Odp: Obiektyw do Canona 80D
Jeżeli chodzi o 35 i 85 to jest dobry target, ale na FF.
Na 80d to lepszy ten co masz 50 i np wypomniane wcześniej 20 lub 24.
Ale jak na zapas zakupisz FF (np 5d classic), to możesz myśleć o tej 35mm (oraz jako uzupełnienie 85). Może jak to ma być jedno zlecenie to dasz radę pożyczyć część sprzętu, jak zapasowe body.
Kolega r_m dobrze podpowiada, pamiętaj o kursie, aby nie mieć kłopotu.
Będę powolił rozglądał się za 5D albo 6D ale to temat przyszłościowy :-) Teraz tylko jeden dylemat...na co postawić 20 czy 24 ? Bo fundusze raczej tylko na jeden. Na co Wy byście postawili ?
A, to widzisz musisz sobie odpowiedzieć czego Ci brakuje. Jedni twierdzą, ze takie minimum (żeby nie było mega zniekształceń) to 24mm. Ja bym wzią 20mm, bo na zapasowym body mam zapięte zawsze 24-70 f 2.8.
Do Cropa 20mm to takie 32mm na FF.
Musisz przemyśleć i odpowiedzieć sobie, czego Tobie brakuje.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Ok :-) Dzięki i tym sposobem pomogłeś mi podjąć decyzję :-D
Tak sobie przemyślałem sytuację. Jeśli trafię 5dMK II jakiś nie zajechany to do tego dokupię 35 f2.0 i jak mnie ma z tego co piszecie powinno z tym co mam wystarczyć. A z czasem dokupię 85mm. A jeśli nic nie trafię to dokupię ten 20mm f2.8 i będę jakoś walczył. Dziękuję za pomoc bardzo !
20mm f2.8 nic Ci nie da. Masz już 20mm w obiektywie 17-50 f 2.8
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Czyli drugie body i zestaw jak pisałem albo walka z tym co mam ?
Koniec końców będzie drugie body. Właśnie 5Dmk II. Teraz tylko jeszcze raz proszę o radę. Jaki jeden obiektyw do niego. Biorąc pod uwagę co mam już teraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
Koniec końców będzie drugie body. Właśnie 5Dmk II. Teraz tylko jeszcze raz proszę o radę. Jaki jeden obiektyw do niego. Biorąc pod uwagę co mam już teraz.
35mm Taki byłby mój wybór. Na FF będziesz miał fajny szeroki kąt, którym zrobisz w kościele praktycznie wszystko a na cropie ekwiwalent 50mm.
35 f2.0 o tym mówimy... bo art to nie w moim zasięgu. A lampa 430 ex II nada się tylko na cropa ?