Odp: Co wybrać 6D/ 6D mk2/ 5D mk3 ?
Jeden z kolegów wspomnia o GPS w 6D2. Ja również uważam za przydatny dodatek i dlatego nie rozumiem zupełnie dlaczego zabrakło go w R? Na szczęście kupiłem od jednego z kolegów na forum odbiornik GPS który przyda się jak już zakupię R-kę. Myślałem, że przed lutowymi wakacjami się uda ale niestety nie. Może do czasu zakupu pojawi się R mk2 i będzie już w nim GPS? Zobaczymy.
Obecnie posiadam 80D i jestem z niego zadowolony ale chciałem dokupić FF ze względu na mniejsze szumy na wyższym ISO. Brałem pod uwagę 6Dmk2 ale nie podoba mi się mała powierzchnia pokryta punktami AF. W R jest to zupełnie inna sprawa i bardzo podoba mi się wybieranie punku AF "nosem" na ekranie :) Dodatkowo interesuje mnie możliwość nagrywania filmów w zwolnionym tempie.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no to przy deklarowanej zywotnosci migawki 6D wychodzi 50 lat. subiektywne wrazenie - wystarczy ci, wcale nie musisz miec zywotnosci 5D3 :)
Zastanawiałem się nad 6D2 ponieważ ma możliwość timelaps w 4k, a w 6D chyba nawet nie ma takiej możliwości, chyba trzeba coś pobierać, co nie jest bardzo trudne. Ale i tak jestem w tym temacie zbyt zielony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
ogladalem to, rowniez filmik.
w zasadzie to cos naprawia problem wyboru glowicy kulkowej osobom, ktore zrobily ten wybor niepotrzebnie, bo powinny sobie kupic cos takiego (nb glowica od niegdys wybitnie popularnego Velbona 600R):
https://image.coolblue.nl/max/500x500/products/925327
L-bracket rozwiazuje inny problem: mocowanie aparatu ze srodkiem ciezkosci w tej samej osi dla kadru pionowego co dla poziomego. dzieki czemu ciezkie body i obiektyw wywieraja rowny nacisk na nogi statywu zamiast wisiec bokiem na glowicy. dzieki czemu stabilnosc calosci jest wrecz nieskonczenie lepsza...
6D można robić time lapse z wężykiem spustowym przez np 8h? bo time lapse bym chciał
Z tych trzech modeli ja bym wybrał 6D mk2. Będziesz miał timelaps, uchylany ekran, GPS. I tak tylko podpowiem, że jeden z kolegów tu na forum chce sprzedać właśnie taki w perfekcyjnym stanie i dobrej cenie. Poszukaj