Odp: Obróbka zdjęć z namiotu
Cytat:
Zamieszczone przez
koko444koko
Ja Ciebie, ani nikogo nie lekceważę, resztę wyjaśniłem. Z kolei ja i moja ew. wiedza o technice fotografii(ta, wątpicie w jej istnienie) jest lekceważona co najmniej w 100%, sarkazm dot. dłubania w nosie to tylko potwierdza. Wielkiej pomocy nie uzyskałem, dużo więcej chełpienia własnego ego poprzez jechanie po mnie, konkretów właściwie żadnych. Wybacz, że siebie teraz nie samobiczuję w akcie wdzięczności i zrozumienia, to takie aroganckie. Pytałem o tło głównie( i jego edycję, jak sugeruje nazwa tematu widoczna w tytule okna ), to brak sprzętowy minimalny i niepodważalny, miałem prawo nie wiedzieć bo jestem amatorem i nie mam pojęcia o fotografii produktowej, dopiero próbuję i w ten sposób się jej uczę. Kwestia światła też jest dosyć banalna, dużo lepsze nie będzie bo to żarówki, ale świadomie nie kupiłem błysków(ograniczony budżet, a potrzebowałem czegoś na szybko do prostych zdjęć), w dodatku namiot jest duży, a obiekt mały. Moja reakcja to jedynie skutek posiadania godności.
na suwaczkach panie wszystko ustawisz i na warstwach ;*
Cytat:
Zamieszczone przez
koko444koko
No i ja o tym wiem... I próbowałem oba, ale dalej coś nie do końca i to głównie wina tła. Ale lepiej zbić najpierw moją motywację do odwiedzania takich forów do zera zamiast rozmawiać.
Próbowałeś wydłużyć czas naświetlania ale nie do końca skutecznie? Dalej tło było ciemne? To znaczy migawka odmówiła otwarcia się na dłużej?
Jakiej marki statywu używasz?
kolego "koko444koko" dostałeś kilka dobrych podpowiedzi i nie ma się co obrażać i płakać nad swoim losem. Nie pokazałeś żadnej fotki która obrazuje Twoją wiedzę, ani żadnej z założonego tematu więc się nie dziw małej już irytacji forumowiczów. Żyjemy w czasach kiedy efekty naszej pracy można obejrzeć natychmiast po naciśnięciu spustu migawki, sam pamiętam jak z biciem serca wywoływałem negatyw czarno-biały i patrzyłem na efekty, zapisując na kartce papieru błędy, a przy następnych fotkach dopiero je poprawiałem i tak w kółko. Teraz wystarczy kilka minut, spojrzenie - ocena - korekta - dalsza próba. Iso - czas - przysłona , naprawdę cuda można robić nawet z niewielką ilością światła a balans bieli to pestka dla kompa. Życzę przyjemności z fotografowania a nie udręki.
Cytat:
Zamieszczone przez
koko444koko
Mam problem, ponieważ przy zdjęciach jakiegokolwiek przedmiotu z jakimkolwiek tłem, w namiocie z 2 lampami i parasolkami wszystkie wychodzą ciemne na przysłonie 9.0(potrzebuję takiej żeby mieć pełną ostrość na całej długości małych przedmiotów, przynajmniej przy użyciu moich dostępnych szkieł nic nie dało rady biżuterii na 2.8 lub np. 4.5)
Ciemność wiadomo - jest skutkiem ISO(i tak bardzo wysokiego, 800 jest jeszcze do przyjęcia w półprofesjonalnych zdjęciach produktowych?)/przysłony/naświetlania i do poprawy, potrzebuję jednak rad co zmienić w technice, aby te zdjęcia były łatwiejsze w obróbce. Da się w ogóle uzyskać zdjęcie z idealnie białym tłem? Pod co wtedy kładziecie przedmiot? Dostępne tła to porażka, kartki papieru niewiele lepiej. A co do obróbki, macie jakieś sprawdzone techniki zamieniania nie do końca białego i równego tła(kontrastującego z przedmiotem w 100%, ale jest jeszcze lekka mgła cienia) na 100% biel?
Na jakiej ogniskowej najwygodniej/najskuteczniej robić małe przedmioty? A te średniej wielkości? Jakieś złote pomysły dodatkowe?
--- Kolejny post ---
Imgur: The most awesome images on the Internet
Wymagania co do zdjęć są takie. Jest to poniżej pewnych standardów, ale klient nasz pan. Tylko jako totalny amator nie wiem czym uzyskiwać ten kolor tła, bo naturalnie takiego nie dam rady chyba zrobić nawet na akrylowej płytce(wtedy zresztą odbicie chyba byłoby inne).
Fotografia produktowa - jak zacząć? Organizujemy domowe studio [poradnik] | Fotoblogia.pl
Uzupełniająco:
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...c1-wyposazenie
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...c-2-w-praktyce
Cytat:
Zamieszczone przez
koko444koko
Automatyki nie używam.--- Kolejny post ---
Ale wlasciwie dlaczego? Nie mowie o pelnej, ale sa tryby Av i Tv i z nich mozna sporo wyciagnac... A na pewno znalezc wlasciwe. podstawowe nastawy chociazby do dalszych eksperymentow z ustawieniami indywidualnymi dla danej sceny.
Kolego spokojnie. Sam działam w pracy na słabym wyposażeniu - Nikon D5000 + Nikkor Micro 60mm f/2.8 (wcześniej kit). Też robię zdjęcia produktowe i muszę Ci powiedzieć że prawie w 100% jest to przysłona f/8 i ISO 1600 (wyjściowa roździelczość to 800x800, więc da się jakoś żyć jak nie trzeba za bardzo cropować). Produkty które fotografuje, zwykle nie przekraczają 20 cm, tło to drewno, a światło przeważnie zastane - wiadomo oddaje lepszy klimat połączenia drewna z żeliwem :P Jak robię zdjęcia z softboxami, to wychodzą w moim mniemaniu dużo gorzej ;)
Kilka przykładów (Wszystkie jeszcze na kicie 18-55):
Surowy RAW
Gotowe zdjęcie
Przykład światła zastanego (pod oknem, biała roleta jako dyfuzor :D:D:D)
Pojedyncze zdjęcie (800x800 - większych nie dajemy)
Po za tym, to zdjęcie Heliosa 44m4, robione w domu z białymi kartkami (prowizorka namiotu, światło zastane), robione Heliosem 44-2 na f/8 Nikonem 3100:
Link do oryginalnej rozdzielczości - tutaj - POLECAM, to akurat mi się udało :)
Podsumowując: Jak się nie ma co się lubi, to się robi z czym się ma :D Uważam że jak na takie warunki, zdjęcia są ok i pocieszę Cię: nie korzystałem z żadnych poradników czy książek - uczyłem się sam na własnych błędach, oczywiście przy znajomości fundamentalnych podstaw.
Koko, nie obrażaj się tylko poczytaj jak działa światłomierz w aparacie. Już nie będę taka i napiszę w skrócie: światłomierz dąży do szarości, pięknej szarości, niezaleznie od tego czy fotografujesz coś białego czy coś czarnego. O. no więc jak chcesz żeby białe było białe a nie szare, to musisz wprowadzić korektę do wskazań światłomierza in plus, musisz wpuścić do matrycy więcej światła, w Twoim przypadku najlepiej wydłużyć czas naświetlania, bo przecież obiekt Ci nigdzie nie zwieje. Możesz sobie pacnąć dodatkowe oświetlenie na tło, możesz dosunąć obiekt do tła, najprościej je jednak wypalić w cholerę. Resztę sobie dorobisz w PSie.
Jeśli nie chcesz, żeby podważano Twoja wiedzę fotograficzną to nie pisz rzeczy w stylu "ciemność wynika z ISO" albo "szarość to wina tła" bo tym obnażasz swoją niewiedzę. Szare tło można też zrobić białym, serio.
Rzucanie się na głeboką wodę owszem, jest formą nauki, ale nauka za pieniądze klienta to zwykły brak szacunku dla niego. I teraz panika i popłoch, bo deadline nadchodzi a efekty są żadne. Uspokój się, ustabilizuj aparat, zwiększ czas naświetlania i do roboty. I przestań się mazać, że forum niedobre, tylko czytaj uważnie to, co Ci tu ludzie piszą. Wziąłeś zlecenie, którego nie potrafisz wykonać to się teraz ucz w przyspieszonym tempie a nie obrażaj na fakty.
Strzępicie język po próżnicy, już sobie poszedł.