Odp: Dlaczego tak ciemno ?
I fora internetowe? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
DuDi87
czemu te zdjęcia wyszły jak wyszły czyli środek taki ciemny ? moje złe nastawy czy coś innego.
Wyszły "średnio poprawnie", tzn. poprawnie według światłomierza, poczytaj gdzieś jak mierzy światłomierz (coś o tej wspominanej średniej szarości).
Nastawy są poprawne według bezmyślnego automatu, ale fotograf kierując się swoim rozumem, umiejętnościami i doświadczeniem, może ustawić inne parametry zdjęcia niż proponuje automat, jeśli uzna, że zależy mu na innym wyglądzie zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jesli chodzi o ekspozycje to:
Aparat widzi wszystko na czarno bialo. W zaleznosci od trybu pracy swiatlomierza, miesza wszystko i wypluwa 18% szarosc (czasem sie pisze o 12% w nowych puszkach).
Jesli niebo bylo jasne, to krzaki wyszly ciemne zeby bylo 18% szarosci na calosci.
Generalnie piszesz poprawnie, ale jest to jednak zbytnie uproszczenie.
Przy światłomierzu "na 0" naświetlenie klatki jako całości [1] będzie się różnić w zależności od:
1. Trybu pomiaru światła (punktowy, centralnie ważony, itd)
2. Miejsca pomiaru światła (np. punktowy powiązany z aktywnym czujnikiem AF)
3. Algorytmów ochrony świateł (przed przepaleniami)
Może być jeszcze trochę innych zmiennych o których nie wiem.
[1] inaczej zawsze otrzymalibyśmy tą samą wartości L (w trybie Lab) po uśrednieniu całej klatki (Photoshop: Filtr / Rozmycie / Średnia), a tak nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Generalnie piszesz poprawnie, ale jest to jednak zbytnie uproszczenie.
Przy światłomierzu "na 0" naświetlenie klatki jako całości [1] będzie się różnić w zależności od:
1. Trybu pomiaru światła (punktowy, centralnie ważony, itd)
2. Miejsca pomiaru światła (np. punktowy powiązany z aktywnym czujnikiem AF)
3. Algorytmów ochrony świateł (przed przepaleniami)
Może być jeszcze trochę innych zmiennych o których nie wiem.
[1] inaczej zawsze otrzymalibyśmy tą samą wartości L (w trybie Lab) po uśrednieniu całej klatki (Photoshop: Filtr / Rozmycie / Średnia), a tak nie jest.
Dlatego dopisalem "w zaleznosci od trybu pracy swiatlomierza" - to przeciez oczywista oczywistosc :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dlatego dopisalem "w zaleznosci od trybu pracy swiatlomierza" - to przeciez oczywista oczywistosc :)
Przecież nie polemizuję, tylko doprecyzowałem :-)
Generalnie światłomierza trzeba się "naumieć", linkowany tu artykuł Janusza Body mocno w tym pomaga.
Zupełnie niepotrzebne te przepychanki...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Generalnie światłomierza trzeba się "naumieć", linkowany tu artykuł Janusza Body mocno w tym pomaga.
Prawde mowiac ja do dzis tego nie ogarniam. Mierzyc punktowym na twarzy, czy bialej koszuli i dawac expozycje na plus. Kupilem seconica i problem z glowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Prawde mowiac ja do dzis tego nie ogarniam. Mierzyc punktowym na twarzy, czy bialej koszuli i dawac expozycje na plus. Kupilem seconica i problem z glowy.
Odkąd mam bezlustro to ten problem mnie nie dotyczy :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
"naumić" lepiej brzmi ;)
poczytam w chwili wolnej coś się "naumim"
no nie potrzebne ale bronić się trzeba.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Odkąd mam bezlustro to ten problem mnie nie dotyczy :-)
Czym teraz pstrykasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Czym teraz pstrykasz?
Fujikiem X-T1, choć trochę żałuję że nie kupiłem jednak (początkowo planowanego) X-E2.
Evf napewno pomaga, plus te wszystkie informacje w wizjerze.
T1 i E2 na papierze wygladaja podobnie - chodzilo Ci o design?
Sam myslalem o a6000 ale jakos nie zaryzykowalem olki tez fajne i ten obiektyw 7-14.