Problem w tym, że jemu jak wynika z opisu właśnie te zdjęcia wychodzą źle (to co miało być ostre - jest nieostre i odwrotnie) z zadziwiającą regularnością. W takim przypadku wskazane jest aby zrobił ten test.Cytat:
Zamieszczone przez GrzegorzS
Wersja do druku
Problem w tym, że jemu jak wynika z opisu właśnie te zdjęcia wychodzą źle (to co miało być ostre - jest nieostre i odwrotnie) z zadziwiającą regularnością. W takim przypadku wskazane jest aby zrobił ten test.Cytat:
Zamieszczone przez GrzegorzS
ale nie bedzie to ,az tak widoczne. a do testu statyw koniecznie bo rączka niepewna:smile:Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
jeszcze jedno: rąbiąc zdjęcie i ustawiając ostrość AF , patrząc w wizjer aparatu ostrość wydaje się być idealna tuż przed wykonaniem zdjęcia, ale gdy już pstryknę i przerzucę na monitor jest kiepsko przykłady:
pełne auto odległość ok 0,5m ostrość kierowana na czerwony krzyż zdjęcia zrobione z ręki , aparat ustawił czas na 1/60 f4.5 dla pierwszego, pozostałe 5.6 iso 400 pomiar wielopunktowy
ogniskowa 50mm
100mm
135mm
oceńcie sami
Mhh... pytasz czy stwierdzasz raczej?Cytat:
Zamieszczone przez 1507
Zapodaj jakieś zdjęcie które uważasz za ostre podczas patrzenia przez wizjer a które potem Cię rozczarowało na monitorze.
już są
byłem przez 3 dni w Zakopcu natzraskałem fotek no i lipka są nie ostre, nadal widzę w wizjerze żę są ostre a po pstryknięciu wychodzą nie ostre, póki sie mieści zdjęcie na ekranie to idzie przżyć ale jak dam 1:1 tragedja , WIDAĆ ŻE JEST NIE OSTRE co mam robić czy to może wina aparatu jednak? bo to aż nie możliwe żeby obiektyw tak nieostrzył.
To może pożycz od kogoś (podepnij w jakimś sklepie) inne szkło i przetestuj. Niestety nie podajesz skąd jesteś więc trudno o pomoc kogoś z forum.Cytat:
Zamieszczone przez 1507
Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Zduńska Wola
Może ktoś z uczestników forum (ja niestety nie) mieszka gdzieś blisko Ciebie i pomoże Ci potwierdzić bądź wykluczyć wadliwość twojego aparatu (lub obiektywu).Cytat:
Zamieszczone przez 1507
ja niestety nie ale gdybys przypadkiem kiedys byl na Ślasku (roznie to czasem bywa) to zapraszam..
swoja droga to troche dziwne - na przesłonach rzedu 8, 9 tez takie wychodza??ew. sprobuj ostrzyc na centralny af..