Odp: Zakup Canona dla piętnastolatki
w "naszym" kółku jest 500d i dzieciaki robią tym wszystko, łącznie z pracą w studio(wraz z 17-85 - trochę mydlany i całkiem niezłe 50mm f1.8) Do tego zwykły kit, ale wolą używać 17-85.
Moim skromnym zdaniem 450d jest na obecną chwilę za kiepski - ma go jeden uczeń i widać różnicę gdy trzeba coś wykadrować z całości.
Zamiast 40d czy też 450d już lepiej 50d lub całkiem dobrze 60d i obiektyw 17-50 (lub 17-55) ze światłem 2,8. Teraz dzieciaki nie chcą startować od zera, bawiąc się złomem typu zenit czy inna analogowa practica - i bardzo dobrze. Ostatnio przez przejściówkę z ciekawości sprawdzałem 50mm practiki i zooma też practiki 28-200mm. W obu przypadkach jakość jest słaba. Gorsza niż obecne kity 18-55. W "normalnych warunkach oświetleniowych" zdjęcia do oglądania na ekranie lub wywołania 15x21cm z większości lustrzanek wyjdą podobne - różnice zaczynają się gdy zaczyna brakować światła.
Z 5d może być taki problem, że .... nie skorzysta z niczego od swoich kolegów, bo pewnie nikt nie ma szkła do pełnej klatki poza 50mm. A kupowanie dobrych szkieł pełnoklatkowych to inna półka cenowa.
Po co kombinujesz. 40D to bardzo fajny sprzęt, wręcz idealny dla Ciebie i Twojej córki /możliwości-cena/. 40D będzie podobny do aparatu koleżanki, to też ważne. Jak córka się interesuje foto i chodzi na kółko fotograficzne to nie kupuj jej serii xxxD. W tych samych pieniądzach możesz mieć serie tzw. półprofesjonalną xxD, z lepszą ergonomią, wizjerem, autofokusem, serią itd. Jakość obrazka z cropa Canona jest podobna, nowsze aparaty wygrywają gdy jest mało światła i to nie jest przepaść a rozdzielczość pomijam /mniej będzie kadrować tym lepiej/. Ja bym szukał 40D, 50D i może 60D. Kwestia czasu, szczęścia i pieniędzy. FF - 5D jest super /obrazek/ ale to kloc, mocowanie ogranicza dostępne obiektywy a trafić dobry egz. to jak 6 w lotto.
5D (890 gram) to kloc, 40D (820gram) to już podręczny sprzęcik idealny dla piętnastolatki... dobre dobre
Po co kombinujesz. 40D to bardzo fajny sprzęt, wręcz idealny dla Ciebie i Twojej córki /możliwości-cena/. 40D będzie podobny do aparatu koleżanki, to też ważne. Jak córka się interesuje foto i chodzi na kółko fotograficzne to nie kupuj jej serii xxxD. W tych samych pieniądzach możesz mieć serie tzw. półprofesjonalną xxD, z lepszą ergonomią, wizjerem, autofokusem, serią itd. Jakość obrazka z cropa Canona jest podobna, nowsze aparaty wygrywają gdy jest masło światła i to nie jest przepaść a rozdzielczość pomijam. Ja bym szukał 40D, 50D i może 60D. Kwestia czasu, szczęścia i pieniędzy. FF - 5D jest super /obrazek/ ale to kloc, mocowanie ogranicza dostępne obiektywy a trafić dobry egz. to jak 6 lotto.
Cytat:
Zamieszczone przez
LuC01
5D (890 gram) to kloc, 40D (820gram) to już podręczny sprzęcik idealny dla piętnastolatki... dobre dobre
Masz rację co do puch, raczej chodziło mi o cały zestaw z obiektywem. Jak podepnie się L-ke, to waży to swoje. Taki błąd logiczny, myślałem o sobie gdy biorę 5D.
Ale nadal nie rozumiem jednego, gloryfikujecie tutaj 40D bo ma lepszą ergonomię, więcej fps, czy sprawniejszy AF - rzeczy które kompletnie się nie liczą w tym co dziewczyna fotografuje. Negujecie za to postęp w matrycy, a aparaty z czasów 40D może dadzą fajny obrazek ale do iso 400 max.
Nie lepiej kupić coś w miarę nowego, np 750d z kitem?
40d miało premierę w 2007 roku, cieżko będzie znaleźć dobry niezajechany egzemplarz.
750d i 200d to już przyjemne aparaty i raczej nie zniechęca. Może się nawet wkręci w filmowanie.
Dziękuję wszystkim za rady.Już myślałem,że wiem czego szukać,a jednak czytając Wasze komentarze znów pojawiło się niezdecydowanie.Myślę,że jeśli chodzi o body,to chyba najlepiej jak kupię coś w dobrych pieniądzach i fajnym stanie z niewielkim przebiegiem,a czy to będzie 50,60D,czy 600,700 to już chyba sprawa drugorzędna.W końcu to fotograf i szkło jest najważniejsze,a dopiero na końcu aparat.Takie wnioski wyciągnąłem czytając Wasze rady,za które serdecznie dziękuję.
... i dlatego piszesz o (w miarę nowych) body, nie wspominając o szkłach ;)
Chyba się powtórzę - najlepiej byłoby z samą zainteresowaną obejrzeć aparaty różnej klasy i różnej wielkości, bo oprócz danych technicznych liczy się też wygoda użycia, sposób obsługi. Decydując się na wydanie połowy kwoty (ok.1000-1200) da się znaleźć zestaw 100d lub 700d, a to w miarę "współczesne" aparaty.