Odp: AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania pro
Dostepne sa tryby: auto, p, av, tv - teraz nawet na m chcecie automat?? Moze wystarczy przelaczyc sie na zielony kwadracik, albo zmieniac system ;)
Odp: AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania pro
Ta funkcja nie ma nic wspólnego z automatyką ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ta funkcja nie ma nic wspólnego z automatyką ekspozycji.
Ale dziala tylko w tych trybach (wylaczajac m).
Ja nie rozumiem, przecież dobranie ekspozycji to dobranie czasu, przysłony i ISO. Nie można nie zmienić ekspozycji zmieniając tylko jeden parametr.
Cytat:
Zamieszczone przez
jeesoo
zgadza się panowie - blokada ekspozycji ale nie blokada czasu naświetlania czy przesłony.
1. Ustawiam parametry wg światłomierza (proszę - nie pytajcie dlaczego tak)
2. Blokuję ekspozycję guzikiem AE LOCK
3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)
4. ZONK w Canonie - wciąż zmieniam tylko czas naświetlania lub tylko przesłonę w zależności którego pokrętła użyję. Chciałbym mieć ZABLOKOWANĄ EKSPOZYCJĘ z MOŻLIWOŚCIĄ KOREKTY PRZESŁONY (dokładnie tak jak działa to w trybach AV, Tv i P) jednak z zastrzeżeniem że potrzebuję trybu M aby samemu wstępnie ustawić parametry ze światłomierza zewnętrznego a nie z TTL'a
A takie działanie byłoby fajne, jedno pokrętło zamiast dwóch w trybie M. Czy ML daje taką opcję?
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Ja nie rozumiem, przecież dobranie ekspozycji to dobranie czasu, przysłony i ISO. Nie można nie zmienić ekspozycji zmieniając tylko jeden parametr.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ale dziala tylko w tych trybach (wylaczajac m).
Panowie, wczytajcie się dokładniej w wątek i w ostatni post michalab'a.
Ekspozycję ustawiasz sobie niezależnie na podstawie światłomierza, doświadczenia, licząc lampy na suficie na jakieś konkretne ISO i konkretną parę czas-przysłona. I - nie zmieniając ustawionej ekspozycji - jednym pokrętłem korygujemy równocześnie czas migawki i przysłonę, żeby utrzymywać wcześniej ustawioną ekspozycję. Funkcja służy wygodzie obsługi.
--- Kolejny post ---
Nazwa AE LOCK jest nieco niefortunna, bo to nie jest automatyczna ekspozycja, lepiej byłoby E LOCK. Ale to już twórcy oprogramowania aparatu wymyślają...
Faktycznie kiedys tez to wiadzialem w jakims starym apracie... Ustawialo sie raz a relacje przyslona-czas trzymal sam. Te zdjecia mozna robic tyle ze wolniej... Trzeba zmienic i przyslone i czas jak juz ktos napisal. I uzywajac podpowiedzi swiatlomierza w trybie M. Malo osob pewnie robi szybko zdjecia chca zmieniac przyslone w trakcie serii... Bo o to pewnie koledze chodzi... Trzy, cztery szybkie fotki z rozna przeslona (ze skorygowanym czasem) a ekspozycja zostala zlapana i zablokowana gdzies wczesniej... Taki ficzery mozna wymyslac i mnozyc.... Jakies takie "autobracketingi"... Trzy rozne przyslony, trzy rozne czasy, trzy rozne ustawienia AFa... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jeesoo
3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)
4. ZONK w Canonie
Jeszcze raz - jakie aparaty innych producentów "tak robią"?
Jeżeli "tak robi" Sony A6000 - jaki tryb ustawiasz P czy M i czy na pewno bez Auto ISO? Dokładnie jak?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeszcze raz - jakie aparaty innych producentów "tak robią"?
Jeżeli "tak robi" Sony A6000 - jaki tryb ustawiasz P czy M i czy na pewno bez Auto ISO? Dokładnie jak?
Serio nie rozumiesz?
Przecież jest dokładnie opisane działanie, chyba dokładniej ciężko, tylko to faktycznie nie jest już AE lock tylko E lock.
Mnie w każdym razie takie działanie się podoba, dobry kro w stronę ergonomii.
A ja dalej twierdze, ze najpierw kompensacja ekspozycji w np. w trybie Av i potem krecenie przeslona da ten sam efekt. Oczywiscie przy przkadrowaniu potrzebna moze byc nowa korekcja. Ale autor i tak uzywa zewnetrzengo swiatlomierza wiec moze dowolnie "kreske" na aparacie ustawic korekcją ekspozycji i dalej funkcjonalnosc ma tą samą.