaszaczek, da radę pograć 8-)
Od razu dokup drugi dysk NVMe PCI-E na zdjęcia (procek obsłuży, na płycie powinien być drugi slot), trzeci na gry, do tego 4 monitory, jakaś dobra myszka i klawiatura (oczywiście mechanik), i można zaczynać.
jest :)
w miarę cichutki i znacznie sprawniejszy od mojego ex Probooka z i7-4610m.
2min. wideo 4k/30, H264, bitrate 80 - stary laptop 17.5min, aktualnie 45sek.
Z czasem pewnie dojdzie SSD stricte na video.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...76e57f85a4.jpg
Wymiemilem i5 3570 na i7 12700k, róznica w szybkości otwierania rawów z R5 to niebo i ziemia.
Sam procesor zmieniłeś?? Czy calego kompa?