Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
35L 2 jest wybitny, ale ceną nie ma podejścia do 35A. Gdyby był w cenie pierwszej Lki to szum by był.
Seria Art wymaga
Sigma 135 Art jest wybitna ale ceną nie podchodzi do 135L ( zawłaszcza używki lub po cash back) gdyby był w cenie 135L lub tańszy to szum by był a tak ze względu na ogniskową i cenę i gabaryty nie wróże sprzedaży. Podobnie z 85 ART. Gdyby to był 85 1.8 ART w cenie 2 tysie to byłby killer na poziomie 35A
Fakt, to musiałoby być 135 1.4 żeby uzasadnić gabaryty. 85A też mnie odstrasza. Już 20A jest dla mnie za duże i za ciężkie, ale nie ma alternatywy.
Wcześniej mi ucięło, że seria Art wymaga kalibracji i potem już z górki. 35, 20 mam od premiery i są odpukać, niezawodne.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Nadal uważam, że Sigmy nie kosztują sporej kasy w odróżnieniu od nowych zabawek Canona, który od dłuższego czasu nie jest w stanie zaprezentować nic innowacyjnego w fotografii.
a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma? 135 1.8 pół kilo cieższe, porównywalne optycznie, dwa tysiące droższe i z gorszym AF niż 20 letnie 135L?
stałki 24, 35, 50 i 85 canon też ma w ofercie od kilkunastu lat...
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma?
stałki 20 24 35 i 50 w fajnych cenach ale... ale resztę już nie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma? 135 1.8 pół kilo cieższe, porównywalne optycznie, dwa tysiące droższe i z gorszym AF niż 20 letnie 135L?
Trochę innowacji jest: szerokie stałki jak 20 1.4 czy 14 1.8, ultejasne zoomy 24-35 2 i te pod cropa 50-100 1.8...
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
Jeśli takie szkła jak 20/1.4, 24-35/2.0, 18-35/1.8 czy 50-100/1.8 nie są dla ciebie innowacyjne to kolego trwaj dalej w swoim przekonaniu.
Jak Wam się sprawuje AF w trybie Servo w ARTach.
Miałem przez chwilę 135mm 1,8 i nawet przy statycznych scenach nie trafiał w tym trybie na 5D III
Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo mało zdjęć robiłem.
A druga sprawa to przy tych samych ustawieniach zdjęcia wydawały się mi ciut jaśniejsze jak z 135mm 2.0
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
Poza genialnymi optycznie, tańszymi od Canona stałkami, świetnymi, jasnymi zoomami niewiele
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Jak Wam się sprawuje AF w trybie Servo w ARTach.
Miałem przez chwilę 135mm 1,8 i nawet przy statycznych scenach nie trafiał w tym trybie na 5D III
Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo mało zdjęć robiłem.
A druga sprawa to przy tych samych ustawieniach zdjęcia wydawały się mi ciut jaśniejsze jak z 135mm 2.0
To chyba dobrze, że przy tych samych ustawieniach zdjęcia z 1,8 są ciut jaśniejsze niż z 2,0 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
--- Kolejny post ---
To chyba dobrze, że przy tych samych ustawieniach zdjęcia z 1,8 są ciut jaśniejsze niż z 2,0 ?
"te same ustawienia" to chyba przymkniecie sigmy do 2.0 i porownanie jasnosci z canonem
Cytat:
Zamieszczone przez
feciu
"te same ustawienia" to chyba przymkniecie sigmy do 2.0 i porownanie jasnosci z canonem
Dokładnie to miałem na myśli.