Odp: Zmiana z 20d na 40d/50d
Sens jest moim zdaniem tylko w zamianie na 5d, ewentualnie 50d ale musisz się liczyć że taka stara piątka a także pięćdziesiątka może w każdej chwili paść. Ja ostatnio kupiłem sobie do zadań specjalnych własnie taka stara piątkę i pomimo tego, że do pracy i na co dzień używam 6d, to jestem zachwycony matrycą z tego staruszka. Najczęściej podpina pod niego właśnie 50mm stm i jest bajer. Moim zdaniem, żaden z późniejszych canonów nie miał już tak fajnych kolorów jak pierwsza piątka. Tylko że nie znasz dnia ani godziny... Z drugiej strony wczoraj przeżyła pięć godzin pałętania się w mrozie całkiem konkretnym mrozie (-15C).
Pochwaliłbyś się na forum zdjęciami z 5d MK1.... Kilka najlepszych Twoim zdaniem.
Ja raczej będę celował w przyszłym roku w 5d MK2, ale sporo osób przekonuje, że "classic" miał najciekawszą plastykę, obrazek nieporównywalny z niczym innym.
Jeszcze jedno pytanie. Co mi da w użyykowaniu zmiana np. na 50d ? Używam amatorsko do zdjęć... różnych. Budynki i prosty reportaż. Nie muszę mieć mega szybkiego aparatu.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
snatchorg
Jeszcze jedno pytanie. Co mi da w użyykowaniu zmiana np. na 50d ? Używam amatorsko do zdjęć... różnych. Budynki i prosty reportaż. Nie muszę mieć mega szybkiego aparatu.
Kilka megapixeli więcej, trochę lepsze iso, lepszy ekraik, szybkość. Prawdziwą różnicę odczujesz dopiero po przesiadce na FF, nie ważne czy to będzie pierwsza piątka, czy druga. Ogólnie kupowanie używanego sprzętu to ryzyko, tyle tylko że w przypadku 5d trochę większe, bo ten model był często używany, przez fotografów ślubnych, reporterów, z drugiej strony takie 50d też. Wydaje mi się że 5d jest jednak bardziej solidnie zbudowane niż 50d więc mimo wszystko powinno dłużej posłużyć. Jest ryzyko jest zabawa;)
Zastanowię się jednak nad tym 5D jeżeli trafię jakąś dobrą okazję bez kosmicznego przebiegu i w miarę dobrej cenie :-)
Póki co dziękuję bardzo Wam za pomoc i czas :-)
Może warto zastanowić się nad 60D, ten model raczej nie przypadł do gustu semi pro (brak mikrokalibracji, tworzywa zamiast magnezu, słynna matryca z 7d), ale ma tilt screen i ogólnie raczej niskie przebiegi.
W 60D nie podoba mi się ruchomy ekran, kompletnie nie widzę jego sensu.
Będę rozglądał się za 5D jak fundusze pozwolą (czy - żona) ;-) ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
snatchorg
W 60D nie podoba mi się ruchomy ekran, kompletnie nie widzę jego sensu.
Spróbuj robić makro kwiatka na błotnistej łączce, to zrozumiesz ;)
Nie robię zdjęć kwiatków i makro :)
No to spróbuj jakiekolwiek ujęcie z nietypowej perspektywy. Albo fotkę znad głów w tłumie. Dla mnie ruchomy ekran to jedna z absolutnie kluczowych kwestii w aparacie. A jak ktoś nie widzi sensu a aparat ma takie ustrojstwo to wystarczy je obrócić ekranem do użytkownika i traktować jak nieruchome ;-)