Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.
Wersja do druku
Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.
Tak jak mówi Tom01, niekalibrowalne to dobre słowo. Co do poprawiania to robiłem to już kilka razy i szczerze powiem: straszna mordęga, a efekt końcowy chyba nie warty takiego wysiłku, bo i tak pozostawia wiele do życzenia.
Świetny temat biodar ! Ostatnio się zastanawiam nad zakupem kalibratora do laptopa. Częste wyjazdy nie pozwalają mi kupić monitora dodatkowego. Mam Asusa N76V i problemy z kolorami na zdjęciach...co byście poradzili ??
Najtańszym, rozsądnej jakości jest X-Rite I1 Display Pro. Niestety, jak są problemy z kolorem, tak będą. Ewentualnie trochę mniejsze.
Daj je do porównania pierwszej lepszej osobie, która nie zna się na monitorach - pod warunkiem, że oba będą oprofilowane. A daj do porównania badziewny monitor oprofilowany i nie oprofilowany. Ciekawe gdzie łatwiej znaleźć różnice.
Mając do wyboru kupić monitor albo kalibrator stawiam na to drugie, jasne, że lepiej mieć jedno i drugie.
Zmieniłem ostatnio oprofilowany badziew na nie oprofilowany cs230 i monitory dzieli duża przepaść nawet w takiej konfiguracji.
Co do pytania kalibrator czy dobry monitor, to tylko i wyłącznie dobry monitor i jesli kasy nie starczy na kalibrator to zlecić komus kalibracje. Pan w stopce powyżej ma napisane które to monitory.
W ostatnim tygodniu kupiłem do pracy (99% Autocad + 1% obróbka na potrzeby internetu) monitor 4K Benq BL3201PT,
BenQ BL3201PT Designer Monitor | BenQ Global
który opinie ma dobre i nie jest jakąś padliną (100% SRB, 10-bit). Niestety nasz dostawca okazało sie że nie miał na stanie nic z dobrych i dużych NECów.
Wczoraj spędziłem trochę czasu żeby go jakoś skalibrować (oprofilować). Monitor nie posiada sprzętowej kaibracji, dlatego musiałem skorzystać z oprogramowania i1 Profiler, którym próbowałem na różne sposoby i automatycznie i manualnie wprowadzać ustawienia jak nakazywał kalibrator. Po wszystkim sprawdziłem jakość kalibracji i ogólnie raport pokazał że monitor zdał test pomyślnie, ale po wejściu na stone MVA.pl i wyświetleniu tego zdjęcia
http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
niestety widze kolorowe pasy po bokach. Mój NEC PA231W po kalibracji SVII wyświetla je za to prawidłowo - na szaro.