Odp: 35 mm pod pełną klatkę - jaki wybrać?
@radiki
Wypada lepiej od 6dmk2 lecz to wcale nie znaczy, że dobrze. Z kolei na matrycy ASPC winiet jest znacznie mniejsza. I naprawdę nie rozumiem co jest nie tak z ISO 1600? Czy na nim usuwanie winiety powinno być bezproblemowe czy nie powinno się, aż tak wysokich czułości używać według Ciebie?
No właśnie z tego co napisałeś wynika, że usuwanie winiety w 6d1 przy ISO 1600 może wprowadzić dużo szumów na brzegu kadru, z czym się w żadnym razie nie mogę zgodzić.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie :) Przy otworze względnym f/2 spadek światła w tym obiektywie (dane z testu na Optyczne) na brzegu kadru wynosi około 2 EV, natomiast w rogu około 3 EV. Aby usunąć winietę należy odpowiednio rozjaśnić te partie obrazu. Jak mamy pecha i w tych miejscach znajdzie się coś bardzo ciemnego (to jest bardzo istotny warunek), to niestety wyciąganie z cieni przy ISO 1600 przekracza mój indywidualny próg bólu. Dodatkowo jeśli zdjęcie jest niedoświetlane to sprawy wyglądają jeszcze gorzej.
Ale to jest kwestia indywidualna. Je pewnie muszę iść za przykładem jednego kolegi z forum i sobie wpisać w stopce, że jestem szumofobem. W 6d bardzo mi się nie podoba ISO 3200 a na starej kropowej matrycy 18Mpx nie podobało mi się ISO 800...
Osobiście rozwiązałem ten problem w dość prosty sposób. Nie usuwam winiety ze zdjęć :P Naturalne winietowanie obiektywu wygląda ładniej niż sztuczna winieta dodana w postprodukcji ;)
To zapytam jeszcze inaczej. Na razie nie stać mnie na 35/1.4L. Czy do ślubów teraz lepiej kupić Canona 35/F2 IS, czy Canona 28/f1.8??? Co na chwilę obecną będzie lepszym wyborem pod pełną klatkę?
Cytat:
Zamieszczone przez
michal
to zapytam jeszcze inaczej. Na razie nie stać mnie na 35/1.4l. Czy do ślubów teraz lepiej kupić canona 35/f2 is, czy canona 28/f1.8??? Co na chwilę obecną będzie lepszym wyborem pod pełną klatkę?
35/f2 is
To zależy od indywidualnego podejścia mi osobiście 28mm nie leży, ani szeroko ani wąsko- kompletnie nie użyteczna jak dla mnie. Pewnie znajdą się tacy, którzy stwierdzą że ta ogniskowa jest super. Ja wybrałbym zdecydowanie 35mm zwłaszcza że obiektyw 35/2IS jest bardzo dobry.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
35/f2 is
Tak, ten obiektyw jest znacznie lepszy optycznie :)
Dziękuję za opinie. Jak 35 mm mi podejdzie, to będę zbierał na 35/14, a obecnie muszę kupić coś tańszego i zbierać w pierwszej kolejności na jakieś 24-70. Jednak przesiadka na pełną klatkę jest kosztowna. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
i zbierać w pierwszej kolejności na jakieś 24-70.
czyli zamierzasz iśc na łatwizne ;-) (zoomy a nie stałki, kazdy ma swoja droge do sukcesu :-))
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
czyli zamierzasz iśc na łatwizne ;-) (zoomy a nie stałki, kazdy ma swoja droge do sukcesu :-))
24-70 jest lepszy przy 24mm, 50mm i 70mm :)
i nie, nie kazdy foci ludzi/obiekty, gdzie da sie nogami skorygowac odleglosc przedmiotowa. czasem perspektywa ma znaczenie ;)