Dalej uważam, że robiąc crop jak w poście #1, nigdy nie będzie autor zadowolony, lepiej będzie jak zrobi takie ujęcie bez wycinania kadru z matrycy. Wiem że można zrobić ostre zdjęcie dla zestawu 200mm z TC x2 (ver 3).
Wersja do druku
Dalej uważam, że robiąc crop jak w poście #1, nigdy nie będzie autor zadowolony, lepiej będzie jak zrobi takie ujęcie bez wycinania kadru z matrycy. Wiem że można zrobić ostre zdjęcie dla zestawu 200mm z TC x2 (ver 3).
piszesz :
Wiem że można zrobić ostre zdjęcie dla zestawu 200mm z TC x2 (ver 3).
1.
Ostrość "normalnego" zdjęcia przez różnych oglądających może być różnie oceniana, to jest wrażenie subiektywne
2.
By na monitorze zobaczyć czy z zdjęcie jest ostre to trzeba je oglądać w powiększeniu 100% (każdemu pikselowi matrycy odpowiada jeden i tylko jeden piksel monitora).
Możesz pokazać ostre zdjęcie z TC 2.0 ?
3.
Przeskalowywanie w dół do rozdzielczości monitora np.
zdjęcie z całej matrycy o wysokości 4000 pix do obrazu na monitorze o wysokości 1000 pix
to znaczne zmniejszenie szczegółowości na obserwowanym obrazie i sztuczne uzyskiwanie wrażenia ostrości, wszystkie krawędzie są 4x węższe/"ostrzejsze"
Ale to nie oznacza że zdjęcie jest ostre
piszesz :
...uważam, że robiąc crop jak w poście #1, nigdy nie będzie autor zadowolony, lepiej będzie jak zrobi takie ujęcie bez wycinania kadru z matrycy.
Tylko że dlatego właśnie stosuje się długie ogniskowe by mieć na pierwszym planie duży obraz obiektu.
jp
Dzięki, nadal czuję się dobrze i wokół powoli wszyscy zdrowieją, więc szanse na zdjęcia "testowe" maleją. Biorę 100-400 i ruszam w plener :)
Taka ciekawostka odnośnie konwerterów 2x: Canon 600 f4L IS II with Multiple Extenders
Wrzucam kilka rawów, niech każdy sam oceni przykłady (link do dropboxa).
Niezależnie od przedstawionych obliczeń, otwieram w Camera RAW 9.8 , na 100%. Aktualny Photoshop CC (2017).
Monitor 24".
https://www.dropbox.com/sh/2e2halz60...h88p3zQTa?dl=0
I tak to powinno wyglądać :) (Może z wyjątkiem portretu psiego nosa, ale tam pewnie GO trochę mała...).
O tym mało kto mówi, ale trzeba być przy tych ogniskowych bardzo starannym. Każde niechlujstwo wyjdzie od razu,dlatego zwracam uwagę na podstawy, czyli to jak trzymamy, czy stabilnie, łatwo wyjść poza GO, w pobocznym wątku kolega robiący ptaki sugerował serię zdjęć bo jest tak płytka i z tym się też zgodzę. Dobierać czasy też bezpieczne, nie polegałbym tylko na IS.
Sam jestem ciekawy jak na 30 czy 50 mpx matrycach by to wyglądało :)