Jak zwykle zdania sa podzielone. Ja dzisiaj, po zapoznaniu się z wieloma opiniami zamówiłem zestaw COCIN: Holder+adapter+filtr połowkowy ND 0,6 Grad SE. Całość z przesyłką za mniej niż 170,00 PLN.
Zobaczymy :-)
Wersja do druku
Jak zwykle zdania sa podzielone. Ja dzisiaj, po zapoznaniu się z wieloma opiniami zamówiłem zestaw COCIN: Holder+adapter+filtr połowkowy ND 0,6 Grad SE. Całość z przesyłką za mniej niż 170,00 PLN.
Zobaczymy :-)
Może i zdania są podzielone ale wyraźnie prosiłem o polecenie filtra nakręcanego na obiektyw. Nie mam i nie miałem zamiaru wywoływac kolejnej polemiki - jaki rodzaj filtra jest lepszy. Przyjmuję do wiadomości, że sporo kolegów korzysta z Cokina i sobie je chwali. Ja jednak jeszcze raz proszę - czy ktoś może polecić filtr połówkowy nakręcany na obiektyw, który nie dawałby tak masakrycznego zafarbu jak na zdjęciu przedstawionym kilka postów wyżej.
myślę że dowolny filtr połówkowy SZARY nie będzie dawał takiego zafarbu... to co masz to raczej jakiś filtr kolorowy....
Rzucasz się jak ryba w wodzie , chcesz aby Ci podano wszystko na tacy , sam widzisz że 99,99.99% osób używa raczej systemu mocowań typu Cokin .
Jak myślisz dlaczego ? i czy w ogóle ktoś się bawił w nakręcane połówki.
Kup sobie filtr Heliopan ( nakręcany ) i będziesz szczęśliwy.
Po pierwsze mistrzu wcale się nie rzucam, napisałem przecież, że nie mam zamiaru wywoływac tu żadnych niezdrowych polemik. A po drugie chyba po to jest to forum żeby wymieniać się doświadczeniami i prosić o porady czyż nie? Jak Ci się to nie podoba to możesz nie udzielać się w moich postach.
mam pytanie.
co z ustawianiem manualnym ostrości? cały ten 'zestawy' (adapter, holder, filtry) będzie się wtedy ruszał. czy nie przeszkadza to w robieniu zdjęć?
Z niektórymi obiektywami "zestaw" będzie się ruszał, z innymi nie -osoby myślące o wykorzystywaniu obracanych filtów powinne w miarę możliwości rozglądać się za tymi drugimi, bo choć ludzie różnie sobie radzą, to przeszkadza na pewno (zdecydowanie bardziej jeśli ostrość ustawiana jest automatycznie -MF to jedno z rozwiązań problemu, bo ze statywem można próbować ostrożnie jechać na dwie ręce). Jeśli sytuacja i sprzęt (rodzaj filtra) na to pozwala, czasem można po prostu trzymać filtr w ręce.
ja mam sony alfe, do tego dwa obiektywy - kitowy 18-70 i sigme apo 70-300. czy z tymi obiektywami cała ta konstrukcja będzie się ruszać?
dziękuję za odpowiedź ;)
tak. z Sigma powinno jeszcze jakos sie dac sie pracowac (tam mordka sie kreci, ale jest dosc sztywna mechanicznie), ale 18-70 jest troche za delikatny, zeby przy nim tak dlubac. mozna, ale trzeba uwazac i starannie kontrolowac ostrosc w celowniku, bo latwo poruszyc ta krecaca sie mordka
aaa11 -podepnij wybrany obiektyw (nie musisz zdejmować przedniego dekielka).
Sprawdź czy przy kręceniu pierścieniem ostrości (MF) lub gdy pracuje AF dekielek się obraca.
I oto masz odpowiedź ;)