Ale od kogo? Bo chyba się nie rozumiemy.
Wersja do druku
czy gratis = przedmiot otrzymany bezpłatnie, za darmo, jak darowiznę, prezent, - można reklamować?
przecież
"darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda" :confused:
jakiś rok temu na aledrogo kupiłem kartę pamięci do telefonu...sandisk. Padła po miesiącu wiec postanowiłem poinformować firmę sandisk o tym. Zalogowałem sie na stronie sandisk i tam na czacie około 20.00 naszego czasu po angielsku prowadziłem czat z kimś z firmy. Zarejestrował mi kartę przyjął zgłoszenie RMA, pytał czy mam dowód zakupu, powiedziałem, że kupiłem ja w Danii na na wakacjach na wczasach wiec nie mam papierów. Przymknęli oko. Wysłałem kartę (kuriera zamówiła firma sandisk) ja tylko musiałem do UPS zawieźć. Odesłali mi także UPS z Czech z Brna nówkę nóweczkę. Da się? Tylko trzeba chcieć.
PS. już 3 karty u nich tak wymieniłem :)
Panowie, zarejestrowałem wczoraj kartę na stronie Sandiska (jak mi poradził ktoś na forum filmowym), obok był guziczek "Ask a question". Zadałem pytanie, opisałem problem, dziś już była odpowiedź z prośbą o obfotografowania karty i czytnika i uzupełnienie "objawów" niedziałania;)
Mam nadzieję, że jutro coś się wyjaśni. Dam znać.
Swoją drogą ciekawe jak na taki gratis patrzy US. Cashback raczej by należało ująć w PIT'cie rocznym. A kartę wyceniać na własną rękę, czy uznać że miała wartość 0 zł, więc nie podlega opodatkowaniu od darowizny... :lol:
Jeśli kupowałeś prywatnie, nie na firmę i w momencie zakupu wiedziałeś, że dostaniesz w zestawie ten czytnik i kartę i dostałeś je od sprzedawcy aparatu to nie ma znaczenia czy był to gratis czy nie, dostałeś komplet i komplet ma działać. Jeśli dostałeś to osobno w ramach akcji podobnej do CashBack, to podpada to pod tzw. sprzedaż premiową - chyba do 760zł jest zwolniona z opodatkowania, jeśli wartość przekracza tę kwotę to traktuje się tak samo jak np. wygraną na loterii i podlega takiemu samemu opodatkowaniu.
Jeśli kupowałeś na firmę, to sytuacja się komplikuje, bo wszystko co dostałeś jako gratis traktuje się jak Twój przychód - co dalej z tym zrobić najlepiej podpytać swoją księgową.
Na poważnie, nikt się z US takim tematem nie zajmie, powodzenia w jak to nazwać "pod..." do instytucji :) i tyle. Oficjalnie, w papierach żaden czytnik i CF nie widnieje, więc dajcie już na luz, z tymi teoriami och i ach :)
Dzisiaj przeszedł Cfast 64GB nówka sztuka, więc Sandisk stanął na wysokości zadania i wymienił kartę, pomimo całkowitego braku papierów. Tysiak zaoszczędzony! :D
Swoją drogą cena ładnie spada, jeszcze trochę i może da się tych kart używać bardziej powszechnie. 128GB na dziś 1800zł, jak spadnie do ok. 1000-1200, zakupy będą mniej bolały ;)