-
Wazniejszy od koloru jest chyba material z ktorego wykonany jest adapter. Niestety niektore sie scieraja i te moga pylic na matryce.
Ktos pisal o Pentaksie i M42 - pozdrawiam tych ktorzy lubia walczyc ze sprezynka :lol:
Ewentulanie tych co wola kolnierz i nie lubia nieskonczonosci :lol:
-
ktoś pisał na forum że można mieć adapter eos=>m42 za około 50pln
sprawdzone na allegro - prawda
czy ktoś spotkał takie przejściówki z potwierdzeniem ostrości? jeśli tak to za ile?
-
-
no super
dzięki za link - na razie masakra cenowa ca kawałek plastiku z płytką ;-)
chyba poczekam aż naucze sie robić zdjęcia :lol:
-
zawsze mozesz isc w inna strone i usprawnic ostrzenie manualne
http://canon-board.info/showthread.php?t=8969
-
od niedawna zastanawiam się też nad adapterem EOS>m42 ale raczej nad tym z potwierdzeniem ostrości chociaż jest droższy (ok 140 pln) ale wydaję mi się że byłby to dobry zakup (chodzi o poźniejszy dobór szkieł)
Może ktoś doradzić czy warto "wtajemniczać się" w takie coś, czy to będzie tylko zwykła strata czasu i niepotrzebnie wydane pieniądze ??
-
a to zależy tylko od Ciebie
i czy będzie ci się chciało kręcić ;PP
na M42 masz sporo fajnych i stosunkowo tanich szkiełek
-
też prawda...i chyba nie ma nic lepszego niż siedzenie z aparatem w ręku i zabawa ze starym obiektywem :)
no i ceny za te szkiełka też dają do myślenia ponieważ nie są wcale takie złe
jak narazie mam tylko kit-a...zachwycałem się nim na początku ale teraz "potrzeby" się zwiększają i na samym "kicie" człowiek nie przeżyje :grin:
-
mam takie pytanko... zastanawiam sie nad kupnem takiego adapteru M42-canon (gdyż mam starego nieużywanego zenita z Heliosem 44m-4 w domu, i fajnie by bylo wykorzystac swiatlo f2 puki jestem skazany wylaczenie na KIT) Na allegro zauważyłem dwa rodzaje(na potwierdzenie ostrości mnie niestać narazie) zwykły i z blokadą przysłony. Czy ta blokada naprawde sie tak przydaje i warto dopłacic te pare groszy wiecej? Czy wrecz przeciwnie utrudnia? Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie, i porady.
pozdrawiam
-
Nie miałem przyjemności obsługi przejściówki bez blokady przesłony, ale z tego co się orientuję, wystarczy w obiektywie zakleić bolec i nie ma z tym problemów, przesłona jest zablokowana.
Natomiast polecam odłożyć i kupić wersję z potwierdzaniem ostrości, bardzo pomaga. Szczególnie w przypadku mniejszych i ciemniejszych matówek (używam 300D), różnica jest kolosalna.