Odp: Pomocy! Nieostre zdjęcia, nowy Canon 6D + C85 1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
W 6D najbardziej czuły i celny jest właśnie tylko i wyłącznie punkt centralny AF (podobnie jak w modelach 5D oraz 5D Mark II) i praktycznie wszyscy robią zdjęcia tylko za jego pomocą, pozostałe punkty robią tylko wrażenie i generalnie mało do czego się nadają.
Tego nie potwierdzam - u mnie wszystkie punkty są równie celne w przyzwoitym świetle; boczne zwalniają znacznie przy słabym świetle.
Zresztą nie można powiedzieć, że "najbardziej celny jest tylko i wyłącznie punkt centralny...";) Albo "najbardziej celny jest PC" albo "celny jest tylko i wyłącznie PC".
Cytat:
Zamieszczone przez
buka111
Zastanawiam się teraz czy wysyłać do Warszawy (skoro zrobią to profesjonaliści) czy jednak spróbować samemu mikrokalibracji, chociaż nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem jaki będzie efekt końcowy.
Wykorzystuj przysługujące Tobie prawa na maksa. Jak wyślesz aparat plus obiektyw na serwis to będziesz miał podstawę do ewentualnego dalszego samodzielnego działania z mikroregulacją. Bo i jedno i drugie będzie "wyzerowane" do stanu fabrycznego więc i Ty zaczniesz od zera a może być też tak że już nie będziesz musiał:
Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - Optyczne.pl
Cytat:
cube 10 września 2011, 20:05
Wady: musiałem wysłać do serwisu razem z body na bezpłatną mikrokalibrację, po 5 dniach wrócił i teraz ostrzy idealnie w punkt.
Życie to sztuka wyborów, ostateczna decyzja co będziesz chciał dalej zrobić ze swoim problemem należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Masz rację, skoro wszystko jest na gwarancji to czemu by im tego nie wysłać.
Kolego! Kupiles fajny sprzet za calkiem niemale pieniadze - troche zazdroszcze... Wiec na Boga chociaz sie nim "pobaw" - tzn. poznaj, przetestuj, wyprobuj. I nie mam tu na mysli robienia zdjec dziewczynie w parku (co tez jest fajne :) ) ale bardziej strone techniczna calej sprawy.... Jak tego nie zrobisz to ciagle bedziesz "plakal" - ze nieostre, ze za ciemne, ze za jasne, ze rozmazane, ze nierozmazane... Z AFem zawsze sa mniejsze lub wieksze problemy... U mnie jeden obektyw ostrzy dobrze w jasnym swietle a w troche slabszym mam front focus. Tego mi nikt nie skalibruje raczej ale wiem kiedy mniej wiecej moge sie tego spodziewac i kiedy uwazac... Wez sprawy w swoje rece, rozpoznaj dokladnie problem a potem wysylaj do serwisow. Proby i klikanie po menu to tez nauka :)
Zdjęcia jak na to szkło są jak najbardziej ok. On porostu jest taki nijaki. Może jest lekki ff, ale może to wynikać też z przekadrowania, czy też zbyt długiego czasu między potwierdzeniem ostrości a dociśnięciem spustu.
Następnym razem spróbuj robić tak, żeby obiekt był w jaśniejszym miejscu niż tło. Będziesz miał lepszy kontrast - jak na ostatnim zdjęciu, więc fotki będą wydawały się ostrzejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Zdjęcia jak na to szkło są jak najbardziej ok. On porostu jest taki nijaki.
Bajki opowiadasz. Nieuszkodzona 85/1.8 jest bardzo ostra i celna. Przedstawione sample słabo nadają się do rzetelnej oceny (nie wiemy jak przeskalowane, nie widać gdzie aparat ustawił ostrość), można tylko przypuszczać, że jest front focus.
Ten obiektyw ma parę wad (CA, praca pod światło), ale bez przesady...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Bajki opowiadasz. Nieuszkodzona 85/1.8 jest bardzo ostra i celna. Przedstawione sample słabo nadają się do rzetelnej oceny (nie wiemy jak przeskalowane, nie widać gdzie aparat ustawił ostrość), można tylko przypuszczać, że jest front focus.
Ten obiektyw ma parę wad (CA, praca pod światło), ale bez przesady...
Dla mnie jest nijaki. Blade kolory, często słaby kontrast a autofocus lata jak szalony na dalszych dystansach. Miałem 3 lata, sprzedałem jako bardzo ostry i celny.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Blade kolory, często słaby kontrast
dokładnie TAK, miałem 3 szt przez 10 lat (jeden z USA byl wybitny) 2 pozostałe słabe, ale nie powiem... znowu chodzi mi po głowie...:mrgreen:
85/1.8 to bardzo fajne szkło zarówno na cropie jak i FF. Różnica jest taka, że na cropie trzeba było je nieco przymykać a na FF można działać na f1.8 i jest dobrze.
Słabego kontrastu nie zauważyłem.Bladych kolorów także. No chyba że ktoś porównuje do elki.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Słabego kontrastu nie zauważyłem.Bladych kolorów także. No chyba że ktoś porównuje do elki.
no tak własnie, 85mm na plenerze używałem zamiennie ze 135mm, i naprawde czułem duzy niesmak porównując do L
co nie zmienia faktu,ze to jedeno z lepiej prezentujących sie szkieł w stosunku value for money