Odp: Tablet do wstępnej selekcji zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Tibby
Osobiście nigdy nie kasuję zdjęć podczas pracy. Chyba lepiej, by zrobić to szybko w komfortowych warunkach w domu. Niby trochę czasu można zaoszczędzić, ale nie wiem czy warto. Nieprofesjonalnie wygląda przeglądanie i kasowanie zdjęć w kościele podczas mszy (widziałem wielokrotnie), na przyjęciu można też znaleźć przyjemniejsze zajęcia niż gapienie się w ekran aparatu ;-)
@Tibby w kościele raczej mam przemyślane kadry, których nie kasuję. Poza tym dłuugo walczyłem z odruchem przeglądania zdjęć w kościele i na szczęście się oduczyłem. Ważniejsze jest skupienie się na ważnych sytuacjach, które mogą umknąć jak się wlepia oczy w wyświetlacz... Za to zdjęcia z zabawy to jest masakra muszę cykać dużo za dużo bo spora część na przesłonach 1.4 jest po prostu nieostra... I tutaj się kłania wygodna selekcja między kotletem a deserem :D W brew pozorom oszczędność czasu jest spora...
Spróbuję kupić przejściówkę i podpiąć 5d mk3 do ipada po kabelku to chyba najlepsze rozwiązanie :) Jak już wypróbuję to na pewno napiszę:)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Microsoft surface, masz pelnego windowsa z i5 lub i7 na pokladzie. Do tego czytnik na USB i jestes w domu. Dodaja tez rysik, cos ala wacom sie robi :).
Też o tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem MZ jest zakup lapka 13,3" z rozdzielczością 2560px. Tylko ja potrzebuję do selekcji, obróbki i wysyłki.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Też o tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem MZ jest zakup lapka 13,3" z rozdzielczością 2560px.
Dokładnie, ostatnio (w innym zastosowaniu) doszedłem do identycznego wniosku. Są już praktycznie lapki niewiele różniące się wymiarami od tabletu, a wygoda nieporównywalna.
wifi - a apka Canon camera connect. Bardzo fajna
Miałem Microsoft Surface Pro II na dobrych bebechach i szczerze, to przebrałem wstępnie 2 reportaże i sprzedałem tableta, nie będę się więcej męczył ;) Chciałem iść z duchem czasu, ale masochistą nie będę i nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy... no i nerwów.
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
Miałem Microsoft Surface Pro II na dobrych bebechach i szczerze, to przebrałem wstępnie 2 reportaże i sprzedałem tableta, nie będę się więcej męczył ;) Chciałem iść z duchem czasu, ale masochistą nie będę i nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy... no i nerwów.
Ale konkretnie to co Cię najbardziej denerwowało, że masz tak złe wspomnienia?
Panowie i panie, jestem po zakupie tabletu i padło na iPada. Zmieniłem trochę moje założenia i korzystam z niego do selekcji zdjęć z zaległych zleceń. LR mobile nadaje się do tego świetnie, pracuje się przyjemnie, od razu robi się ranking i zaznacza foty do usunięcia. Potem tylko dwa kliknięcia w LR na desktopie i wszystko gotowe, można obrabiać. iPad radzi sobie bardzo dobrze, zadziwiająco nawet bym powiedział. Żadnych przycięć i zwiech.
Lightroom Mobile pozwala również na obróbkę, ale jest to mało komfortowe i kolory oczywiście przekłamane. Obróbki na LR Mobile nie polecam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale konkretnie to co Cię najbardziej denerwowało, że masz tak złe wspomnienia?
Głownie szybkość pracy, PC przyzwyczaił mnie do tego że wrzucam fotki otwieram i natychmiast widzę, przybliżam i od razu widzę ostre czy nie ostre, natomiast w przypadku tableta - otwierasz - czekasz - przybliżasz - czekasz (a przypomnę że miałem tableta już na dość przyzwoitych bebechach). Ekran błyszczący (w sumie można nakleić folie matową) wszystko odbija. Poza tym sama wielkość ekranu również nie jest komfortowa przy pracy nad zdjęciami.
Sama idea jest super i na co dzień jak najbardziej korzystam z tabletów, ale do innych celów niż fotografia :)
Z mojego punktu widzenia tablet nadaje się głównie do przeglądania internetów i ewentualnie do odbierania e-maili.
Niestety marketing robi swoje.
Ja nie mogę funkcjonować bez kąputra stacjonarnego, i tableta. Nic nie dorówna komfortowi takiej skrzynki z dwoma monitorami 24-27" jak trzeba coś zrobić konkretnego i nic nie bije szybkości i wygody tableta do internetu w każdej chwili i miejscu.
Mam również ze dwa laptopy-notebooki ale nie bardzo wiem po co i rzadko je włączam. W pracy co prawda trochę używam laptopów.