Ale widzisz różnice pomiędzy 1,5 a 0,75kg?
Wersja do druku
Pstryknie zdjęcie, odkłada aparat, ustawi dziecko itd. Nie nosi tego przez 2 godziny czy nawet 1 godzinę. 200 1,8 to 3 kg czyli 2 butelki wody mineralnej trzymanej na wysokości oczu.
Ja jestem z tych większych i silniejszych ale Sonnar 180 Psix daje w kość po 30 minutach fotografowania. Sonnar chyba z 1,5 kg waży
200 1.8 waży 3 kg
tom77 wiesz, zawsze można sobie kupić bezlusterkowca
Sigma pewnie ugasi nasze zachwyty ceną.
Ja bym go nie kupił bo nie lubie zoomów no i nie mam cropa:)
Na wycieczkę 50-100 x 1.6 i f/1.8... chyba by zwiedzać tunele metra ;)
To wołek roboczy do repo/portretu na APS-C. A na plenerek wagowo wychodzi tak samo jak 70-200 2.8 czyli lekko nie jest, ale uniwersalnie jak najbardziej. Kluczowe jest to jak dobry ten obiektyw będzie na f/2-2.2. Jeśli pokaże coś znacznie lepszego niż Sigma 24-35 na tych przesłonach to będzie można zastąpić nim kilka szkieł jednoczesnie. Brawo Sigma!
Te życzenia o takim obiektywie na FF są niezasadne. Na FF podobne kąty widzenia (a nawet większy ich zakres) i plastykę da 70-200 2,8. L-ka Canona o takich parametrach jest lżejsza od Sigmy.
Sam jestem zauroczony Sigmą 18-35 1,8 ale umówmy się. Atut mniejszych wymiarów i lekkości cropa jest tu wątpliwy. Obrazek z niej uwielbiam, wielkość i ciężar mniej.
Te obiektywy pokazują, co Sigma potrafi. Ta firma mnie zadziwia. Premiery jej obiektywów w ciągu ostatnich trzech lat to w większości kosmos. Tak trzymać.
Nie jestem inżynierem ani projektantem obiektywów, ale Sigma swoimi dwoma ultra jasnymi zoomami (18-35, oraz 24-35) udowodniła, że można kosztem zakresu klasycznych zoom'ów (24-70/2.8 na FF i 18-50/2.8 na aps-c) zaprojektować zoom o jedną działkę przesłony jaśniejszy i w "normalnych" gabarytach.
Dlatego śledząc premiery tej firmy, mam uzasadnioną nadzieję, że zaskoczą po raz kolejny zoomem powiedzmy 85-135/2.0 z pokryciem na FF :)
Nieco mniejszy zakres niż klasyczny 70-200/2.8, ale o jedną działkę przesłony jaśniejszy.
Czyli takie trzy stałki 85+100+135 w jednej obudowie.
Coś w deseń 24-35/2.0 Art