Odp: Jaka drukarka do druku zdjec A4/A3
a jak z cena wydruku panowie?
Jaki jest na oko koszt wydruku na A4/A3 na Epsonke L800/L1800
Nie mam pojęcia, nie chciało mi się liczyć. Patrząc na ilości drukowanych zdjęć, tempo zużywania atramentu i koszt oryginalnych tuszów, to są wydatki groszowe per zdjęcie. Zasadniczym kosztem jest dobry papier, nie tusz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A masz pewność, że kolor na monitorze jest prawidłowy?
Ale fakt, L800 daje domyślnie zielony zafarb, który po jakimś czasie zanika (NIE znika).
Zastanawiałem się nad oprofilowaniem monitora i drukarki, ale ciągle czasu brak, poza tym nie wiem czy jest sens przy ośmioletnim S2231W...
Mam skalibrowany i oprofilowany Eizo cx241, dlatego myślałem że wydruki na firmowym oprofilowanym papierze będą idealne, ale się przeliczyłem. Choć nie mogę mieć do końca pewności, bo większość zdjęć wychodzi z tej drukarki bajecznie. Inna sprawa, że najwięcej problemów mam ze starszymi zdjęciami, które obrabiałem jeszcze w laptopie.
Masz nieskalibrowanego Eizo? Ciekawe, czy S2231W da się skalibrować sprzętowo? Jeśli tak, to nie ma o czym mówić. Poza tym fajnie jest mieć kontrolę nad obrazem w monitorze i drukarce;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
a jak z cena wydruku panowie?
Jaki jest na oko koszt wydruku na A4/A3 na Epsonke L800/L1800
Dokładnie nie liczyłem, ale 10x50, to jakieś 0,30 gr, a A4 2-2.5 zł
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
A4 2-2.5 zł
Chyba mówimy o innych drukarkach, albo liczysz łącznie z papierem. Drukuję głównie A4, tylko w najlepszej jakości wydruku, i tuszu schodzi jak na lekarstwo.
Przy drukowaniu zdjęć podstawowe 3 kolory zużywają się co prawda znacznie mocniej, niż dodatkowe LC i LM, niemniej nawet C, M i Y starczają na baaaaardzo długo.
Licząc, że na jednym komplecie C, M i Y wydrukuję w najlepszej jakości 300-350 zdjęć A4 (LC i LM starczą na co najmniej 2 x dłużej), koszt jednego tuszu to ok. 40zł, na te 300-350 zdjęć zużyjemy 3x40zł + 0,5x2x40zł = 160zł / 300 zdjęć = 0,54 zł / zdjęcie A4 (w najbardziej negatywnym scenariuszu, bo IMO tusze starczą na dłużej).
Czarnego nie policzyłem, bo po dotychczasowym zużyciu skłonny jestem twierdzić, że przy wydruku zdjęć w ogóle nie jest używany a drukarka używa go tylko przy wydrukach takich, jak np. tekst.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Masz nieskalibrowanego Eizo? Ciekawe, czy S2231W da się skalibrować sprzętowo? Jeśli tak, to nie ma o czym mówić. Poza tym fajnie jest mieć kontrolę nad obrazem w monitorze i drukarce;)
Nie, zawsze brakowało mi motywacji żeby się tym zająć. Zawsze była jakaś wymówka.
Albo nie miałem drukarki (posiadam L800 dopiero od paru miesięcy), albo czasu, a teraz wiek monitora mi przeszkadza :mrgreen:
Ten model nie może być kalibrowany sprzętowo, dlatego pisałem o oprofilowaniu.
Zielonkawość z L800 na papierach Epsona (glossy, semiglossy) to normalny objaw, ten typ tak ma. Dość trudno to skorygować i ciężko uzyskać idealne efekty - ten tusz jest dość wredny, w dodatku niestabilny, mocno też zmienia się w świetle sztucznym - ogólnie się mieni.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Chyba mówimy o innych drukarkach, albo liczysz łącznie z papierem. Drukuję głównie A4, tylko w najlepszej jakości wydruku, i tuszu schodzi jak na lekarstwo.
Przy drukowaniu zdjęć podstawowe 3 kolory zużywają się co prawda znacznie mocniej, niż dodatkowe LC i LM, niemniej nawet C, M i Y starczają na baaaaardzo długo.
Licząc, że na jednym komplecie C, M i Y wydrukuję w najlepszej jakości 300-350 zdjęć A4 (LC i LM starczą na co najmniej 2 x dłużej), koszt jednego tuszu to ok. 40zł, na te 300-350 zdjęć zużyjemy 3x40zł + 0,5x2x40zł = 160zł / 300 zdjęć = 0,54 zł / zdjęcie A4 (w najbardziej negatywnym scenariuszu, bo IMO tusze starczą na dłużej).
Czarnego nie policzyłem, bo po dotychczasowym zużyciu skłonny jestem twierdzić, że przy wydruku zdjęć w ogóle nie jest używany a drukarka używa go tylko przy wydrukach takich, jak np. tekst.
Liczyłem z papierem. Mam tę drukarkę od kilku dni dlatego czytając to co piszesz, cieszę się z tego, że jest taka wydajna:p
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Zielonkawość z L800 na papierach Epsona (glossy, semiglossy) to normalny objaw, ten typ tak ma.
To w takim razie jaki papier proponujesz do tej drukarki?
Tuszu raczej zmieniać nie chcę...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To w takim razie jaki papier proponujesz do tej drukarki?
Tuszu raczej zmieniać nie chcę...
To nie jest kwestia papieru, to bardziej kwestia magicznego tuszu ;) Na całkowicie matowych wychodzi znośnie, na błyskach pojawia się oliwkowy zafarb.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
To nie jest kwestia papieru, to bardziej kwestia magicznego tuszu ;) Na całkowicie matowych wychodzi znośnie, na błyskach pojawia się oliwkowy zafarb.
Nie ma możliwości zlecenia tego jakiejś firmie celem profesjonalnej kalibracji?