Odp: Gdzie kupić Sigma Art?
@tombas - patrząc na twoją stopkę ze sprzętem to można wywnioskować tylko to, że nie ważne co by pisali obraźliwego na Canona, to i tak wszystko będzie nie prawdą i są to teorie spiskowe, a Canon robi najlepsze na świecie szkła aż się można zesr****** ze szczęścia posiadając choć jedno z nich, a jak ma jeszcze literkę L z przodu, to w ogóle ocieka się zaje********cią.
A tak ogólnie jak czytam tego typu wątki, gdzie idzie bitwa na szkła, które lepsze które gorsze to się zastanawiam nad sensem tego wszystkiego. Są ludzie którzy nie zapłacą równowartość nerki za obiektyw który daje gorszy obraz niż przysłowiowy kundelek, a Canon jest lepszy niż żona w nocy w łóżku!
Identyczną zależność można znaleźć na rynku smartfonów. Jeżeli w nazwie nie ma srApple albo Szajsung, to jest to sprzęt gó**** warty z dolnej półki, ale że podzespoły ma dokładnie te same a jest to produkt o połowę tańszy to pewnie jakaś ściema marketingowa i jest bleeee.
Mam nadzieję, że kiedyś w końcu naród Polski obudzi się z tego "konsumpcyjnego" snu, i zacznie patrzeć nie tylko na nazwę produktu, która wywyższa go na drabince statusu społecznego i czuje się wówczas dowartościowany, i zacznie patrzeć na to, że jednak istnieją inne i często lepsze i tańsze alternatywy.
No to teraz boooooommmmm, poszła burza! Wyżywajcie się fanatycy czerwonego paska :D
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
No to teraz boooooommmmm, poszła burza! Wyżywajcie się fanatycy czerwonego paska :D
"nie chce mi sie z Toba gadać..."
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja miałem cztery sztuki sigmy, wszystkie miały jakieś wady albo mydło albo żółtaczka albo jedno i drugie. Rozumiem że na tej podstawie mogę pisać że sigma ma najgorsze szkła na rynku? :lol:
Nie wiem, mnie to brzmi jak pytanie retoryczne. Wyczuwam ukryty sarkazm, ale szczerze mówiąc z rana nie ogarniam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kupiłem 3 35A u 3 sprzedawców i różnicy nie znalazłem, straciłem tylko czas na testy i odsyłanie szkieł. Wszystkie ostrzyły w punkt i na pełnej były ostre. Kiedyś kupowałem Tamrona 17-50 potem 17-50 VC w ciemno i tez problemów nie było. Wystarczy kilkanaście trefnych egzemplarzy które w kółko krążą w necie i rodzi się legenda o potrzebie przebierania. Ile jest informacji o kiepskich T17-50 na dziesiątki czy setki tysięcy sprzedanych egzemplarzy ?
Spójrz kilka postów wcześniej pokazałem zdjęcia z kiepskich sztuk tylko z tego miesiąca, a to nie wszystko, tylko przykłady. Myślisz, że kolekcjonuję kiepskie szkła tylko po to, żeby w razie czego się nimi pochwalić ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nowart
ładniejsza panna sprzedaje
W takim sklepie rzeczywiście warto spędzić trochę czasu i sprawdzić dokładnie wszystkie szkła;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, mnie to brzmi jak pytanie retoryczne. Wyczuwam ukryty sarkazm, ale szczerze mówiąc z rana nie ogarniam.
Spójrz kilka postów wcześniej pokazałem zdjęcia z kiepskich sztuk tylko z tego miesiąca, a to nie wszystko, tylko przykłady. Myślisz, że kolekcjonuję kiepskie szkła tylko po to, żeby w razie czego się nimi pochwalić ? :)
Co robisz z tymi kiepskimi sztukami ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.
Heh ja też spotkałem coś takiego w jednym z 16-35/4 i kiedyś w 17-55. Jak dla mnie L nie jest jakąkolwiek gwarancją dobrej kontroli jakości. Jestem na 99% pewny, że to i tak się mieści w przewidzianych normach. Gdybyś wysłał na Żytnią, to prawdopodobnie zostałbyś spuszczony na drzewo z adnotacją, że nie stwierdzono żadnej wady. Sprawdzone już dwukrotnie;). Generalnie im szerszy kąt, tym ciężej o prosty obiektyw. A jeśli to zoom, to o prosty w całym zakresie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Co robisz z tymi kiepskimi sztukami ?
i to jest właściwe pytanie co się dzieje z kiepskimi sztukami - czekają na jelenia? przepraszam miałem na myśli nieświadomego użytkownika.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
i to jest właściwe pytanie co się dzieje z kiepskimi sztukami - czekają na jelenia? przepraszam miałem na myśli nieświadomego użytkownika.
No to niech rzuci kamieniem ten, kto dostał ode mnie kiedykolwiek obiektyw z wadą optyczną. Reszty nie musicie wiedzieć, to moje ryzyko i zmartwienie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No to niech rzuci kamieniem ten, kto dostał ode mnie kiedykolwiek obiektyw z wadą optyczną. Reszty nie musicie wiedzieć, to moje ryzyko i zmartwienie...
Nie pytamy czy wciskasz słabe sztuki ale co się dzieje z nimi, ktoś musi je dostać i używać albo w kółko są zwracane.
Słabe sztuki wracają do producenta i mają zmieniane mocowanie na sony. Dlatego sony zawsze wchodzi później żeby wyłapać wszystkie slabe egzemplarze. To proceder znany od dawna pod kryptonimem "sparta project". Cichy to potwierdzi.