Odp: W drodze do lepszych zdjęć - prośba o rady i wskazówki
mkamelg Dzięki za opinię, nie wymagam cudów od tego szkła, ani żeby był demonem szybkości ale właśnie coś mi nie gra dlatego tutaj napisałam. Nie mam porównania z innym takim samym obiektywem dlatego ciężko było mi stwierdzić co nie gra. W takim razie skontaktuję*się z serwisem na Żytniej.
Zoom też*będzie, ale 85tka i tak mi się*przyda, akurat tutaj głównie psa wstawiałam bo na nim po prostu najłatwiej mi sprawdzić szkło w trudnych warunkach. Ale lubię*robic też*portrety (zarówno ludzi jak i zwierząt), reportaże i zwykłe zdjęcia rodzinne. Dlatego mniejsza, poręczniejsza i JASNA 85 będzie kolejna do kolekcji a potem na pewno będę myślała nad 70-200 tylko już*czuję ten dylemat cz4 f canona czy np sigma ze światłem 2,8. Już byłam zdecydowana na canona po rozmowie z osobą fogografującą głownie psy na zawodach (zadowolna z AF w canonie), zaś dzisiaj rozmawiałam z inną dziewczyną, która głównie ma za swoich modeli konie i ona zaś*zachwalała sigmę i światło, a na AF w niej nie narzeka. Ciężki wybór będzie
tak sobie myślę, że spróbowałbym zrobić kilka ujęć seriami, jeśli wszystkie byłyby identycznie "nieidealne" to by mi potwierdziło, że to aparat jest nieteges...
pozdr
Będę miała możliwość podpięcia innych obiektywów niebawem (canona 100/2 i sigmy 70-200) więc przynajmniej sprawdzę*właśnie jak aparat się*z nimi zachowuje, ale test z serią*zrobię na pewno i dam znać co wyszło, dzięki za pomysł.
--- Kolejny post ---
a jeśli wyjdzie, że to aparat to co to może być?
To albo osiagnelas kres mozliwosci AFa albo do sprzet kalibracji. Ale jak kolega napisal wczesniej - z takich serii zwykle sporo fotek wychodzi zle, tylko czesc jest ok... Normalne. (A najwiekszy bol jest gdy scena jest super za to nie ma ostrosci :( )
Niemniej sam pies zajeb..sty ! :shock: :lol:
Jeżeli to nie ironia (uśmieszki:) to dziękuję, uratowany ze schroniska:)
Jest źłe, ja to mam pecha, jestem już pewna, że nie jest jak być powinno. Kit mi się*zepsuł jakiś*czas temu, kupiłam więc 24kę po to żeby dalej mieć*problem wwr...;/ Piękna pogoda, więc poszłam na spacer z aparatem w ręce z siostrą w postaci 'modelki' i wniosek jest taki do 2-3m jest ok, ponad aparat kompletnie nie ostrzy na obiekt. Potwierdza ostrość ale wygląda to tak jakby w ogóle ostrości nie ustawił, nie ustaiw jej źle - bo nie ma jej nigdzie. Kilka zdjęć ludzi wyszło nawet tak że tło zdaje się*byc ostrzejsze od postaci na pierwszym planie - nie ma mowy o nietrafieniu bo specjalnie chciałam sprwdzić na ludziach - nieruchomych modelach w przeciwienstwie do psa.
Zatem na pewno zestaw pojedzie na Żytnią, a tak się*zastanawiam jest opcja jesli się*okaze ze cos z obiektywem nie tak, że obejmie to gwarancja czy też tak dobrze nie ma? Bo obiektyw nie ma jeszcze roku nawet.
Zobaczcie sami ponizej dwa kadry, jaka roznica w jakosci zdjecia gdy osoba fotografowana jest tuz przed apatarem a jaka gdy zaledwie kilka metrow dalej... jakby robione dwoma roznymi obiektywami, a między nimi było kilka sekund.
i cropy:
Zdjęcie nieruszane rawy wywołane bez poprawiania czegokolwiek, i to nie kwestia, ze nie wychodzi jedno w serii WSZYSTKIE z większej odegłości tak wyglądaja, niezaleznie czy jst f2 czy f19 czu a; servo czy one shot ,nie zależy reż*od wybranego punktu. Mam tylko nadzieję, że to nie problem z body.
Jak masz chwile to wroc do tego ladnego parku, znajdz jakis kosz na smieci. Ustaw tylko punkt centrlny AF i zrob mu kilka fotek z roznej odleglosci. Postaraj sie robic fotki trzymajac aparat blisko ziemi zeby mozliwie duzo terenu przed i za smietnikiem bylo w kadrze. Potem zobacz gdzie jest obszar ostrosci. Najlepiej wrzuc tu ze 4 fotki z roznych dystansow (np. 1m, 2m, 5m, 10m). Gdzies ktos pisal, ze moze byc tak, ze punkt AFa faktycznie nie pokrywa sie z obszarem w ktory celujesz (ktory widzisz na matowce). Przy wiekszej odleglosci ten problem moze byc bardziej zauwazalny bo siostra byla "mniejsza" i ciezej bylo ja zmiescic w obszarze AFa.... Zytnia jakkolwiek rozwiaze problem najszybciej...
Z ciekawości zrobię taki test w najbliższych dniach, na Żytnią już pisałam i jak będę w lipcu w Warszawie to sie*do nich udam bo będę na miejscu cały miesiąć więc będzie mi tak po prostu wygodniej a i łatwiej potem sprawdzić czy po wizycie u nich będze już*dobrze itd.
Może tak być, że faktycznie jak obiekt mniejszy to ustawia ostrość gdzie indziej ale szczerze mówiąć ciężko ją znaleźć, akurat przez weekend trochę*zwiedzałam starówkę i robiłam zdjęcia kamienic - też*szału nie ma i ostrość chciałoby się lepszą ale nie jest to tak widoczne jak wtedy gdy ostrzy się*na mniejszy punkt jakim jest np człowiek.
Cytat:
Zamieszczone przez
MagdaS
Jeżeli to nie ironia (uśmieszki:) to dziękuję, uratowany ze schroniska:)
Zadna ironia - podobaja mi sie takie z bandyckim pyskiem . Akurat sam jestem po wizycie w schronisku, gdzie udalo sie wyrwac jedna taka mala - ale dla kolegi , nie dla mnie. Na razie zachwycony - ale ten twoj jakis taki bardziej...;) Siostra zreszta tez :lol: ...