Odp: Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?
Wspomniany obiektyw mam i polecam :) Używałem z 5DMII i teraz z EOS R. Fajny kontrastowy obrazek, ostry już od 4, jedno z moim podstawowych szkieł. Nie wiem jak teraz, mi udało się kupić używany sporo poniżej 3k, co jest IMO dobrą ceną jak na Lkowe UWA :)
Jedyne czego mi w nim brakuje to... 2.8, ale ja często robię "reportaże" w kiepskich warunkach
Pany, a jak tytułowe szkło wypada w porównaniu z EF 16-35mm F2.8L II ? Użytkuję je od ok. 10 lat i chcę coś ostrego w rogach FF. Czy zmiana na EF 16-35mm F4L IS w tej materii coś poprawi ? Czy IS pozwoli robić ostre zdjęcia z ręki przy czasach rzędu 1/5s ?
Sent from my iPad using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Pany, a jak tytułowe szkło wypada w porównaniu z EF 16-35mm F2.8L II ? Użytkuję je od ok. 10 lat i chcę coś ostrego w rogach FF.
16-35/4 jest ostry w rogach FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Czy IS pozwoli robić ostre zdjęcia z ręki przy czasach rzędu 1/5s ?
jak przychodzi do takich czasow to juz od dawna jestem na statywie. jesli z jakiegos powodu statywu nie targam... z tego co pamietam w szerokim kacie na 1/5s mozna jakis tam procent zdjec uratowac do uczciwej ostrosci. nie wzorowej, ale na ekranie FullHD akceptowalnej
Należy tez pamiętać że jest absolutnie genialny pod światło, nie przeszkadza nawet słońce w kadrze. Moim zdaniem wyjątkowo dobry obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
52UM
Należy tez pamiętać że jest absolutnie genialny pod światło, nie przeszkadza nawet słońce w kadrze. Moim zdaniem wyjątkowo dobry obiektyw.
no z tym to akurat się nie zgodzę, mz jest bardziej podatny na flarę niż wiekowy 17-40 - ogólnie to obiektyw oczywiście lepszy niż 17-40 ale mz akurat nie w pracy pod światło.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
no z tym to akurat się nie zgodzę, mz jest bardziej podatny na flarę niż wiekowy 17-40 - ogólnie to obiektyw oczywiście lepszy niż 17-40 ale mz akurat nie w pracy pod światło.
Przez krótki moment miałem oba i oczywiście sprawdziłem także pracę pod światło. Wyszło mi, że jest podobnie - bez flar.
Zrobiłem już chyba setki zdjęć z C16-35/4 ze słońcem w kadrze - flar nie ma a cienie bardzo kontrastowe. Dla mnie praca pod światło tego szkła jest genialna. Przede wszystkim trzyma kontrast.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Z przykrością się nie zgodzę, 17-40 pod światło daje bliki, trzeba go odpowiednio ustawić względem słońca aby zniwelować efekt (pomijając tragedię na bokach kadru...). Natomiast 16-35/4 ze słońcem w kadrze radzi sobie doskonale pomimo nakręconego filtra (B+W). Być może problem tkwi w filtrze a nie w obiektywie?
A pomożecie dobrzy ludzie w wyjaśnieniu następującego problemu?
Ustawiam obok siebie 2 aparaty. Identyczny kadr. Kompensacja ekspozycji na 0.
Jeden to 550D z obiektywem 10-22 ustawiony na 10 mm (odpowiednik 16 mm na pełnej), ustawiam przysłonę na 8.0, ISO na 100 i aparat dobiera czas 1/200. Zdjęcie poprawnie naświetlone.
Drugi to 6D z obiektywem 16-35 4.0 ustawiony na 16 mm, ustawiam przysłonę na 8.0, ISO na 100 i aparat dobiera czas 1/800. Zdjęcie wyraźnie niedoświetlone.
Czemu 6D z 16-35 aż tak bardzo niedoświetla?
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
A pomożecie dobrzy ludzie w wyjaśnieniu następującego problemu?
Ustawiam obok siebie 2 aparaty. Identyczny kadr. Kompensacja ekspozycji na 0.
Jeden to 550D z obiektywem 10-22 ustawiony na 10 mm (odpowiednik 16 mm na pełnej), ustawiam przysłonę na 8.0, ISO na 100 i aparat dobiera czas 1/200. Zdjęcie poprawnie naświetlone.
Drugi to 6D z obiektywem 16-35 4.0 ustawiony na 16 mm, ustawiam przysłonę na 8.0, ISO na 100 i aparat dobiera czas 1/800. Zdjęcie wyraźnie niedoświetlone.
Czemu 6D z 16-35 aż tak bardzo niedoświetla?
Kolejne coraz jaśniejsze w 6D?
Jaki tryb pomiaru?
Kolejne bez zmian, nie robię bracketingu. Tryb pomiaru identyczny na obu i jaki by nie był zawsze jest tak samo.