Odp: Dylematy dylematy... 85/1.8 czy....?
Posiadam obydwa szkła tj. 85 1.8 i 135 2.0. Pierwszy, od prawie dziesięciu lat i pomimo okresowej zmiany sprzętu ten zawsze jest w torbie. Nigdy nie przyszło mi na myśl aby się go pozbyć. 135 dokupiłem do zastosowań zawodowych. Oczywiście obrazek z L-ki góruje nad tym z 85-ki, ale przepaści jakościowej nie ma. Przy umiejętnym wykorzystaniu softu można osiągnąć świetne rezultaty. Dlaczego posiadam te dwa szkła? Bo tak teraz myślę, że to dwie zupełnie różne ogniskowe, i nie tyle szkła różnię się jakością obrazka, co właśnie mm i zastosowaniem. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli chcesz być jeszcze bardziej zdziwiony i zdezorientowany, zawsze możesz liczyć na idiotyczne rankingi DXO.
Tam setka ma o całe 5 punktów więcej mimo, że wg. ich testów jest mniej ostra, ciemniejsza, i ma większe aberracje.
Ta setka nieznacznie też wyprzedza C135/2L u DXO prezentując ostrość na poziomie 60% ostrości L-ki :mrgreen:
Canon EF 85mm f/1.8 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 100mm f/2 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 135mm f/2L USM on Canon EOS 5DS R
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) Ja jestem osobą, która wszystko musi na własnej skórze sprawdzić, dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało. Nigdy nie opieram się na tych porównaniach obiektywów z sieci, raczej na zdjęciach ludzi które nimi robią. Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło. Poza tym to mistrzowskie szkiełko :)
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło.
z załozona osłona p.słoneczna jest duzo lepiej, a i braki kontrastu staja się jakby "szlachetniejsze";)
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) ... dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało...
I jak wyszło w twoim odczuciu?
Tyle co kupiłem w dziale giełdy, pewnie w okolicach wtorku będzie u mnie. Canona 35L zamieniłem na Sigmę, teraz zobaczymy jak się sprawdzi 35IS, dam znać ale w innym wątku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Każdemu coś innego może pasować oczywiście ;) Ja jestem osobą, która wszystko musi na własnej skórze sprawdzić, dlatego kupiłem właśnie 35is 2.0 od kolegi z forum by porównać z Sigmą 35 1.4, którą posiadam i zostawić co mi bardziej będzie pasowało. Nigdy nie opieram się na tych porównaniach obiektywów z sieci, raczej na zdjęciach ludzi które nimi robią. Co do wad 135L to jedyna jaką znalazłem-praca pod światło. Poza tym to mistrzowskie szkiełko :)
U mnie po testach jednak został 35/2IS. :lol: - mniejszy, lżejszy, szybszy i przede wszystkim celniejszy, w prawdzie ARTa używałem w okolicy f2 i ostrością wypadał lepiej od Canona jednak ze względu na AF wybrałem Canona.
Czemu tak ciężko kupić używane 100/2.0? Od dłuższego czasu szukam ofert i brak.
Bo jak się pojawia to trzeba brać, a nie zastanawiać, czy nie przepłacisz 5 dych ;) Mam od 2-3 tygodni i na razie jest moje najulubione :) :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelus
Czemu tak ciężko kupić używane 100/2.0? Od dłuższego czasu szukam ofert i brak.
Ponieważ to szkło stosunkowo mało popularne. Większość kupuje 85/1.8.