odpowiedź jak w familiadzie....więcej niż jedno zwierze to ? LAMA....O_o
Wersja do druku
Przepraszam Cię najmocniej, strasznie zakręcony dziś jestem :(. Chodzi mi o krajobrazy, drzewa, lasy, łąki, plaże i pochodne, nie zamierzam fotografować zwierząt, ludzi itp.
Odpuszczam też z tym rozmywaniem, w sumie kit robi to nawet "nieźle" i na jakiś czas to mi wystarczy, może będzie to następne szkło, natomiast chciałbym się skupić na fotografowaniu tego co napisałem powyżej.
Podsumowując, ogólnie zależy mi na ostrości zdjęć krajobrazów. Dziękuję też wszystkie wcześniej udzielone odpowiedzi, wszystko czytam, analizuje, bardzo mi pomagacie.
Co do dokształcenie się - staram się :) ale obszerność materiału jest duża i przyswojenie wszystkiego zajmie mi trochę, a wiadomo, z praktyką będzie to szło dużo szybciej.
To jeśli ma być szeroko i do krajobrazów, to we wspomnianym przez Ciebie budżecie nie znajdziesz niczego lepszego niż 18-55 Canona. Zwłaszcza wersja IS STM jest godna polecenia (nie wiem, czy akurat tą masz), bo jest chyba nawet lepsza optycznie (sam kit wcale nie jest zły optycznie), zdecydowanie lepsza mechanicznie i - co cholernie ważne przy foceniu widoczków - nie kręci mordką!
Obecnie mam EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS, standardowy od canonca eos 500d.
Solti, masz na myśli to?
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl
Duży będzie przeskok względem obiektywu kitowego napisanego powyżej?
Powinno Cię to zainteresować.
Test Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Jest masa stron z podobnymi recenzjami.Tu jedna z nich.Zobacz co taki obiektyw potrafi i czy taka ogniskowa jest dla Ciebie dobra:
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM : Specifications and Opinions [JuzaPhoto]
Jeśli typowo do krajobrazu, to to szkło jest bezużyteczne i zwykły kit nada się lepiej.
--- Kolejny post ---
Tak, tego mam na myśli. Czy duży przeskok? W jakości generowanego obrazka nie. W komforcie pracy, jeśli będziesz myślał o używaniu filtrów, zwłaszcza z mocowaniem cokin, to na pewno bardzo duży.
Jeśli nie myślisz o filtrach, to nie zawracaj sobie głowy i na razie zostań z tym, co masz.
Tak, 50 1.8 II mialem na mysli strone temu. 50 1.8 II to prekursor 50 1.8 STM. Optycznie bardzo zblizony. Niestety mechanicznie znacznie gorszy. Potrafi sie rozpasc, zatrzec i temu podobne. Ale jest tani. I jak sie ma szczescie i dobrze go traktuje to mozna nim robic zdjecia :) Po prostu opcja "po taniosci" dla 50 STM. Jak nie chcesz dozbierac 200-300 zl to mozesz kupic. Ale lepiej porob zdjecia kitem. Zobacz jaka ogniskowa staje sie Twoja ulubiona i kup stalke... Albo jak juz powiedzeli 17-50 2.8. Swiatlo zauwazalnie lepsze, i "efekt rozmycia" tez bedziesz mial wiekszy. A obiektyw calkiem uniwersalny...