Odp: Używany zestaw do 2000pln
Tak, to prawda, 60d nie da się w ogóle robić zdjęć :D
Chcesz 50d, to kupuj 50d. Ja nie wiem o co chodzi ludziom z tym "czemu od razu pełna klatka?". Co te pełne klatki to jakieś wapory roznoszą? ;) Pamietaj, że ta "pełna klatka" to i tak tylko mały obrazek. jeszcze nie tak dawno, w powszechnym użyciu były średnie formaty i nikt nie marudził, że "ło matko, czemu taki duzy obrazek" ;)
Ja Ci powiem tak... Dawno dawno temu w 2006 roku kupiłam swoją pierwszą cyfrową lustrzankę, było to 400d i kosztowało jakies 2,5k z kitem. Nowe w sklepie. Byłam wtedy jeszcze komplentą cyfrową niemotą i dałam sobie wmówić, że muszę kupić body z obiektywem, bo moje szkła od analoga nie będa pasowały :D No, hehe, śmieszne, co? Bardzo. No. I powiem tak, gdybym wtedy miała taką możliwość, jak ludziska mają teraz, że za te 2k mogą mieć 5d i 24-85 f3.5-4.5 USM (to jest bardzo dobre szkło i chodzi po 5 stów) to bym się nawet nie zastanawiała ani przez chwilę. Tylko wtedy to używanych pełnych klatek cyfrowych w sumie nie było na rynku, a jeśli nawet były to kosztowały dużo dużo dużo więcej. Jeśli nie masz zamiaru robić wielgachnych wydruków, bierz 5d (w sumie to 50d też Ci takiej możliwości nie da) i nie myśl za dużo. Oszczędność przy zakupie 50d będzie niewielka, tego oszczędzonego sianka będzie na tyle niewiele, że nie starczy ani na dołożenie do wypasionego szkła do tego 50d, ani na porządną lampkę. No to Twoja kasa, ale serio pomyśl o tym.
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
No właśnie, czemu nie kupić 50d tylko od raz 5d?
Z tego co znalazłem 50d jest chyba jedną z lepszych konstrukcji canona bo, następca 60d to podobno nie bardzo.
O kicie 18-55 stm też znalazłem same superlatywy.
Widziałem nieraz 50d z potwierdzonym przebiegiem poniżej 30k w dobrej cenie.
Na zakup mam czas i dużo cierpliwości.
moze dlatego ze 5d to sprzęt o znacznie wyzszym uzywalnym iso, lepszej rozpiętości tonalnej oraz niesmowitym obrazku który "wypluwa" aparat ? Może też daltego że pomimo upływu lat 5d (nie tylko ze względu na cene) wciążjest w użytku profesjonalnych fotografów , pomimo przebiegów, małego LCD oraz tego ze te puszki są przechodzone , to wciąz bardzo dobra konstrukcja. Uzywałem bardzo dlugo swojego 5d, cały rok czy to snieg czy to gorąco na plazy aparat pracował i zadne gumy czy nic sie nie poodklejało (poza lustrem raz ktore w serwisie za free naprawili, ale totemat znany) , 50d to bardzo dobry aparat w swojej klasie z tamtego czasu, dziś jednak rynek jest tak nasycony sprzętem że mozna przebierać dosłownie w nim jak leci, w roku są wprowadzane 3-4 nowe modele lustrzanek z jednej stajni a "stare" modele odchodzą do lamusa przy czym też tanieją delikatnie a ci ktorych nie stać na nowki wlasnie takie tez kupują gdyż czest one wystarczają.
Podobnie jak eleroo pisze , moj epizod z FF wygladał wlasnie tak jak to kolega opisał, fociłem wiele lat zwykla cyfówka , ha fuji s6500 , ostatecznie aparat pszedl na sprzedaż i wlasnie mialem brac 50d ale niestety rat mi nie przyznano, trafil sie fajny 5d w dobrej cenie , kasy troche poodkladalem i kupiłem (pracujac wczesniej na bardzo duzej mierze aparatów z racji dostepu do nich) 5d i uwazam ze byla to swietna decyzja, dzis zamiat 5d mozna kupic nowy xxxD z wodotryskami, ja jednak spokojnie z ręką na sercu polecam ci zakup 5d bo zobaczysz jak czesto w wymagajacych warunkach otrzymasz obrazek ktory będzie cie zadowalał.
Rozmieniać mozna sie nad AF ze tylko centralny ze nie zawsze dziala ze niejest demonem prędkosci, pracując między tańączymi prami jakos nie specjalnie narzekałem ale co ja tam sie nzam :D
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
No właśnie, czemu nie kupić 50d tylko od raz 5d?
Ponieważ stare 5D obrazuje lepiej od 50D. Wystarczy czy mam szukać jeszcze innych argumentów?
Ja sobie tego nie wymyślam. Sam przechodziłem drogę xxxD - xxD - xD
Widzę, że się napaliłeś na cropa i trudno będzie ciebie przekonać, że białe jest białe a czarne jest czarne.
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
moze dlatego ze 5d to sprzęt o znacznie wyzszym uzywalnym iso, lepszej rozpiętości tonalnej oraz niesmowitym obrazku który "wypluwa" aparat ?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ponieważ stare 5D obrazuje lepiej od 50D.
No i to rozumiem:).
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
fociłem wiele lat zwykla cyfówka , ha fuji s6500
Znam, jeden z lepszych fufu. Ja zaczynałem hp m407
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Widzę, że się napaliłeś na cropa i trudno będzie ciebie przekonać, że białe jest białe a czarne jest czarne.
Cropa znam, obawa(może niepotrzebna) przed nieznanym ff.
Ale czego Ty sie boisz? Że będziesz miał większy i bardziej wydajny sensor? Tu nie ma się co bać, tu trzeba się cieszyć :)
Zastanawiam się który obiektyw lepszy do 5d?
28-105/3,5-4,5 czy 24-85/3,5-4,5 bo oba w podobnej cenie a nie wiem czy były różne wersje tych szkiełek?
Lepszy od czego?
24-85 f3,5-4,5 USM, który tu chyba każdy Ci polecił to bardzo dobre szkło i kosztuje grosze. Potem jeśli chodzi o zoomy to zaczyna się otchłań bez dna i limitem jest tylko Twój portfel ;) Możesz sobie wziąć dodatkowo 50 1.8 STM, który jak na swoja cene jest cudowny, do portretu 85 f1.8 USM i tak dalej i tak dalej...
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
24-85 f3,5-4,5 USM, który tu chyba każdy Ci polecił to bardzo dobre szkło i kosztuje grosze.
Dzięki. Tak naprawdę to będę potrzebował dobrego spacerzooma.
Przepraszam że, tyle pytam ale chcę wiedzieć przed niż dowiedzieć się po zakupie.
50 to dla mnie ogniskowa taka jakaś nijaka ni to wąsko ni to szeroko.
Portrety tyle co ich robię to ogarnę jednym z moich m42.
No ja też za 50mm nie przepadam, bo to takie sobie jest ogólnie, ale są ludzie, którzy żyć bez pięćdziesiątek nie mogą (ja nie mogę żyć bez 35mm). To szkło, to dobry spacerzoom. I szeroko i portretowo. Jak później kiedyś sobie dokupisz 85mm f1.8 (są też inne fajne portretówki ale znacznie droższe) będziesz miał zestaw do fotografii rodzinnej, że hoho :)
Heh teraz mam zagwiozdkę co do af.
Mając 1 max 2 strzały.
Z dobrym szkłem mając 5d czy 50d uda mi się szybciej zrobić podobną fotkę do tej poniżej?
Jakoś tak mi się pstrykło na spacerze.
Może nie często ale jednak zależy mi na szybkim af!