Sprawdz co to cto gel.
Wersja do druku
Sprawdz co to cto gel.
A o to chodzi :) Jakoś źle sobie skojarzyłem ze stofenem :p Tylko nie wiem czy to dobry pomysł, biała suknia Pani Młodej może trochę...zmienić kolor, gdyby barwa była inna niż lamp na sali. A gdybym wyszedł ze sali to barwa światła jest tam nieco inna (w sali głównej) - bliżej dziennego, więc nie wiem czy ten CTO się nada. Poza tym nie mam go, musiał bym dokupić, albo poszukać jakiejś żółto-pomarańczowej folijki w domu.
Z tego co piszesz, to osobiście radziłbym Tobie nie używać podczas tego ślubu lampy błyskowej. Z dużym prawdopodobieństwem zrobisz fotki młodym na tle żółtej sali. Nie będzie tam super dynamicznych scen, więc z tym czasem też możesz w dół zjechać, myślę że spokojnie do 1/60 powinno dać radę. Uważaj tylko, żeby patrzeć na płaszczyzny przy szeroko otwartej przesłonie, żeby mieć obje młodych ostrych. Obiektywu też bym nie zmieniał, przy takim zakresie ogniskowych w zoomie ogarniesz praktycznie wszystko, co będziesz chciał.
No i masz, każdy radzi inaczej :)
Bez cto swiatlo z zarowek bedzie zolte a twoj flash niebieski. Jesli zalozysz cto, dolaczysz do spectrum tych zoltych lamp i odpowiednio ustawiajac WB uzyskasz odpowiednie kolory. Osobiscie zawsze robie zdjecie colorcheckera, nie po to aby tworzyc nowy profil ale ustawic poprawny WB (choc profile tez czasem musze cyknac).
Nie chodzi tu o ideologie robie tak a nie inaczej, a o umiejetnosc dostosowania sie do sytuacji.
Cóż, zastanowić się zastanowiłem. Generalnie nie jestem nowy w foto, już dłuższy czas się tym zajmowałem, po prostu dopiero wchodzę w rynek ślubny i stąd nie do końca wiem czego się spodziewać. Na szczęście PM nie jest zbyt wymagająca, dobrze wiedzą, że w tej branży jestem świeży. Początkowo wogóle o fotografie nie myśleli, tylko w studio, ale po rozmowie ze mną jednak się zdecydowali. Tak, że zaakceptują jakość moich zdjęć z ich ślubu jakie by nie były, co nie zmienia faktu, że chcę to zrobić jak najlepiej. Stąd cały ten wątek, żeby nabrać trochę rozeznania w temacie. Zawsze musi być ten pierwszy raz :d Na tą chwilę myślę nad wszystkim co było w tym temacie, chcę zrobić jak najlepiej, tak jak powiedziałem. Ze stresem dam sobie radę, tragedii nie ma, miałem o wiele bardziej stresujące sytuacje.
EDIT: Przemyślę ten CTO i prawdopodobnie użyję. Najwyżej szybko zdemontuję po wyjściu na hol główny, gdyby jednak się nie sprawdzał. Awaryjnie zawsze zostaje mi photoshop, chociaż wolałbym od razu mieć dobrze a nie tracić godzin na bezsensowną obróbkę.
co może dać bardzo nieciekawe efekty, szczególnie gdy błysk będzie tylko lekko doświetlał
Dokładnie tak, z małą uwagą. Zakładasz, że tam są jeszcze tradycyjne żarówki, albo "ciepłe energooszczędne" - niestety równie dobrze mogą tam być jakieś "byle tanie" energooszczędne, o różnej temperaturze barwowej (i różnym stopniu reprodukcji kolorów), jeśli wkręcili tam "dzienne zimne", CTO może się nie sprawdzić. I na wszelki wypadek - raczej nie ograniczałbym się do jednego filtru CTO 1/1, lepiej mieć także 1/2 i 1/4.
Oczywiście ile osób tyle opinii, bo każdy pracuje inaczej, najważniejsze to nie panikować - choćby nasz dyskusja o barwie światła zastanego: napisanie każdego z postów na ten temat zajęło prawdopodobnie więcej czasu, niż Ci zajmie sprawdzenie tego i dostosowanie się do sytuacji na miejscu.
Zrobiłem sobie coś na wzór 1/4 CTO - z racji, że mogłoby już nie dojść do piątku przy zakupie przez internet, muszę zrobić coś swojego. Efekt na zdjęciach. Jest to kawałek cienkiej folii, połączonej cieńką, białą taśmą dwustronną z palnikiem. Na estetykę filtra nie zwracajcie uwagi, zrobię dobry jak będę miał wszystko dopasowane, to jest tylko szybki test, to samo tyczy się jakości zdjęcia. Obniżyłem ekspozycję i ustawiłem moc lampy tak, żeby głównie skupić się na barwie światła. Temperatura 3700K, palnik na wprost, bez innych dyfuzorów. Swiatło sztuczne przede mną i dwa halogeny za mną.
Zastane:
Bez CTO:
Z CTO:
Taki filtr(tak, wiem paskudny, to tylko test):
Osobiście mam wrażenie, że barwa trochę zbyt żółta, ale mimo to lepiej niż bez. Co o tym sądzicie?
EDIT: Właśnie się dowiedziałem, że Panna Młoda będzie mieć PRAWDOPODOBNIE suknię w kolorze beżowym, więc jest szansa na małe ułatwienie sprawy o ile tak będzie.