Zamieszczone przez
RadOs41
Przede wszystkim miałem na uwadze: 1) jakość zdjęć w stosunku do aps-c w dziedzinach foto o których napisałeś /ładne kolory, plastyka/; 2) cenę używanego egzemplarza 5d2 w stosunku do innych nowych/nowszych FF /choć ta przekracza budżet - dlatego napisałem, że nie na temat/; 3) ergonomię i solidną obudowę.
Oczywiście, jak już napisał jeden z przedmówców, jest dużo egzemplarzy 5d2 z b. dużym przebiegiem migawki oraz wielu służyły one i nadal służą do nagrywania filmów. Ale są także oferty z przebiegiem ok. 40-60k. od amatorów wymieniających ww. 5-kę np. na serię 6d.
To była tylko moja opinia, której nie będę bronił uparcie bo: przekracza budżet, jest wiele innych korpusów, nowszych, z których na pewno coś wybierzesz i będziesz zadowolony.
Oprócz ff posiadam także aps-c oraz aps-h. We wszystkich przypadkach ważniejsze od korpusu są dobre szkła, lepiej kupić dobre szkło z nieco słabszym korpusem, niż odwrotnie. Ponadto dobre szkło pozostawisz na dłużej, a korpus wymienisz z czasem na inny /nowszy nie znaczy lepszy ;) /.
Pozdr :)