Można przekleić exif jheadem. Pod win też.
Wersja do druku
Można przekleić exif jheadem. Pod win też.
Tylko po co kombinować skoro lista sprzętu do zdjęć indentyfikacyjnych oraz parametry tych zdjęć są ściśle określone ? Przecież łatwiej i szybciej jest w studiu zrobić dobrą fotę , zgodnie z wytycznymi niż kombinować z zamianami exifów .
Hmm... kurcze, dziwne problemy macie. Ja to bym sobie (uzywajac tych narzedzi co wyzej) zrobil prosty skrypt, ktory by
- zachowal exifa ze zdjecia
- zrobil stosowne rescale/resize/cokolwiek. Albo napisal na ekranie "a teraz edytuj sobie te fotki chocby i szopem i niech on tam wpisuje co chce"
- Wrzucil exifa z powrotem do zdjecia
Calosc obslugiwana jednym poleceniem, 5 minut roboty. A tu propozycje kombinacji z Irfanem, zaznaczaniem zawsze jakichs opcji itp. itd... no ale ja to dziwny jestem :-/
Ale to nie jest możliwe , gdyż nie możesz zrobić zdjęcia innym aparatem niż jest na liście , więc wszystkie DSLRy 2/3 odpadają niezależnie czy inne dane będą ok czy też nie .Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Więc reasumując : musiałbyś wrzucić exif z innego aparatu , który i tak musiałbyś mieć a to jest bez sensu.
Wcale nie musisz mieć aparatu, żeby zdobyć exif z niego. Przecież możesz znaleść gdzieś w sieci fotkę i podklejać z niej.
A co za problem poprosic kogos na forum o jedna fotke ze "slusznego" sprzetu, zapisac z niej exifa do pliku i potem z niego korzystac? Ewentualnie zmieniajac w nim date/przyslone/inne parametry do wyboru.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
No dobra, nie jedna linijka, powiedzmy piec :) i nie 5 minut, ale 15, bo trzeba w manualu wygrzebac stosowne opcje...
Tylko po co ? Po to by w razie wpadki utracić koncesję na wykonywanie zdjęć indentyfikacyjnych ?
No moment.. skoro tak, to dowolna kombinacja jest 'be' a jedyne rozwiazanie, ktore nie ma tej wady to zakup stosownego aparatu. Ja chyba tu czegos nie rozumiem...Cytat:
Fota musi spełniać warunki :Cytat:
Zamieszczone przez muflon
1.Zapisane w formacie graficznym *.JPG,
2.Rozdzielczość 1600 * 1200 pikseli,
3.Standard przestrzeni barw: sRGB,
4.Głębia kolorów: 24 bity (odwzorowanie 16,7 miliona kolorów),
5.Nagłówek zdjęcia musi zawierać informacje o parametrach ekspozycji oraz modelu
aparatu wykorzystanego do pobrania zdjęcia. Informacje te muszą być zapisane
w formacie EXIF wersja od 2.1 lub 2.2,
6.Zdjęcie przeznaczone do nagrania na nośniku CDR musi posiadać orientację pionową (w nagłówku EXIF musi znajdować się informacja o orientacji zdjęcia). Rotację zdjęcia do orientacji pionowej będzie umożliwiało oprogramowanie ZF.
Trudne do wykonania ?
No to po sprawie. Dwie mozliwosci: albo grzecznie kupujemy przepisowy aparat (i koniec tematu), albo kombinujemy. A z pierwszego postu wnioskuje, ze autorowi chodzi raczej o to drugie.Cytat:
Nie, wszystkie te rzeczy (zwiazane z exifem) to bardzo proste operacje, do zrobienia jednym poleceniem.Cytat: