Odp: Rozliczenie z klientem
Cytat:
Zamieszczone przez
Michalowski89
model zaliczka, a po wykonaniu i przygotowaniu zdjęć - zapłata reszty jest uczciwym modelem rozliczeń
Jest tak samo uczciwy jak każdy inny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michalowski89
Ludzie się boją zapłacić od razu całość, boją się ze nie otrzymają zdjęć, albo ze zdjęcia będą słabej jakość, nic nie przerobione..
Jedni się boją a inni nie. Tak jak to ktoś wyżej napisał - zależy od renomy fotografa. IMO najlepszym dla fotografa jest model zapłaty całości najpóźniej w dniu ślubu. Kompromisem jest rozbicie płatności na trzy (zadatek, część w dniu ślubu, reszta przy odbiorze materiału). Najgorszy z mojego punktu widzenia jest zadatek a cała reszta przy oddaniu materiału. Choć nie! Słyszałem nawet o takich desperatach co nawet nie biorą zadatku tylko całość po oddaniu materiału. Oczywiście bez umowy :)
Przez kilka ostatnich lat rozliczałem się tak, że najpierw tylko zadatek, a reszta dopiero przy oddawaniu zdjęć. Poza dosłownie jednym przypadkiem kiedy klient zwlekał z zapłatą, nie miałem żadnych problemów. Czyli nie taki diabeł (klient) straszny jak go malują :)
Rozbijanie na 3 raty (zadatek, wesele, odbiór) wydaje mi się trochę przesadzone, ale w końcu to wolny zawód i każdy sobie.
Mi sprawdza się rozwiązanie zadatek i reszta przy odbiorze. Część klientów sama proponuje rozliczenie na weselu.
Dla mnie płacenie czegokolwiek w dniu ślubu to mało komfortowa sytuacja. Sam na swoim weselu rozliczałem się ze zespołem. Po kilku głębszych lepiej mieć odliczoną sumę.
Fotograf wziął zaliczkę przy podpisywaniu umowy, resztę przy pokazaniu zdjęć, potem tylko przekazał album i płyty dvd.
Z innej beczki.
Czy dostajecie od młodych lub czy młodzi dają po zakończeniu zdjęć na sali ciasto i wódkę (0.5l), tak na odchodne jak gościom weselnym?
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Z innej beczki.
Czy dostajecie od młodych lub czy młodzi dają po zakończeniu zdjęć na sali ciasto i wódkę (0.5l), tak na odchodne jak gościom weselnym?
I jak to ewentualnie wpisać w KPiR?
A tak serio, to ciasto często dostaję. Wódkę raz na 10 wesel.
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Z innej beczki.
Nie pamiętam kiedy ostatnio dostałem flaszkę od młodych. Ciasta to chyba nigdy nie dostałem, nie licząc kawałka tortu na weselu. Zdarzały się za to takie podarunki jak np. kaszanka, albo kiełbasa. Ale te czasy już minęły, nie spotykam już tak "hojnych" klientów ;)
To ja mam więcej szczęścia, bo od większości PM dostaję ciasto i 0,5l :mrgreen:
Ja również zadatek 20% reszta przy odbiorze materiału. Poza jedną parą, która w ogóle nie chciała zapłacić reszta zadowolona z takiego obrotu sprawy.
Crazy możesz rozwinąć historię ? :)
Po 3 problemach w sezonie z otrzymaniem zapłaty za swoją pracę również dziś biorę całość najpóźniej po weselu. Wszystko opisane jest w umowie i tłumaczone na spotkaniu więc nie wiem kiedy klient miałby się poczuć niekomfortowo... a jeśli poczułby się to chyba nie zdecydowałby się na współpracę, mam racje?