Odp: weselnie nierzeczywiste foty
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jason Lanier - chłopaki często twierdzą, że błysk pozwala im się wybić z tłumu "weekend warriors"
W jego przypadku mam wrażenie, że chodzi o wyraźnie widoczne zaznaczenie "to było oświetlone sztucznie, bo umiem" https://www.youtube.com/user/jasonla...able_polymer=1 , a wydaje mi się, że autorce wątku chodzi o coś innego, o ile dobrze zrozumiałem "jak doświetlać, żeby nie zgubić charakteru naturalnego światła".
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
W jego przypadku mam wrażenie, że chodzi o wyraźnie widoczne zaznaczenie
"to było oświetlone sztucznie, bo umiem" https://www.youtube.com/user/jasonla...able_polymer=1 , a wydaje mi się, że autorce wątku chodzi o coś innego, o ile dobrze zrozumiałem "jak doświetlać, żeby nie zgubić charakteru naturalnego światła".
Neil bedzie tu dobrym przykładem, a Jason... w ttl chyba robi czy się mylę?
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
W jego przypadku mam wrażenie, że chodzi o wyraźnie widoczne zaznaczenie
"to było oświetlone sztucznie, bo umiem" https://www.youtube.com/user/jasonla...able_polymer=1 , a wydaje mi się, że autorce wątku chodzi o coś innego, o ile dobrze zrozumiałem "jak doświetlać, żeby nie zgubić charakteru naturalnego światła".
Techniki fotografowania z lampą błyskową - błysk wypełniający
Tu jest troche wywodow van Niekerka, stare, ale to podstwa, bo on faktycznie jest w tym dobry. Napisal tez pare ksiazek, np. ja mam ta:
https://www.fotopolis.pl/opinie/rece...ktyce-recenzja
Polecam.
Skolei jak lata temu zajmowalem sie troche slubna, to lubilem swiatlo zastane i styl Jeffa Ascough: https://www.jeffascough.com/
Rzeczywiście jak przeglądam strony fotografów, to w co drugim portfolio znajduję niedoświetlone zdjęcia w czerwono brązowych odcieniach. To taki trend jest teraz? Inna sprawa, że źle to nie wygląda a nawet zaczyna mi się to podobać...
Sposób obróbki to już bardziej kwestia gustu - ja na przykład lubię delikatny cross, ale podkreślam - delikatny.
Lena - w kontekście lamp na weselu: w moim rozumieniu nie chodzi o to, by światło błyskowe dominowało. Nie pełni też roli rozświetlania sali. Najczęściej ISO na sali oscyluje mi wokół 3200, choć gdybym wszystko mocniej "podkręcił" to spokojnie fotograłowałbym na ISO 100. Tyle tylko, że zabiłoby to właśnie klimat. Wydaje mi się, że chodzi o uzyskanie pewnego "balansu" między tym jak było naprawdę ( czyli światłem zastanym ) a własną krecją ( czyli błyskiem wypełniającym )
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Rzeczywiście jak przeglądam strony fotografów, to w co drugim portfolio znajduję niedoświetlone zdjęcia w czerwono brązowych odcieniach. To taki trend jest teraz? Inna sprawa, że źle to nie wygląda a nawet zaczyna mi się to podobać...
Możesz podać link do takich zdjęć?
Mi się podobają zdjęcia autorki wątku i obróbka dla mnie jest ok. Co do samego blyskania, to człowiek stara się jak najmniej, lampy wyciągam dopiero na sali weselnej, ale tak jak przedmówcy, uważam że warto umieć je obsługiwać i się tego uczyć, bo są momenty w których blysniete zdjęcie wygląda dużo lepiej. Ale to każdy ma wypracowany swój system pracy. Najważniejsze żeby mieć klientów i czerpać jeszcze jakąkolwiek przyjemność, nawet z robienia zdjęć do kotleta.
Jak sprzęt Ci pozwala to rób bez lampy i się niczym nie przejmuj. Twoje zdjęcia są fajne, bez ironii powiedziałbym, że artystyczne.
Jak przedmówca uważam, że zmieniasz rzeczywistość na swój ulubiony sposób i nie jest to lampa :D
Mnie osobiście lampa pasuje, ale staram się używać lampy tak, żeby jak najmniej było widać, że była użyta - odbijanie, dyfuzory itp. Unikam strzelania prostu w ludzi.
Mnie jako klientowi twoje zdjęcia by się na pewno spodobały i nie zastanawiał bym się, czy używałaś do nich lampy czy nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Zgaduję, bo z opisu to nie wynika. Czy masz na myśli używanie lampy ala : "spawarką po oczach" ?
Cytat:
Zamieszczone przez
lena
To jasne- ale odbicia o ściany, sufity czy inne płaszczyzny lub wraz z rozpraszaczem/dyfuzorem też mnie nie satysfakcjonują.
Chyba to właściwie chodzi mi o to aby się całkiem zbuntować tej technologii.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No to wątek możemy już zamknąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
lena
No nie do końca.
Myślałam, że jest tu grono ludzi którzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami na ten temat i wyłonią się ciekawe wnioski.. refleksje..
nie mów mi, ze się myliłam? w końcu to forum dyskusyjne.
No właśnie dobiegł do końca. Waląc "spawarką po oczach" czyli "palnikiem na wprost" skoro odbijanie światła Ciebie nie interesuje, to żadne zdjęcie sensownie nie wyjdzie. Koniec tematu i szukania jakiś tajemnych sposobów. Jak jest ktoś kto tak robi i "och i ach", niech zapoda przykłady.