Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
Witam,
Jeśli taki temat już był to proszę o pokierowanie bo szukałem i nie znalazłem nic konkretnego.
Poszukuje uniwersalnego (wiem że takich nie ma ale..), najbardziej uniwersalnego i dającego najlepszą jakość zdjęć, obiektywu o rozpiętości ogniskowych OKOŁO 17-130mm, zaznaczam, że to około może być mniej niż 130mm.
Problem polega na tym, że miałem już dwa obiektywy i niestety ten patent dla mnie to lipa. Nie robię zdjęć zarobkowo tylko hobbystycznie i przekładanie obiektywów to była dla mnie udręka i mnóstwo zdjęć mi uciekło przez to.
Miałem też Canona 18-135mm ale tu jakość była kiepska.
Kupiłem w końcu Sigmę 17-50 f/2,8 i jestem mega zadowolony z jakości tylko jest jedno ale, brakuje mi dłuższych ogniskowych, niestety ale te 50 to kurde za mało.
Reasumując, szukam obiektywu który będzie prezentował jakość optyczną przynajmniej Sigmy 17-50 f/2,8 ale będzie miał większy przedział ogniskowych. Póki co powiedzmy że CENA NIE MA ZNACZENIA.
Jak dotąd znalazłem tylko Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, ma dobrą opinię tylko pytanie czy jest coś lepszego do APS-C?
Proszę podpowiedzcie czy jest coś lepszego optycznie o podobnym lub większym przedziale ogniskowych. Dodam, że dobrze żeby miało stabilizację ;)
Tutaj masz ranking wyników testów własności optycznych obiektywów zmiennoogniskowych z mocowaniem EF-S wykonany przez renomowaną instytucję DxO
http://https://www.dxomark.com/lense...taType=rankDxo
W kolumnach kolejno : ocena sumaryczna, ostrość, zniekształcenia, winieta, transmisja i aberracja chromatyczna.
Możesz zestawić w tabeli :
a.
-tylko te obiektywy które Cię interesują,
b.
-przesortować według cechy która dla Ciebie jest najważniejsza, teraz jest według oceny sumarycznej
będzie łatwiej porównać jakość zdjęć które z nich się otrzymuje.
Nie zapomnij wtedy ustawić puszki na Twój typ by mieć wyniki takie jakie Ty będziesz miał gdy podepniesz dany typ obiektywu
Wygląda na to (jeśli budżet wytrzyma) że czeka Cię zakup Sigma 18-35 oraz/lub Sigma 50-150.
Z testowanych są bezkonkurencyjne
jp
Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Coś źle wstawiłem link powyżej, jak się zorientowałem to było już za późno by poprawić.
Tutaj jest link poprawny do interaktywnej tabeli wyników testów jakości zdjęć z 42 zmiennoogniskowych obiektywów z mocowaniem APS-C
https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=
W kolumnach tabeli kolejno : ocena sumaryczna, wyniki testów ostrości, zniekształcenia, winiety, transmisji i aberracji chromatycznej.
a.
tylko te obiektywy które Cię interesują,
b.
przesortować według cechy która dla Ciebie jest najważniejsza, teraz jest według oceny sumarycznej
Nie zapomnij wtedy ustawić puszki na Twój typ by mieć wyniki takie jakie Ty będziesz miał gdy podepniesz dany typ obiektywu
Wygląda na to (jeśli budżet wytrzyma) że czeka Cię zakup Sigma 18-35 oraz/lub Sigma 50-150.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
kup II body i po sprawie
Nie no, dzięki za chęci pomocy ale noszenie dwóch aparatów to już chyba ostatnia rzecz jaką bym chciał robić, już jeden jest dość kłopotliwy przy takich rozmiarach, a co dopiero dwa:shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
daVe
Powtarzam to za każdym razem, gdy ktoś rozważa zakup 17-70 ze stabilizacją - odpuść bo za trzy lata będziesz miał obiektyw z rozwaloną stabilizacją i z dużymi luzami. To największe bolączki tego szkła a niestety bardzo popularne. W mojej Sigmie też już nie działa, obecnie ogłoszenie wisi na olx. Chętnie sprzedam ;-)
Tapatalknięte z Honorem
No niestety już się tego doczytałem i trochę to martwiące. Dobrze że gwarancja dość długa, jakby przedłużył to można by myśleć. Ogólnie to już argument na minus dla niego.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Coś
źle wstawiłem link powyżej, jak się zorientowałem to było już za późno by poprawić.
Tutaj jest link poprawny do interaktywnej tabeli wyników testów jakości zdjęć z 42 zmiennoogniskowych obiektywów z mocowaniem APS-C
https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=
W kolumnach tabeli kolejno : ocena sumaryczna, wyniki testów ostrości, zniekształcenia, winiety, transmisji i aberracji chromatycznej.
a.
tylko te obiektywy które Cię interesują,
b.
przesortować według cechy która dla Ciebie jest najważniejsza, teraz jest według oceny sumarycznej
jp
Dzięki wielkie za namiar na tą stronkę, nigdy jej nie widziałem, a bardzo fajna sprawa. Teraz jeszcze poszukam sobie i może coś jeszcze znajdę.
Wbrew pozorom, pomysł z dwoma body nie jest zły.
Ja zawsze wyjeżdżam z dwoam a nawet z trzema aparatami. Nieraz nawet maszeruje z dwoma torbami w ktorych mam 2 lustrzanki, kilka obiektywów, filtry, piloty itp...
miałem na myśli jakieś bezlustro
takiego małego z kitem wieszasz na klacie i strzelasz, lustro, z tele, trzymasz w plecaku, jak się pojawi coś ciekawego to je wyciągasz i focisz (tak często robię, mam Nexa i 6d)
można mieć też jakiegoś małego Canona, np. 100d
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Teraz jest jeszcze nowsze 18-135 NANO USM - podobno jeszcze lepsze, najlepiej sam sprawdz ;)
Podobno ma identyczną optykę jak wersja poprzednia.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
miałem na myśli jakieś bezlustro
takiego małego z kitem wieszasz na klacie i strzelasz, lustro, z tele, trzymasz w plecaku, jak się pojawi coś ciekawego to je wyciągasz i focisz (tak często robię, mam Nexa i 6d)
można mieć też jakiegoś małego Canona, np. 100d
piszesz :
...jakieś bezlustro
takiego małego z kitem wieszasz na klacie i strzelasz, lustro, z tele, trzymasz w plecaku...
Warto wyjść z "muzealnych" wyobrażeń do reality, do nadążania za rozwojem aparatów fotograficznych
DxO testuje uzyskiwaną jakość zdjęć, przydatność aparatów w 3 głównych sytuacjach zdjęciowych
- portret gdzie jako najważniejsze bierze pod uwagę zakres kolorów
- krajobraz gdzie jako główny czynnik brany pod uwagę to zakres dynamiki
- sport gdzie jako podstawowy czynnik jaki uwzględnia to praca przy wysokim ISO
oraz daje sumaryczną ocenę
Tabela zawiera wyniki testów 333 aparatów, jest interaktywna, można przesortować by uzyskać ranking według jednej z tych sytuacji zdjęciowych a więc np. własnych (głównych) potrzeb
W rankingu sumarycznym pierwsze 27 miejsc to aparaty FF, pierwszy Canon lustrzanka to 15 miejsce a przed nią są także bezlusterkowce i kompakty.
Pierwszy Canon APS-C to EOS 80D na 73 miejscu a przed nim są :
- 14 bezlusterkowców
- 8 kompaktów
http://https://www.dxomark.com/cameras/launched-between-2002-and-2016/launch_price-from-0-to-45200-usd#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataT ype=rankDxo
To taka uwaga do refleksji :
- co przy dzisiejszy stanie technologii daje lepsze rezultaty
- (i chyba) ocena własna co ważniejsze, prestiż wśród niedoinformowanych czy satysfakcja z wyników
I problem z Twojego tekstu, jeśli już koniecznie kit to do czego podpięty ?
jp
nie sledze co się dzieje na rynku, ale popatrzyłem na ten ranking i kompakt Sony Cyber-shot DSC-RX1R II nie będący Laica a kosztujący 17 k robi wrażenie
ma ktoś to cudo i może napisać parę slow na temat jego używalności?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
pierwszy Canon lustrzanka to 15 miejsce a przed nią są także bezlusterkowce i kompakty.
Dlatego właśnie wypada spoglądać na owe testy z pewną ostrożnością.
Przecież sprzedaż canona powinna być "nad przepaścią".
To tak jak z oceną szkła Sigma 18-35, jest super - optycznie.
Ale funkcjonalnie to już nie, bo AF ma pewne problemy..., a tu proszę.
https://www.dxomark.com/Reviews/Best...-1-Zoom-lenses
Nawet Canon sam nie potrafi robić best szkieł do swoich aparatów i bije go Tokina i Sigma - w testach, ale w rzeczywistości bywa różnie.