Tak. Jest taka możliwość. Lampa ma być załączona a w menu body ustawiasz resztę.
To naprawdę działa [emoji4]
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Jak Cię ten 5DII tak bardzo zdenerwuje, że zechcesz wyrzucić go przez okno to daj adres :D
Myślę, że przed pozbyciem się 5D II warto byłoby go dać do jakiegoś serwisu. Mój w podanych przez Ciebie sytuacjach trafia praktycznie bezbłędnie, a nie sądzę, że trafiłem na "św. graala". Szczegół, że używam głównie tylko środkowego punktu AF, bocznych sporadycznie/prawie nigdy.
Poza tym, warto poczytać o współpracy z lampą i doświetlaniem punktów AF siatką.
Z 5D2 w tej materii całkiem nieźle współpracuje 430EX II (tylko takie mam lampy).
Owszem w całkiem ciemnym pomieszczeniu zdarzało się przestrzelić, ale to częściej była wina operatora :)
Więc, jak koledzy radzą, zanim zaczniesz szukać nowej puszki, to wykorzystaj możliwości 5D2, a są one niemałe zwłaszcza z Magic Lantern.
Jest jednak spora różnica między AF w 5dIi i 6d w ciemnościach.
Poza tym, może to być problem Twojego zestawu. Nie napisałeś jak trafia w "normalnych" statycznych warunkach w normalnym świetle. Chyba że nie próbowałeš w ogóle takich zdjęć.
Ostrzenie wyłącznie środkowym punktem ma swoje ograniczenia. Jaki by on nie był czuły.
W warunkach typu: ISO 6400, F/2.8, 1/100s, AF w 5DII jeszcze działa na środkowym punkcie - w miarę we wszystkich trybach.
Da się zrobić zdjęcie, można sobie ustawić CF III/7 na wspomagające punkty albo odwrotnie, jest też jakieś tam śledzenie w AI servo.
Problem w tym, że jednak po coś wymyślono szerokie obszary pokryte czułymi punktami AF, opracowano algorytmy śledzenia, rozpoznawania i czego tam jeszcze.
Obszary zastosowań, które widzi dla siebie Lukeluke jak raz bardzo preferują puszkę z porządnym AF i relatywnie wysokim ISO:
5DIII, 7DII, 80D.
No ale o co chodzi? TO może jednak kup tego 70d? Na pewno zyskasz finansowo.