Odp: Fotografowanie noworodka
Miałem Canona 50 1.8. I poprostuj nie lubiłem robić nim zdjęć. Miałem go ponad rok a użyłem kilka razy...
Czyli wychodzi na to że muszę podjechać do siostry z 100mm i zobaczyć czy mam odpowiednio dużo miejsca. A jeśli chodzi o 50mm to przecież tą ogniskową mam też w sigmie 17-50.
W końcu wyjdzie, że nic nie kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
W końcu wyjdzie, że nic nie kupię.
Ma to swoje dobre strony. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze będziesz mógł przeznaczyć na piwo!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
czy jest sens. Dajmy na to taki Olympus OM 50/1.8 to fajne szkło. Można kupić za ok. 100zł. Do tego adapter za kolejne 100zł. Dokładając kolejne 100zł mamy już prawie 50 STM Canona z działającym ( i to całkiem nieźle) AF.
Zgadza się, dlatego to była pierwsza propozycja :)
Jednak jeśli stosunkowo niskim kosztem (szkło+adapter około 200) można byłoby pobawić się z 50/1.4, to myślę, że do tego celu warto spróbować (z treści pytania domyślam się, że nie chodzi o wybór obiektywu do profesjonalnego, masowego robienia sesji noworodkowo-dziecięcych, tylko o zastosowania amatorsko-hobbystyczne).
@HakunaMatata: sprawdzenie tej "100" jest dobrym pomysłem, a 50@1.4 to nie to samo co 50@2.8, różnica na zdjęciu jest większa, niż mogłoby się wydawać z porównania "cyferek".
Hej, no jeżeli tak polecacie te 50-tki to może bym się skusił. Ale ponieważ miałem 1.8 i mi nie pasowała to biorę pod uwagę wyłącznie 1.4, pieniądze pozwalają mi tylko ma m42 i pentax pk bo takie adaptery posiadam.
Jest coś co pozwoli uzyskać ładny bokeh w cenie do 500zł??
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Jest coś co pozwoli uzyskać ładny bokeh w cenie do 500zł??
Kup sobie 50/1.8 STM. Serio. Mimo tego, że bokeh jest taki sobie. Ja wiem ,że napaliłeś się na 1.4 ale to jest niezłe szkło i masz AF gratis. Na manuala wydasz ok. ze trzysta a i tak się tobie potem znudzi podpinanie go z adapterem.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Kup sobie 50/1.8 STM. Serio. Mimo tego, że bokeh jest taki sobie. Ja wiem ,że napaliłeś się na 1.4 ale to jest niezłe szkło i masz AF gratis. Na manuala wydasz ok. ze trzysta a i tak się tobie potem znudzi podpinanie go z adapterem.
True story, bier 50 1.8 stm.
A co jeżeli bym się wykosztował na 50 1.4 canona?
Wiecie może gdzie kupić w miarę w dobrej cenie jakieś koce jako tło?
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
A co jeżeli bym się wykosztował na 50 1.4 canona?
Wiecie może gdzie kupić w miarę w dobrej cenie jakieś koce jako tło?
Mam 50 1.4 i czasem nawet zrobie zdjecie na pelnej dziurze. Na shuterstocka nie przejdzie, ale na domowy uzytek jest ok.
Temat z kocami, przykryciami i inymi przerabialem. Wszystko nie warte swojej ceny. Moze jakas krawcowa ma kawalki materialu, czy cos.
W każdym razie fotografowanie niemowlaka ma swoją poważną przewagę na fotografowaniem starszych dzieci - obiekt nie jest aż tak ruchliwy :).
Cytat:
Zamieszczone przez
maria.k
W każdym razie fotografowanie niemowlaka ma swoją poważną przewagę na fotografowaniem starszych dzieci - obiekt nie jest aż tak ruchliwy :).
To może być też wada, dynamiczne ujęcia dzieci są trudne, ale ciekawe.