Odp: Ostre zdjęcia w kościele - technika?
Nie widziałem, żeby wynajęty fotograf robił takie ujęcie w ławce jak ja. Być może wiedza i doświadczenie mówi mu, że takie zdjęcie nie wyjdzie i nie warto kombinować. On to wie, bo jest zawodowcem. Ja jestem amatorem. Może powinienem zapytać tego wynajętego fotografa ale przecież tu też są zawodowcy na co dzień robiący zdjęcia po kościołach. To też pytam tu o powiedzenie prostym językiem czy takie ujęcie ma sens a jak ma to jak tego dokonać. Przecież Wy albo robicie takie zdjęcia i wiecie jak ustawić/dobrać sprzęt albo ich nie robicie.
@tlustyx
Dzięki za rady.
@Tomek67
35mm jest najbardziej polecanym tu obiektywem. Jak ktoś pyta o zmianę body/szkła to mu się poleca opanowanie tego co ma, bo problem tkwi w umiejętnościach a nie w sprzęcie. Ja więc chce opanować to co mam posiłkując się podpowiedziami innych. Dzięki.
@tombas
Mówisz z doświadczenia, które już masz. Ja na przyszłość już wiem, żeby tak zrobić.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Przed otworzeniem tego odnośnika pomyślałem, że będzie to coś pomocnego. Po otworzeniu, spojrzałem na Ciebie z politowaniem.
Ja bym chyba też zrezygnował z takich zdjęć w ławkach. A gdybym już się zdecydował, to przymknąłbym trochę przysłonę (F2.8-3.5) i próbował z 30-35 mm.
Tylko dlaczego uparłeś się na wszystkie osoby ostre? Przecież mógłbyś wykonać kilka/kilkanaście ujęć, każde z AF na daną osobę i byłoby git.
albo chociaż ze 3 zdjęcia z różnymi punkami AF.
Mogłem zrobić każdego z osobna, ale wydawało mi się to takie rozczłonkowane. Ławki nie były szerokie, mieściły się idealnie 4 osoby. Pomyślałem, że zrobię wszystkich jak siedzą. Naciskam spust, podglądam na wyświetlaczu: chrzestna rozmazana na pierwszym planie, rodzice ostrzy, chrzestny rozmazany ale nie tak tragicznie. Nie wygląda to dobrze. Jak patrzę na portfolia fotografów to widzę, że na każdym reportażu ze chrztu mają podobne ujęcia. Nie ma tam eksperymentów lub zostały skasowane podczas obróbki jako nie udane i nikt tego nie roztrząsa oprócz mnie. Może po prostu trzeba opanować standard.
Mnie tam się podobają właśnie takie zdjęcia gdzie część osób np w ławce jest ostrych a część nieostrych. Zawsze mi się wydawało że to takie naturalne. Ja bym nie kombinował, tylko np na jednym zdjęciu postarał sie pokazać najważniejsze osoby ostre a np na drugim tę mniej znaczącą grupkę ludzi.
--- Kolejny post ---
No to jak miałeś 4 osoby w ławce, to w ogóle bym to zrobił jeszcze inaczej. Z 70-100 mm na F2.8-3.5, postarał się zrobić najważniejsze 2 osoby ostre i potem kolejne 2.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A znalazłeś kiedykolwiek zdjęcia w czyimś PF, które teraz tak próbujesz zrobić "na siłę" ?
A może trzeba lekko przeswietlic i blysnac lampa z minusem ustawiając przysłonę tak aby mieć dużą głębię ostrości.
Sfotografować każdą osobę oddzilenie, skleić w panoramę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
A może trzeba lekko przeswietlic i blysnac lampa z minusem ustawiając przysłonę tak aby mieć dużą głębię ostrości.
Nie wiem czy doczytaliście, ale o lampie w założeniach do celu, nie było mowy.
Duża głębia i prześwietlenie zdjęcia - ciekawe.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Mnie tam się podobają właśnie takie zdjęcia gdzie część osób np w ławce jest ostrych a część nieostrych. Zawsze mi się wydawało że to takie naturalne. Ja bym nie kombinował, tylko np na jednym zdjęciu postarał sie pokazać najważniejsze osoby ostre a np na drugim tę mniej znaczącą grupkę ludzi.
--- Kolejny post ---
No to jak miałeś 4 osoby w ławce, to w ogóle bym to zrobił jeszcze inaczej. Z 70-100 mm na F2.8-3.5, postarał się zrobić najważniejsze 2 osoby ostre i potem kolejne 2.
To nie Tobie mają się zdjęcia podobać, tylko ciotkom, które oglądając zdjęcia pierwsze co powiedzą: "Ciocia Marysia rozmazana i nie widać w jakiej kiecce była w kościele". Trochę więcej zrozumienia dla starszych ludzi ;)
Ale o czym rozmowa, gosciu nie przymknie bo szum, nie zmieni czasu bo poruszy, nie odejdzie bo będzie musiał cropować i jakość poleci... tego 6d z optyką do sklepu oddać, kupić amatorski sprzęt i do nauki - moja rada.
Nie chciałem tego pisać ale lepiej tego bym nie ujął.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ale o czym rozmowa, gosciu nie przymknie bo szum, nie zmieni czasu bo poruszy, nie odejdzie bo będzie musiał cropować i jakość poleci... tego 6d z optyką do sklepu oddać, kupić amatorski sprzęt i do nauki - moja rada.
Powiedz mi chociaż czego mam się uczyć na tym amatorskim sprzęcie, sporo nie potrafisz mi powiedzieć jak sobie poradzić z tym co mam.
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Nie chciałem tego pisać ale lepiej tego bym nie ujął.
Najwyraźniej nie zrozumieliście po co ten wątek został założony. Nie po to, aby skwitować go taką odpowiedzią a po to, aby wyjaśnić mi że jestem w błędzie i moje gdybania o przysłonie, czasie, itp. są bezpodstawne. Wątek powstał w celu wyjaśnienia jak to zrobić poprawnie. Jak Wy to robicie będą w podobnej sytuacji i używając podobnego sprzętu.