Odp: Canon trzy czy czterocyfrowy, za i przeciw?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No właśnie, chciałem się zapytać, co to jest dobiegaczka do 10 m?
Cytat:
Element aparatu, który jest odpowiedzialny za ciągle ustawianie ostrości na wybranym, poruszającym się obiekcie - w aparatach jest to określane jako AF- Continue. Dobiegaczka umożliwia śledzenie poruszających się obiektów i wykonywanie im zdjęć seryjnych z dobrze ustawioną ostrością (po wcześniejszym podniesieniu lustra).
Źródło: Dobiegaczka | Terminy - Studio Fotograficzne
Cytat:
Zamieszczone przez
jamto
Ao nieco bardziej wyczerpującą odwiedź mógłbym prosić ? Co zyskuję płacąc więcej, co stracę kupując taniej?
Teoretycznie płacąc wiecej dostaniesz wiecej:
lepsza ergonomia, lepszy AF, lepsza bateria, uchylany ekran, lepsze ISO, więcej funkcji, lepsza matryca, więcej FPS, itd.
Z czasem funkcje z topowych modeli schodzą do modeli niższych więc nie koniecznie to na czym ci zależy będzie tylko w wyższych modelach, tutaj trzeba porównać konkretne modele. Korpus to 30% wydatków, reszta to szkło/szkła.
Czyli rozumiem że czterocyfrowy np 1300 można by przypisać do któregoś trzycyfrowego? A jak umiejscowić model 100 do czego go porównać, bliżej mu do trzy czy czterocyfrowych?
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
To jednak nie mówi nic o "dobiegaczce do 10 m," co mniej więcej wyjaśniłem w poście #12.
Dobiegaczka do 7 m jest lepsza niż dobiegaczka do 10 m.
Cytat:
Zamieszczone przez
jamto
Czyli rozumiem że czterocyfrowy np 1300 można by przypisać do któregoś trzycyfrowego? A jak umiejscowić model 100 do czego go porównać, bliżej mu do trzy czy czterocyfrowych?
Podejdź do sklepu i pomacaj wszystkie serie. Ważne żeby aparat dobrze leżał w dłoni. Potem w danej serii szukaj aparatu który ma funkcje na których ci zależy.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dobiegaczka do 7 m jest lepsza niż dobiegaczka do 10 m.
W zasadzie jest to logiczne. Lepiej dobiegać bliżej niż dalej.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W zasadzie jest to logiczne. Lepiej dobiegać bliżej niż dalej.
Podążając za logiką dalej: najlepiej to jednak w ogóle bez dobiegaczki, bo wcale nie trzeba biegać.
Cytat:
Zamieszczone przez
jamto
Liczba 100 ma trzy cyfry, to jest jednoznaczne ;).
A tak poważnie, 100D to coś w rodzaju eksperymentu, gdzie Canon zrobił bardzo mały aparat, pasujący zwłaszcza do małych obektywów ("50", "24 STM"), funkcjonalnie bliski serii "trzycyfrowej". Patrząc na dane techniczne, w zasadzie większość funkcji 100D jest taka sama jak w 700D. Matryca, jak pisałem, prawdopodobnie taka sama, wizjer - taki sam, filmy - takie same opcje itp. itd. Co ważne - seria "czterocyfrowa" ma trochę mniejszy wizjer (powiększenie 0.80 w 1300D vs. 0.85 w 700D, 0.87 w 100D). Co ciekawe - właśnie sprawdziłem i nowsze aparaty serii "trzycyfrowej" (750D, 760D) mają znowu trochę mniejszy wizjer (powiększenie 0.82).
Tak jak napisali Koledzy - przejdź się do sklepu fotograficznego i obejrz sobie, pobaw się, to ważne co Tobie bardziej odpowiada:
a) mniejszy rozmiar, choć trochę starsza technologia - EOS 100D
b) nowsza technologia, ale większa cena - EOS 750D/760D
c) mniejsza cena - więcej pieniędzy zostaje np. na obiektywy i statyw - EOS 1300D
d) starszy model, być może dobra cena - EOS 700D*
* z wymienionych przeze mnie modeli tylko na EOSa 700D jest już dostępne fajne oprgoramowanie Magic Lantern, mocno rozszerzające możliwośći aparatu/
Ja, użytkując od prawie sześciu lat EOSa 550D, gdybym miał wybierać teraz, pewie wybrałbym 760D... ale wybrałem 80D bo trafiła się w dobrej cenie - i mam nadzieję że będę zadowolony z wydatku. Mam nadzieję że Ty też.
zdRAWki
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Podążając za logiką dalej: najlepiej to jednak w ogóle bez dobiegaczki, bo wcale nie trzeba biegać.
Wszystko się zgadza. Najlepiej jeśli dobiegaczka w ogóle nie jest potrzebna ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
HuleLam
Liczba 100 ma trzy cyfry, to jest jednoznaczne ;).
Ale się wygłupiłem... Tyle że te 100 to tak mimowolnie wypada z serii 400,450,500,550,600 itd a tu nagle 100 jakby zupełnie coś innego. Ja użyskuję 400 i 1200 więc jakieś tam porównanie mam w tym co piszecie jak leży w dłoni. Oba podchodzą mi tak samo z przewagą na 1200 bo (nie zabijcie mnie śmiechem) migawka ma przyjemny klank znany z Nikona. Ale oczywiście to nie jest dla mnie najważniejszy atut. Wkurza mnie że włożono tam znów jakiś nowy przycisk w stylu upiększ, udoskonal czy coś w tym stylu Dlatego zaczynałem zastanawiać się czy czterocyfrowe nie poszły w kierunku "jeszcze bardziej dla idiotów" i czy nie skreślić tego z listy ewentualnego zakupu. Dlatego zaczynałem się zastanawiać co włożono im do środka (matryca, procesor itd)