Odp: Parę pytań do zawodowców, proszę o poradę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
To tylko tytuł posta. Proszę o odpowiedź kogokolwiek kto jest w stanie :)
W weekend to niewiele osób jest w stanie :)
7D + obiektywy które masz, świetna puszka, świetny AF
6D + to co masz, na centralnym swietny AF i genialna jakość obrazka
60D + S18-35/C17-55/C15-85, dobra puszka, AF ujdzie
Masz 400 5,6, jeżeli chcesz go dalej używać to zapomnij o 400D, szkoda go do tego body. Pod 7D obiektyw pokazuje pazur.
Chcesz szybkości - puszko 7D/1D
Chcesz jakości - puszki 5D/6D
dla mnie różnica jak się przesiadłem z 400d na 60d była ogromna. Do tego stm a w pokoju 50mm które masz i będzie nieźle. Teraz z 60d przesiadłem się częściowo (bo 60d nadal używam) na 6d i znów jest przeskok. Ta sama 50mm f1.8 na cropie i pełnej klatce robi różnicę (może nie kolosalną ale widać to)
ja bym zestawił tak:
70d + 17-50 f2,8 tamron IS (lub sigma is) - bo tym stabilizowanym 2,8 wiele ujęć da się zrobić - przynajmniej jak dzieciak siedzi a nie biega po pokoju ;)
ps - do zawodowca mi daleko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
biodar
dla mnie różnica jak się przesiadłem z 400d na 60d była ogromna. Do tego stm a w pokoju 50mm które masz i będzie nieźle. Teraz z 60d przesiadłem się częściowo (bo 60d nadal używam) na 6d i znów jest przeskok. Ta sama 50mm f1.8 na cropie i pełnej klatce robi różnicę (może nie kolosalną ale widać to)
ja bym zestawił tak:
70d + 17-50 f2,8 tamron IS (lub sigma is) - bo tym stabilizowanym 2,8 wiele ujęć da się zrobić - przynajmniej jak dzieciak siedzi a nie biega po pokoju ;)
ps - do zawodowca mi daleko ;)
Dla mnie zawodowiec to słaby fotograf robiący zdjęcia za kasę. Też nie jestem zawodowcem :)
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Lubię siedzieć zamaskowany i focić wszelaką dziczyznę.
No i dzieci, wiadomo :)
Więc stanie prawdopodobnie na 70D.
http://pliki.optyczne.pl/C70D/przyk4...100_scenka.JPG
Choć właśnie oglądałem zdjęcia też z 6d
http://pliki.optyczne.pl/C6D/C6D_iso000100_scenka.JPG
i muszę powiedzieć że z 6d są lepsze. Zwróćcie uwagę na napis "Spec" na butelce.
Chciało by się 6d ale chyba ciężko znaleźć pewnego człowieka który by sprzedał używany bez wad 6D w okolicach 4000.
No i jeszcze dochodzi wydatek na lampę i TC 1,4 dla 400/5,6 (aby sobie skompensować skrócenie ogniskowej) i tu też dylemat czy podpięcie tego TC nie spowoduje że z jakością zjadę do poziomu zdjęć 70D ?:)
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi. Z tymi zawodowcami to tak wystrzeliłem bo w sumie mało wiem i muszę poczytać o obróbce zdjęć tak aby wychodziły żyletki jak wielu tym co się tu chwalą zdjęciami na forum :)
mam 6d i mam szkło canona 400mm f5,6 i niestety TC canona 1.4 generalnie mi nie działa przy 400mm f5,6 - to znaczy nie ma autofocusa :( nawet na centralnym punkcie. Trzeba ostrzyć na LV albo ręcznie ;)
sam 6d + 400mm - jak najbardziej :)
Bo w 6d AF działa do 5.6
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
Bo w 6d AF działa do 5.6
dlatego napisałem o tym, by kolega Kurpś się przypadkiem nie rozczarował, bo widzę, że planował wstępnie taki zestaw ;)
Jasne
50tka i 400 na 6d będą działać znakomicie. Aż strach pomyśleć co by było gdyby 6d robił zdjęcia.
Ale tc do tego zestawu odpada
Czy mógłbym jeszcze prosić o podpowiedź jaką kartę do tego 70D dokupić ?
Z tego co wiem moja stara CF Sandisk nie pasuje już , więc SD, ale są też różne typy tych kart no i jakie parametry powinna mieć ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
Czy mógłbym jeszcze prosić o podpowiedź jaką kartę do tego 70D dokupić ?
Rozumiem, że kupujesz używane 70D? Wg mnie kupowanie nowego jest średnim pomysłem biorąc pod uwagę 80D, które jednak spowodowało ruch w używanych 70D.